"Pamatuju si, že v úvahu připadala spousta možností. Nemusel jsem hrát jen Bohouše Zenkla. Nemusel jsem hrát vůbec," poznamenal 57letý rodák z Prahy a na vysvětlenou dodal: "Nechtěl jsem točit nic pro Novu. Ale oni zrovna tehdy na čas dali prostor dobré hrané tvorbě, tak jsme se domluvili."

Vzpomínky na Okresní přebor

Stejně jako další aktéři, které Deník s odstupem času vyzpovídal, i Trojan zmínil: "Bylo to skvělé natáčení."

Tomáš Hořava v zápase podzimní části III. třídy skupiny C na Hodonínsku.
Vesnický fotbal má své kouzlo, říká Hořava. Zabývá se i mentálním koučinkem

Rolí žil dlouho dopředu. "Pamatuju si na spoustu věcí. Třeba že jsem si vymyslel, jak bude Bohouš vypadat. To jsem měl tehdy v divadle nalepené fousy, ohnul jsem si je do těch řídítek a hned jsem svou fotku poslal režisérovi. Hned souhlasil."

Vzpomínka na díl Schůze

Jeden z nejznámějších českých herců stihl i v půlhodinové epizodě leccos. Měl dostatečný prostor a volnost. Jedna hláška střídala druhou. Co rozesměje jeho samotného? "Karel Šíp mi často připomíná, jak se všichni opijou a já se ptám, jestli je tam nějaký nonstopek. A pak jsme se smáli při výpovědi. Jak se rozpláču. To už při natáčení zamávalo s kolegy. Pavel Nečas to nedával."

Vztah k fotbalu

Trojan byl věrným fanouškem Bohemians. Jenže vzhledem k poměrům v českém fotbale ztratil pověstný zápal. "Jsem rezervovanější," prozradil. O lize by přesto dokázal povídal hodně dlouho. "Mrzí mě, že systém Pelty a Berbra byl tak silný, že se podřídili i charakterní lidé jako Nezmar. Je to takové antické, možná shakespearovské drama. Když se potřísníte krví, není cesty zpět. Některým ale jde pořád odpustit."

David Novotný v době slavného Okresního přeboru, na snímku s dcerou
Z fotbalu ho vyléčí fotbal. Novotný o jeslích v Edenu prozradil: Zařval jsem si

Nejradši vzpomíná na období, kdy v Ďolíčku hrál Antonín Panenka. "Táta mě tam vodil od čtyř let. Takže jsem zažil celou jeho kariéru. On přidal do hry vždy to, co lidi zvedlo, pobavilo. Dobrá byla i generace po něm. Tehdy hrála Bohemka jako tým z Premier League," usmál se.

Pro unikátní články o Okresním přeboru klikněte v obrázku na kolečko epizody: