„Ano, je to pravda,“ řekl mluvčí asociace Michal Jurman. „FAČR poskytuje zástupcům policie ČR standardně maximální součinnost tak, jak avizovala dopředu v podobných případech. To znamená, že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách. Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat," doplnil.

"Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací nyní poskytovat nebudeme,“ uvedl pro ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Rozhodčí Pavel Rejžek a Libor Kozák
Už i liga a Plzeň. Sudí Rejžek si nechal slíbit úplatek od Berbra

Policie pokračuje v šetření kauzy, v níž jde o obří nesrovnalosti při dezinfikování šaten fotbalových klubů. Případ se týká předražené akce, při níž měly být dezinfikovány šatny klubů po celém Česku. Asociace za něj zaplatila firmě bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha téměř 10 milionů korun. Jenže místo devadesáti míst se dezinfikovalo pouze v jedenačtyřiceti klubech, a to ještě v mnohem menším rozsahu, než bylo „domluvené“.

Tymichova firma nakonec prakticky celou sumu vrátila, zůstalo jí 700 tisíc korun. Přesto vyšetřuje případ policie. Neklidný musí být i předseda Martin Malík.

V čem se šéf fotbalové asociace Malík mýlil?

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.Zdroj: ČTK/Šváb David„Věc byla uspokojivě vyřešena. Lze tak uzavřít, že asociaci nevznikla žádná škoda.“  Toto prohlášení pronesl v prosinci minulého roku Martin Malík, předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR). S penězi to bylo v té době, kdy se zde usadil dnes už bývalý místopředseda Roman Berbr, jehož v říjnu zadržela policie (ve vazbě byl tři měsíce), poněkud zapeklité.

Berbr byl ostatně obviněn z korupčního jednání a také ze zpronevěry. Při ní měl na úkor Plzeňského krajského svazu, jehož byl předsedou, získat 850 tisíc korun. Se svými pomocníky naoko uspořádali seminář pro trenéry, vystavili falešné faktury a Berbr pak vydal příkaz sumu vyplatit.

Bývalý místopředseda FA ČR Roman Berbr opouští vězení.
Kulich, rouška, igelitka. Berbr je venku z vazby, bude se mstít?

Na to policie přišla při dlouho trvající akci, při níž se na Berbra a jeho okolí zaměřila. Případ dezinfekce otevřela revizní komise asociace. 

„Příklad tohoto projektu svědčí o tlaku a jisté míře svévole jednoho funkcionáře FAČR (místopředsedy Romana Berbra), jemu naprosté oddanosti některých pracovníků, kteří se ztotožnili s jeho metodami a stylem práce, a neschopnosti (slabosti) jiných se mu postavit a řádně plnit své pracovní povinnosti a dodržovat vnitřní předpisy FAČR,“ citovaly Seznam Zprávy dokument, který vytvořila revizní komise.

Mezi spolupracovníky lze počítat také předsedu Malíka. Právě on byl na smlouvě s Tymichovou firmou podepsán.

Takže ani pro něj - podle všeho - nervózní časy nekončí.