K rasistickému chování některých příznivců Hradce směrem k teplickému útočníkovi snědé pleti Abdallahovi Gningovi docházelo na téměř liduprázdném stadionu v Mladé Boleslavi podle očitých svědků téměř po celý průběh zápasu. „Takovou míru rasismu jsem na stadionu dlouho nezažil. Nadávky typu: negře, čmoude, běž jíst banány na zápase, kde je cca 500 lidí, vše je vidět a slyšet i ze hřiště… Klub či pořadatel nic neřeší. Ostudný,“ rozčílil se teplický záložník Tomáš Kučera na svém twitterovém účtu.

Nechutné rasistické výpady potvrdili i funkcionáři Teplic Pavel Šedlbauer (předseda představenstva) a Rudolf Řepka. „Nadávek na Gninga v daném zápase lítalo od fanoušků ze sektoru domácích mnoho. Na záznamu je v 54. minutě poměrně zřetelně slyšet i rasistické huhuhu,“ uvedl ředitel FK Teplice. Klub ze Stínadel se bude řešením případu zabývat na své úterní poradě, poté zaujme stanovisko.

Abdallah Gning je obětí rasismu hradeckých příznivců
Komentář: Jak je možné, že rasisté můžou beztrestně usínat ve svých domovech?

Svědectví o chování přívrženců hradeckých fans podal Deníku i jeden z jejich fanoušků, jehož jméno má redakce k dispozici, ale chrání jeho identitu. V e-mailu se snažil vyvrátit rasistické chování celého kotle, prý šlo o ojedinělé výpady. „V prvním poločase jsem seděl za brankou a žádné urážky, natož s rasistickým podtextem, jsem nezaznamenal. Druhý poločas jsem byl v kotli, zaznělo něco o banánech. Být na stadionu tři tisíce lidí, nikdo by osamocené výkřiky neslyšel.”

Vedení FC Hradec Králové se bezprostředně po střetnutí nechtělo vyjadřovat, ale slíbilo výhledově zaujmout k celé kauze stanovisko. V pondělí odpoledne ho zveřejnilo na svých webových stránkách. „FC Hradec Králové jakékoliv rasistické projevy zcela odsuzuje a distancuje se od nich i od kohokoliv, kdo by se k nim uchýlil. Pokud by se informace o těchto projevech v utkání se Skláři potvrdily, je klub připraven reagovat. Klub nyní vyčká, zda delegát utkání v zápase takové projevy shledal. Rozhodčí na hrací ploše žádné takové chování v průběhu střetnutí nezaznamenal a zápas ani nepřerušil.”

Abdallah Gning
Hradečtí fans rasisticky uráželi teplického Gninga: Negře! Běž jíst banány!

Ligová fotbalová asociace vydala své stanovisko k celému případu rovněž na webových stránkách. „ Ligová fotbalová asociace zaznamenala rasistické projevy na adresu hráče FK Teplice Abdallaha Gninga ve víkendovém utkání 11. kola FORTUNA:LIGY ze strany dosud neznámých osob z řad příznivců FC Hradec Králové na stadionu v Mladé Boleslavi. Vedení ligy takové chování jednoznačně odsuzuje a vymezuje se proti němu,” uvádí se v stanovisku LFA. Případ bude projednávat na svém řádném zasedání ve čtvrtek. LFA podle informací Deníku bude jednat na základě zápisu, v němž je zpráva delagáta, která zmiňuje rasistické chování fanoušků Hradce Králové.