„Útočník je od toho, aby dával góly, mně se to bohužel nedařilo. Šancí bylo dost, ale nespadlo to tam, přiklonilo se to konečně ke mě a rozvlnil jsem síť,“ uvedl pardubický fotbalista Pavel Černý.

Šestatřicetiletý útočník se v nejvyšší soutěži trefil po čtyřech letech. Tehdy za Hradec Králové přispěl k výhře 3:1 ve Zlíně. A dobře si trefu stále vybavuje.

„Vím, že to bylo ve Zlíně, dotlačil jsem to tam z malého vápna. Vyhráli jsme tam a měli ještě naději, abychom se v lize zachránili. Bohužel jsme spadli,“ připomněl útočník, který se následně přesunul právě do Pardubic.

„Pak jsem hrál tři roky druhou ligu, tak jsem se teď vlastně po roce dočkal prvoligového gólu. Bylo to dlouhé čekání, ale je to pryč. Snad budu mít klid od těchto otázek,“ dodal Černý.

Není divu, za Pardubice se trefoval ve druhé lize. Mezi elitou si počkal na gól až do třicátého kola. Přesto je důležitou součástí nováčka, který se nachází na sedmé pozici. Černý v drtivé většině zápasů nastoupil v základní sestavě Pardubic.

„Důvěra samozřejmě v mých letech těší, navíc bez vstřelené branky na kontě. Cítil jsem sám, že mužstvu dokážu pomoci jinak než gólově, ale samozřejmě mě to mrzí, že jsem až do teď gólem nepomohl,“ přiznal Černý.

Když v utkání s Karvinou odcházel ze hřiště, vyprovázel ho v Ďolíčku potlesk tribuny, na kterou se alespoň částečně mohli vrátit diváci.

Fanoušci po vládních covid opatřeních mohli v omezeném počtu poprvé vyrazit na fotbal a dát si tradiční klobásu a točené pivo na fotbalovém utkání Fortuna ligy mezi FK Pardubice a MFK Karviná na Městském stadionu Ďolíček v Praze.
Stále sedmí. Pardubičtí fotbalisté remizovali s Karvinou

Černého střídal dvaadvacetiletý David Huf, s devíti góly nejlepší střelec Pardubic. „Když David místo mě v sezoně přišel na hřiště, tak zahrál výborně. Proti Karviné mohl dát po prvním doteku branku, zase měl šanci. Je škoda, že se netrefil a nepotvrdil pověst žolíka,“ řekl Černý.

Tato spolupráce Pardubicím funguje. I když Huf nehraje od začátku, dokáže se prosadit. A nechá si od zkušenějšího Černého i poradit.

„S Davidem mezi sebou nemáme žádný problém. Bavíme se normálně, píšeme si, i když nejsme na tréninku. Snažím se mu i poradit. Musím říct, že David je hodný a slušný kluk. Jsem rád, že se mu daří,“ prohlásil Černý.

Taky je připraven, že role obou útočníků se mohou časem prohodit. A Černý, po otci (bývalém fotbalistovi) přezdívaný Rum, bude začínat na střídačce.

„Až se to trenéři rozhodnou změnit, že bude platný od začátku, tak to přijmu s pokorou. Vidím, jak David hraje,“ doplnil.

Nyní si každopádně oba mohou užívat pardubické výsledky v nejvyšší soutěži. Pardubičtí pětkrát v řadě neprohráli a drží se jako nováček na sedmém místě.

„Nezažili jsme zatím žádnou krizi, daří se nám. Je to vidět na hřišti. Člověk může hrát uvolněněji a dovolí si víc, než by mohl. Bavíme se i na trénincích. Hlavně, abychom si všechno přenesli i na začátek další sezony,“ řekl útočník.