PENALTA, KTEROU SVĚT NEVIDĚL

Penalta odpískaná v zápase FORTUNA:ČFL Benešov – Králův Dvůr v neprospěch domácích obíhala internetem, protože domácí kameraman stál za brankou, kde k inkriminovanému momentu došlo. Vlastně spíš nedošlo, protože tam jen nabíhali hráči na standardku, a když míč skončil v autu, chtěli normálně pokračovat ve hře. Najednou k údivu obou stran zapískal rozhodčí Josef Váňa pokutový kop.

Nervy tekly, jenže průběh zápasu byl jasný, Benešov byl lepším týmem, i jemu nakonec rozhodčí pískl penaltu a skóre otočil. „Ale nesmyslná penalta to byla,“ usmál se trenér Benešova Josef Laštovka po zápase, kde téměř o nic nešlo.

Jiří Novotný v dresu Sparty v Silvestrovském derby.
Sparťanské odpoledne v Rudníku potěší fanoušky slavného klubu

Pro rozhodčího Váňu to nebyl první problém v sezoně. V duelu Živanice – Písek odstrčil hráče tak výrazně, že spadl na zem. Propírala ho pak i celostátní média a Váňa se hněval, že rozhodčí jsou cílem kampaně, jsou líčeni jako totální plebs, gauneři a grázlové. „Jsou to opravdu oni? Všichni ostatní jsou skvělí?“ ptal se sudí, nicméně tehdy mu chybu vyčetli i delegát a šéf komise rozhodčích.

HORKO VE STRUHAŘOVĚ

Pěkně divoké bylo také víkendové derby Benešovska v I. B třídě, skupině D ve Struhařově. Na rozhodčí se tady hněvali hosté z Neveklova, kteří v záchranářském duelu museli čelit penaltě a následně byli za protesty dva z nich vyloučeni.

Zápas byl dlouho klidný, domácí zaslouženě vedli 1:0, ale pak Neveklov přidal. ve 41. minutě proti němu ovšem rozhodčí Jakub Čermoch zapískal pokutový kop, který byl podle hostujícího fanouška Radka Šnajdra vymyšlený, hráči se podle něj ani nedotkli. To samé si mysleli hostující fotbalisté, kteří se shlukli kolem rozhodčího, ostře protestovali a dva z nich – Davida Stibůrka a Petra Haška (nadával rozhodčímu i asistentovi opravu velmi drsně), vyloučil. Oslabení hosté pak podlehli 0:4 a zůstali v tabulce poslední. Domácí mají dál reálnou šanci na záchranu.

Radek Šnajdr byl ve svém hodnocení nekompromisní: „Jak dlouho budou ještě rozhodčí Čermoch, Bartůšek a podobní dělat z fotbalových zápasů žumpu? Vše probíhalo v pohodě do chvíle, než rozhodčí Čermoch naprosto nepochopitelně odpískal penaltu, když prakticky ani nedošlo ke kontaktu hráčů. Hráči Neveklova se k rozhodčímu seběhli a samozřejmě protestovali a tak hned dva vyloučil. V tu chvíli bylo po zápase a já s několika nezávislými diváky opustil stadion,“ nabízí Šnajdr svůj pohled.

Patrik Čavoš (vpravo) spolu s Matějem Helešicem si vychutnávají po výhře s Chrudimí vítězný doutník.
Já v první ligu věřil už v zimě, tvrdí Patrik Čavoš

A připomíná minulost zmíněných rozhodčích, kteří měli už několikrát problémy. „Právě. Nebylo by to až tak zvláštní, kdyby se takové situace těmto rozhodčím prakticky pravidelně neopakovaly. Již několikrát jsem měl možnost jejich zápasy vidět a měly podobný průběh. Několikrát byli i fyzicky napadeni a kluby a hráči pak vyfasují vysoké tresty. Jenže rozhodčí pískají příští týden vesele dál,“ zlobí se Šnajdr.

Hráči a funkcionáři podle něj poté přemýšlí, jestli se ještě mají k fotbalu vůbec vrátit. Většinou to ale udělají.

