S nevyléčitelnou chorobou ALS bojoval slovenský fotbalista Marián Čišovský, který strávil nejúspěšnější období svojí kariéry v dresu Viktorie Plzeň, dlouhých šest let. Teď zákeřné nemoci podlehl.
 
„Viktoriáni, dnes je ten nejsmutnější den. S těžkým srdcem musíme oznámit, že nás navždy opustil Marian Čišovský,“ uvedla plzeňská Viktoria v neděli dopoledne na svém facebookovém profilu s přáním upřímné soustrasti.


 
Čišovský, kterému bylo loni v listopadu 40 let, už léta bojoval se zákeřnou, nevyléčitelnou nemocí ALS (amyotrofická laterální skleróra). Na hřišti byl znám tento elegantní stoper také jako houževnatý bojovník a zrovna tak se postavil zákeřné chorobě, jenže ten boj nešel vyhrát…
 
Plzeňský fotbal tak přichází o jednu z největších osobností poslední desetiletky. Populární Čišo byl na začátku úspěšné dekády, zahrál si v Lize mistrů proti gigantům Barceloně, AC Milán, Manchesteru City či Bayernu Mnichov. Naposledy v červenomodrém dresu nastoupil v březnu 2014, kdy utkání s Libercem nedohrál kvůli problémům s kolenem.

Marek Bakoš z Liberce.
Společně proti bezmoci. Bakoš a Horváth podpořili kampaň na boj s nemocí ALS

Pár měsíců na to se dozvěděl krutou diagnózu, že trpí ALS.

Amyotrofická laterální skleróza (zkratka ALS, známá též jako Lou Gehrigova choroba či onemocnění motoneuronu) je progresivní, fatální, neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, způsobující degeneraci a ztrátu mozkových (horní) a spinálních (dolní) motoneuronů, tj. buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny (Zdroj: wikipedia)

Poslední léta se Čišovský na veřejnosti už neobjevoval, naposledy napsal emotivní dopis parťákům ze slovenské reprezentační jednadvacítky, když si připomínali účast na olympiádě v Sydney. „I když mi svaly moc dobře moc neslouží, hlava funguje a já můžu vzpomínat na společně strávené roky,“ stálo v něm.
 
Smutní především manželka manželka Martina a Čišovského tři děti Tina, Maroš a Martin, ale také celá viktoriánská rodina.

Marián Čišovský na charitativní akci Srdcovka
Svaly mi nefungují, ale hlava dobře. Vzpomínám na vás, napsal Čišovský přátelům