Dvě gólové hlavičky Fouska a Kima, jedna ostrá střela Kudrny zpoza vápna, skákavá střela Jeřábka a nakonec penalta. Tohle všechno pochytal brankář Táborska Michal Toma.

Svému týmu zařídil bod! Podal senzační výkon. „Dneska mě naštval tedy hodně," hořce se pousmál domácí kapitán Jan Jeřábek. „Na čáře je Toma velmi dobrý," chválil ho i trenér Pardubic Jiří Krejčí.

V 88. minutě měly Pardubice největší šanci fantoma s rukavicemi překonat, když se pískala penalta právě na Jeřábka. Ten je v klubu určený jako jednička na pokutové kopy. Ale tentokrát si míč nevzal… „Když jsem faulovaný, tak nechodím," vysvětloval. Balónu se chopil stoper Ondřej Vencl a jeho přízemní střelu k pravé tyči brankář vyrazil. „Nakonec jsem si to vyčítal, měl jsem jít. Ale nikde není psáno, že já bych dal," dodal Jeřábek.

Trenéra Krejčího trochu mrzelo, že se kapitán své role zřekl: „Podle mě je mýtus, že faulovaný hráč na penaltu nemá jít. Venclíkovi se nedá nic zazlívat, v zápase podal vynikající výkon."

Tomou vyražený míč pak z malého vápna napálil Kim vzhůru do nebes. „To se stává, že nedáte penaltu. Já penalt taky pár nedal, musí dát hlavu nahoru," snažil se Ondřeje Vencla podpořit Jan Jeřábek.

Pardubice mohla aspoň hřát poklona trenéra Táborska Petra Frňky: „Omlouvám se, že to řeknu takhle, ale dlouhou dobu se tady hrál nefotbal, hlavně z bloku. Ale to, co Pardubice předvádějí tuto sezonu, je moc pěkné, jejich fotbal baví. Dnes jsou extrémně těžkým soupeřem, my ten bod brát musíme."

Pardubice – Táborsko 0:0Fakta – rozhodčí: Pechanec – Antoníček, Kožár.
Žluté karty: 2:5 (Fousek, Niang – Kočí, Froněk, Kučera, Běloušek, Sladký).
Diváci: 692.
FK Pardubice: Frydrych 6 – Šejvl 6, Vencl 5, Pospíšil 7, Kakrda 6 – Kim 5, Kudrna 6, Řezníček 7, Fousek 6 – Jeřábek 8 – Niang 4 (71. Fusek). Trenér: Jiří Krejčí.
FC MAS Táborsko: Toma – Juroška (67. Běloušek), Cífeský, Mráz, Hanzlík – Džafič, Sladký, Kočí (57. Kučera), Nešický, Ciku – Froněk (81. Pilík). Trenér: Petr Frňka.

Prý se má podívat na Barcu

Byl pár centimetrů od toho, aby se stal hlavním hrdinou. Takhle byl ale ONDŘEJ VENCL v sobotu dopoledne tím nejsmutnějším člověkem v Pardubicích. V 88. minutě nedal penaltu, gólman jeho střelu vyrazil a zápas skončil bez gólů. „Na tréninku mi to přitom šlo, věřil jsem si," vykládal smutně po zápase. Když na rozhovor přišel, smutně si oddechl…

Snažili se vás v kabině spoluhráči nějak podpořit?
Ale jo, říkali mi, ať se podívám na Barcelonu, že penalty nedávají i lepší hráči. Tohle se prostě stane. Mě to ale štve, mohli jsme mít tři body, máme jenom jeden.

Změnil jste nějak na poslední chvíli záměr, nebo kde jste při penaltě viděl vy sám problém?

Vůbec ne, měl jsem dopředu rozmyšlené, co udělám. Vždycky to tak při penaltách dělám, i když je trénuji. Na gólmana jsem se vůbec nekoukal, jestli se mi tam už hnul dopředu. Musím se na ten moment podívat na videu, co jsem tam provedl. Určitě vím teď jenom to, že jsem penaltu kopnul špatně.

Byl jste určený jako jeden z kandidátů na penaltu, nebo jste si zkrátka jen po výborném výkonu věřil?
Normálně je kope Honza Jeřábek, ale byl faulovaný, tak na ni jít nechtěl. Já si je zkoušel na tréninku, šly mi, tak jsem si věřil. Měli jsme mít z toho zápasu tři body, celý druhý poločas jsme Táborsko tlačili, nepustili ho za půlku. Když pak na konci přišla tahle šance, tak jsem si míč zkrátka vzal. Ale bohužel…

Je důležité tenhle nezdar zkusit hodit rychle za hlavu, než si spíš říkat, že na penaltu už nikdy nepůjdete?
To se uvidí na dané situaci. Celkově tým ale může mít ze zápasu dobrý dojem, vždyť Táborsko nemělo nic, my šancí pár měli.

Rozhodl zápas fantastický brankář Táborska Toma?

Asi ano, vychytal nás. Musíme na tom v tréninku dál pracovat a v koncovce se zlepšit.

Zato vzadu nevznikla jediná škvíra, takže ze spolupráce s Tomášem Pospíšilem převládá dobrý dojem?

To nebylo jenom o nás dvou, ale všichni kluci se dobře posouvali, nic jsme soupeři nedovolili. Byl tam jeden náznak, jinak nic.