Radek Šnajdr tuší, co bude následovat. „Ani nejsem moc zvědavý, jak případ dopadne, protože to tuším. Hráči opět vyfasují vysoké tresty a rozhodčí příští víkend na shledanou. Nebo se mýlím?“ dodává Radek Šnajdr.

„Nemýlíte,“ vystřelil by bez váhání Josef Matějovský, šéf B-třídního Slavoje Stará Boleslav. Jeho domáhání se spravedlivějšího rozdělení trestů po dva týdny starém mariáši ve Vysoké i na rozhodčí, vyšumělo do ztracena.

Zatímco stopka pro trojici hráčů, která na hřišti i lavičce neobstála v soutěži, zda po kontroverzních výrocích uhlídá svůj slovník, platí. Sudí Koubek, na jehož metru se v zápase podle hostů podepsalo „futsalové“ kamarádství s domácími hráči, může ve své „službě“ fotbalu neomezeně pokračovat.

FNL - 28. kolo: Táborsko - Pardubice 3:3
Třígólové vedení Pardubicím nestačilo. Ze hřiště Táborska si odvezly jen bod

A DŮKAZY MÁTE?

Osobní účast na disciplinární komisi, slovo kapitána mužstva, které v jediném utkání dostalo třikrát víc červených než od začátku sezony – nic z toho nepomohlo. „V mnoha případech vám sdělí: Máte ke svému tvrzení důkazní materiál? Nemáte? No tak vidíte. My máme nezávislé prověření od všech třech rozhodčích a váš popis situace tomu neodpovídá,“ líčil pak s hořkostí Josef Matějovský.

Den po jednání navíc zjistil, že když disciplinárka mluvila o svém členu přítomném na utkání, měla zároveň na mysli otce jednoho z domácích hráčů.

Svatý zůstal pohled rozhodčích (delegát na utkání chyběl) i pro komisi, která jim v kraji velí. „Nepředložili jste důkazy a chcete důsledky vlastního jednání přenést na rozhodčí,“ dalo se vyčíst z odůvodnění, které smetlo ze stolu všechny body protestu. A že jich bylo.

„Znovu jsem se utvrdil, že absolutně nemá cenu vznášet jakýkoli protest proti rozhodčím. Členové disciplinární komise a komise rozhodčích jsou jedna velká rodina a nikdy nepůjdou proti sobě,“ komentoval „výsledek“ svého úsilí starší bratr prvoligového fotbalisty.

Fotbalisté Real top Praha porazili v charitativním utkání starou gardu Kojetice (v červeném) 8:3.
V Kojeticích hrál hvězdný Real. Nechyběl Lavi ani Jarda Kužel

VŠEHO DO ČASU…

Jenže fotbalový svět je rozmanitý, a kdo vidí za vším jen ovlivňující funkcionáře a ovlivňované rozhodčí, málokdy chce vidět i druhou stránku věci. Dlouholetý ligový delegát a v poslední době rozhodčí soutěží na Rakovnicku Miroslav Aksamit ji poznal na vklastní kůži mockrát a vše vyřešil po svém. Ze zápasu třetí třídy Kroučová – Chrášťany po sérii urážek na jeho hlavu odstoupil, nechal se odvézt do nemocnice a následně ukončil kariéru. „Prostě se mi udělalo špatně z lidí na hřišti i kolem něj,“ líčil pro stránky fotbalunas.cz.

Již uklidněn oznámil s úlevou v srdci i hlavě ukončení činnosti rozhodčího. „Svým kolegům přeji pevné nervy a silnou frustrační toleranci k hulvátům, sprosťákům a všem psychopatům, kteří se potulují po hřištích nebo postávají za klandrem, léčíce si své mindráky na soupeři nebo na bláznech, snažících se změnit svět píšťalkou. Nejde to. Všeho do času, pánbůh na věky, říkával můj dědeček. Měl pravdu,“ povzdechl si sudí Aksamit.

Co myslíte vy, je skutečně fotbal takovým odpadkovým košem společnosti, jak líčí bývalý delegát?

Brankář Jihlavy Jaromír Blažek v mrazivém duelu proti Hradci Králové.
Mým stropem je pražský přebor, přiznává s úsměvem Jaromír Blažek