„Připomíná mi Cristiana Ronalda. Nesrovnávám ho s ním, není však pochyb o tom, že jde o podobně bravurního borce,“ vysekl Kaneovi poklonu někdejší kanonýr Gary Lineker.

Co na to pětadvacetiletý střelec? Věřte, nebo ne nic. Zůstává skromný, zajímají ho pouze výsledky. „Je třeba kvalifikaci dobře odstartovat. Musíme být obezřetní, Češi jsou nebezpeční. Hlavně ve hře bez míče,“ podotkl.

Anglie - Panama
Šilhavého parta jde do boje. Začíná v silné Anglii

Na uvědomělou hvězdu „Three Lions“ dost spoléhají. Přitom vězte, že nechybělo mnoho a vůbec by mezi nimi nebyla. Pomohlo „štěstí“. To posunulo schopnosti rodáka z východního Londýna až k úrovni obávaného zabijáka, jakým je dnes.

Už nikam nechci

Příběh začal krátce po novém miléniu. Když bylo Kaneovi osm let, dostal první životní facku: Arsenal, s jehož žáky se připravoval, v něm viděl nulový potenciál a propustil ho. „Jako dítě jsem odchod tolik nevnímal, ale později mě dlouho poháněla vidina, že dám Arsenalu gól a srazím ho na kolena,“ vyprávěl.

Bojovnost měl malý Harry v krvi. Přes Ridgeway a Watford se dostal do hledáčku Tottenhamu. Tam posléze v mládeži zazářil, mezi dospělými ovšem ne a ne prorazit. Místo toho putoval po hostováních: léta strávil v Leicesteru, Norwichi či Milwallu. „Všechny štace mě zocelily. Přišel ale den, kdy jsem si řekl: s cestováním je jednou provždy konec. Toužím hrát za Spurs,“ popsal.

SPOLUHRÁČI Z MILÁNA. Marek Jankulovski hrával s Davidem Beckhamem v AC Milán.
Marek Jankulovski: Největší fotbalová celebrita? Jednoznačně Beckham

Ačkoli ho chtěl londýnský celek v roce 2014 opět poslat pryč, Kane se vzepřel. Poprvé. „Inspirovala mě ikona amerického fotbalu Tom Brady. Všichni ho coby vychrtlého kluka odepisovali a on se vypracoval mezi nejúspěšnější hráče historie NFL.“

Překvapivá odvaha postavit se šéfům se Kaneovi vyplatila. Když konečně dostal pořádnou příležitost v Premier League, vstřelil v prvních třech startech tři góly. Start jako hrom.

Uvědomělý kapitán

V týmu už zůstal. Pod současným trenérem Mauriciem Pochettinem se stal hvězdou první velikosti. Posuďte sami: v minulém ročníku vstřelil v lize 30 branek, další přidal v Lize mistrů či v domácím poháru. Letos má na kontě ve všech soutěžích už 24 tref (a jednu v Lize národů).

Nicholas Smith (vlevo), věrný příznivec účastníka Premier League Watfordu a člen fanklubu anglické reprezentace.
Fotbal v hospodě, hrdina Kane i skvostné Wembley. Těšte se, láká fanoušek Anglie

A reprezentace? V ní debutoval v březnu 2015, tedy jen rok a něco poté, co prorazil v Tottenhamu. Od té doby si bez něj Angličané národní tým neumějí představit. Robustní křídlo zkrátka táhne: a vězte, že se odpovědnosti nezříká.

„Lidé od nás očekávají postup na Euro. Nejde ale o lehkou skupinu, i když si to někteří myslí. My si nicméně věříme a hodláme v pátek vykročit správnou nohou,“ ujistil Kane Anglii.

Čechy čeká pořádně složitá prověrka. Dokážou oslavovaného „HurriKanea“ udržet na uzdě?

Jan Štěrbák, člen oficiálního fanklubu české fotbalové reprezentace.
V Anglii uspějeme, tvrdí člen fanklubu. A vzpomíná na Baroše i obrat s Nizozemci