V letošním roce to bude už třiatřicáté Silvestrovské derby a odehraje se, jako již tradičně, na umělé trávě v Edenu. Tentokrát má co vracet Slavia Spartě, před rokem prohrála s letenským rivalem v derby internacionálů 4:9. Veteráni z Edenu byli úspěšnější, když udolali Spartu 2:1 góly Luboše Kozla a Pavla Řeháka, za Spartu skóroval Martin Hašek.

Oba týmy už pomalu, ale jistě odkrývají své karty a na veřejnost se dostávají zajímavá jména, která se letošního klání zúčastní.

Vůbec poprvé se na silvestrovské umělce představí obránce Jiří Bílek, ještě poměrně nedávno aktivní stoper a kapitán pražské Slavie a v současné době člen představenstva vršovického klubu.

Jablonec - Slavia.
Konec jablonecké série. Slavia po devíti letech slaví výhru 2:0

Naproti tomu Sparta vyrukuje s posilou v ofenzívě, která ještě před pár měsíci byla postrachem ligových i zahraničních obran. V jejím dresu totiž na trávník vyběhne historicky nejlepší střelec české nejvyšší ligové soutěže David Lafata.

Novinkou už nebude účast v Silvestrovském derby pro Karla Pitáka. Ten v něm debutoval před dvěma lety a chybět by neměl ani letos. Ač v době aktivní kariéry záložník, v tradiční akci ho zdobí přesně seřízená střelecká muška. Hned při své premiéře totiž zatížil sparťanské konto třemi brankami.

Pravidla to nevylučují, a tak na hřišti uvidíme i aktivní fotbalisty. Mezi nimi naopak velezkušeného záložníka Mladé Boleslavi Marka Matějovského, který řadu sezón prožil ve sparťanských barvách a v nich se objeví i poslední den v roce.

Evropská liga: Bordeaux - Slavia Praha
Příznivý los Evropské ligy: Plzeň se utká s Dinamem Záhřeb, Slavia s Genkem

Dalším z nováčků bude Mario Lička. Ač rodák z Ostravy, své si prožil i v červenobílých barvách, které oblékne i tentokrát, ostatně stejně jako Rudolf Skácel, který na rozdíl od debutanta Ličky bude hrát už podruhé.

33. ročník Silvestrovského derby vypukne 31. prosince v 10 hodin na umělé trávě v Edenu.