Není příliš mnoho zkušených českých hráčů, kteří nastupují v základních sestavách týmů z nejprestižnějších evropských lig, ale šestatřicetiletý záložník je základním stavebním kamenem slavného francouzského Girondins Bordeaux.

Trénink fotbalistů Viktorie Plzeň před zápasem s CSKA Moskva
Jako před pěti lety: Plzeň jde v Lize mistrů proti ruskému velkoklubu CSKA

„Jeho forma jde nahoru současně s tím, jak se zvedá celý tým,“ říká expert stanice Nova sport na francouzskou nejvyšší soutěž Michal Jinoch.

„Je vůbec nejzkušenějším hráčem francouzské ligy v počtu odehraných zápasů v nejlepších pěti fotbalových soutěžích. V létě ho překonala až do Paříže příchozí brankářská legenda Gigi Buffon,“ dodává.

Bordeaux si Plašila cení

Po katastrofálním Euru v roce 2016 skončila v reprezentaci řada letitých opor a mezi nimi také Plašil. I na něj se snesla kritika a dnes šestatřicetiletý hráč se rozhodl, že v národním mužstvu už pokračovat nebude.

S ohlasy z Čech, že už je dávno za zenitem, v Bordeaux rozhodně nesouhlasí. Plašil dostal před sezonou novou smlouvu a kromě čtvrt hodiny v úvodním zápase pak nechyběl na hřišti ve francouzské nejvyšší soutěži na hřišti ani minutu.

A svého klenotu si notně cení i vedení klubu. „Byli jsme velice potěšeni, že se rozhodl zůstat u nás ještě rok,“ neskrýval nadšení prezident klubu Stephane Martin.

Roman Hubník
Věřím, že nám bude fandit celá republika, říká Hubník před bitvou s CSKA

Hráč za zenitem? S tímto za šéfem Girondins rozhodně nechoďte.

„Je pro nás velmi důležitý, ať na hřišti, nebo v kabině. Jde o lídra, který pomáhá rozvíjet novou generaci hráčů,“ nešetří slovy chvály.

Až ve čtvrtek večer hlasatel v Edenu oznámí, že s číslem 18 nastupuje za Bordeaux Jaroslav Plašil, tak si řada fanoušků možná vzpomene. „Jo, o něm jsem už dlouho neslyšel.“

Ovšem pravda je jinde. Stále o sobě nechává slyšet na úrovni, o jaké si většina českých hráčů může v současnosti nechat pouze zdát.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Nový kouč reprezentace Šilhavý: Chceme obnovit důvěru v český fotbal