Neděle, 17.30: FK Baník Most 1909 (15. místo, 15 bodů) – FK Pardubice (10. místo, 30 bodů).

Fakta hovoří jasně: Most naposledy zvítězil v listopadu, od té doby se ne a ne dočkat. V tabulce se nad ním pomalu zavírá voda.

Pardubice už tak mají záchranu v podstatě v kapse a v případě tříbodového zisku rozšlapou i teoretickou naději, že by je Most mohl do konce sezony předstihnout. „Vůbec se nemůžeme dívat na tabulku, na hřišti nás nemůže zajímat, že je Most předposlední. Žádný jednoduchý zápas nás rozhodně nečeká," brání se podcenění záložník Petr Kudrna.

Jenže pardubický soupeř je na tom opravdu bídně. Trenér Pavel Medynský z týmu nedávno vyrazil obránce Avdiče. Na podzim Most vedl Němec Wolfgang Jerat a v týmu i s ním působilo hodně cizinců. Právě v národnostní směsici vidí Medynský jednu z velkých potíží: „Skladba týmu ideální rozhodně není. Tím mám také na mysli, že národností složení mohl být a nakonec i je problémem. Řekněme si na rovinu, že charakter a přístup některých hráčů pro holý boj o záchranu není optimální," vypálil po poslední porážce na Žižkově.

Jeho soubor srážejí hlavně hloupé chyby.

Před týdnem třeba Zdeněk Koukal dorážel jako školák míč na brankové čáře do sítě. Zapadl by tam i bez jeho přičinění, ale on si zkrátka chtěl kopnout. Byl to průšvih, stál totiž v ofsajdu a gól se nekonal.

Pardubice se chtějí soustředit hlavně na sebe. „Pořád o něco hrajeme, o to, abychom se v tabulce vydrápali co nejvýš, hrajeme i o prémie. Rozhodně si nemyslím, že bychom neměli motivaci," tvrdí útočník Michal Petráň.

Před týdnem proti Opavě se na hřišti poprvé po zranění objevil útočník Martin Klátil, ale celé utkání hrát rozhodně ještě nebude. „Ptal jsem se ho před zápasem, na kolik se cítí a říkal, že zhruba na 20 minut," vysvětlil kouč Jiří Krejčí.

Najednou ale může na hřiště vypustit tři útočná kladiva – Klátila, Petráně a Fikejze. To je po týdnech plných zranění hodně dobrá zpráva.

„Minule proti Opavě se nám poprvé na jaře podařilo uhrát vzadu nulu, to je pozitivum. Pravda, že jsme taky žádný gól nedali, ale šance tam byly, nehráli jsme žádnou nakopávanou, máme se od čeho odrazit," věří si před duelem v Mostu Kudrna.