V souboji slávistů se Západočechy se v posledních osmi zápasech radovali vždy hráči domácího mužstva.

Jan Kotouč v andaluském pekle proti Seville FC
Kotouč skočil z Playstationu rovnou do kotle v Seville. Tréma? Trošku byla, říká

„Potkají se dva týmy, které jsou strašně silné v domácím prostředí. Vždy se vyhecují, obě mužstva tlačí úžasní fanoušci kupředu. Bude to těžký zápas, slávisté ve svém prostředí udělají pro vítězství všechno,“ ví trenér Plzně Pavel Vrba.

Kouč Slavie Jindřich Trpišovský se těší na svou druhou bitvu proti plzeňskému celku na lavičce sešívaných. Na jaře vyhrál 2:0 a stejný výsledek by bral všemi deseti i nyní.

„Tehdy šlo o nejlepší atmosféru, jakou jsem kdy zažil,“ vzpomíná. „Na takové zápasy se všichni těší, hráči i fanoušci. Už se nemůžeme dočkat,“ dodává.

Gólman Sevilly Tomáš Vaclík. Sigma Olomouc vs. Sevilla FC
Vaclík po postupu přes Olomouc: Sigma zanechala dobrý odkaz českého fotbalu

Aktuálně lepší bilanci má Plzeň. Ta v předchozích šesti kolech neztratila ani bod a do ostře sledované bitvy půjde z vedoucí pozice. Slávisté jsou kvůli prohře s Jabloncem na druhé příčce tabulky s tříbodovou ztrátou na Viktorii.

„Bude to konfrontace dosud nejlepšího útoku s nejlepší obranou, tak uvidíme, kdo z toho vyjde lépe,“ komentuje Vrba, jehož svěřenci jsou zatím ti lépe bránící. V minulém kole ale ukázali, že umí i střílet góly. Po čtyřech těsných výhrách 1:0 v řadě deklasovali Mladou Boleslav 6:1.

Radost hráčů F91 Dudelange.
Zázrak jménem Dudelange. Lucembursko slaví historickou účast v Evropské lize

„Je pro nás hodně příjemné, že jsme si udrželi neporazitelnost. Věřím tomu, že na zápas budeme rádi vzpomínat,“ usmívá se trenér Vrba.

Hráči se uzdravují

Jeho protějšek Trpišovský neměl ještě před týdnem klidné spaní, protože hned devět slávistů bylo na marodce. Pražané ale nakonec půjdou do boje v téměř nejsilnější sestavě.

„Hráči se postupně zapojují do tréninku. Důležitým faktorem úspěchu bude, abychom měli možnost kvalitně dostřídat. Také to může průběh zápasu hodně ovlivnit,“ míní trenér.

Eden zkrátka uvidí duel dvou špičkových týmů. „Musíme být soustředěnější a uvědomit si sílu soupeře víc než v předchozích kolech. Jako každý fotbalista mám tyhle velké zápasy rád. Přesně pro takové fotbal hrajeme,“ vyznává se stoper Slavie Michael Ngadeu.

Trenér Manchesteru United José Mourinho.
Anglie řeší bídu Manchesteru United. Má ještě Mourinho důvěru?

Oba celky mají jistotu účasti ve skupinách evropských pohárů, které začnou až za několik týdnů. Všichni se teď tedy mohou soustředit pouze na ligu. A i tento fakt může přispět k očekávané vysoké kvalitě střetnutí.

Jeden ze zápasů podzimu začíná dnes v 19 hodin.

Oslavy hráčů Baníku s fanoušky. Na fotografii Milan Baroš se svými spoluhráči
Baník znamená hrdost. Bazaly nenahradíte, vypráví ostravský patriot Martin