Uprostřed obce se kvůli své strategické poloze přeměnilo fotbalové hřiště v improvizovanou skládku.

Hasiči kromě pomoci lidem při odklízení nepotřebného materiálu provádí u některých poškozených budov taková opatření, aby nespadly. „V sobotu řešíme statické zajištění tří objektů v Lužicích," sdělil ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán po krizovém štábu kraje.

Některé domy jsou označené na zdi zvenku křížem. Jejich osud je tak zpečetěn, půjdou k zemi. Sobota je v zasažených obcích dnem, kde začínají velké bourací práce.

Ilustrační foto
Vinaři mají škody za stovky milionů za sklepy i techniku, zemřel známý pěstitel

Fotbalové hřiště muselo ustoupit svému původnímu účelu kvůli aktuálním potřebám. Nachází se uprostřed obce, vznikla na něm proto improvizovaná skládka se sutí a dalším nepotřebným materiálem.

Co chvíli tam vozy naváží další materiál k vyhození. K vidění jsou kromě suti a stromů i například části nábytků. Ze hřiště je pak firma odváží na skutečné skládky v okolí. „Jezdíme od světla až do noci. Velkoobjemových kontejnerů už jsme odvezli ze hřiště spoustu," sdělil Patrik Ištvánek za odpadovou firmu Kaiser servis.

U hodonínské části Pánov poškodilo tornádo elektrické vedení a posekalo les.
Hodonínský Pánov po tornádu: přírodní živel tam posekal les

Místní sokolovna nacházející se vedle hřiště se mezitím stala krizovým centrem, kde lidé najdou potřebné vybavení, jídlo nebo pití. Zároveň se tam koordinují dobrovolníci. Uvnitř je hromada zásob s oblečením, dekami, nebo třeba hygienickými prostředky.