Do Ottawy vyrazilo celkem sedm mladých hráčů z Regionálních akademií po celé republice. Mezi nimi byl právě jeden z té pardubické. Co pomohlo k finálnímu výběru? I znalost cizího jazyka.

Fotbalová asociace ČR připravila soutěž pro všechny akademie. „Každý týden chodí do všech akademií soubor anglických slovíček, která se dětí učí. My je potom průběžně kontrolujeme. Zároveň jsme vybrali našeho zástupce, který se jel konfrontovat s hráči ostatních akademií do Prahy,“ přibližuje Ladislav Matras, šéftrenér Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje.

A v tomto celostátním kole Beneš uspěl, dostal se mezi prvních šest hráčů a získal možnost odcestovat do Kanady.

Mladí fotbalisté měli doprovod v podobě dvou zástupců FAČR. Šlo již o druhý podobný výjezd, před rokem se ho zúčastnili první hráči, letos na konci září jich cestovalo již více.

Trasa vedla přes Frankfurt do kanadské Ottawy. Ta se stala na týden jejich přechodným působištěm. Program? Pobyt v rodině, škola, prohlídka města, ale samozřejmě i fotbal.

„Kluci mohli poznat, jak podobné projekty fungují v jiné zemi. Navíc bydleli v místních rodinách, a tak to nebylo jen o fotbale. Pro každého je to v podobném věku a v cizím prostředí náročné. Hráči se mohli rozmluvit, komunikaci s rodinou v angličtině zvládli,“ uvedl Daniel Palaščák, manažer Regionální fotbalové akademie v Pardubicích.

Její zástupce v Kanadě navíc bydlel v rodině, která běžně mluví francouzsky. „Když jsem tam byl já, tak se samozřejmě snažili mluvit co nejvíce anglicky. Rozuměli jsme si,“ popisoval Beneš, který se svým novým kamarádem navštívil i školu. „Výuka začínala v 8.50 a končila zpravidla ve 12.30. Každá škola to ale může mít jinak,“ dodal hráč FK Pardubice, kam zamířil z Jičína. Odpoledne pak byl na programu fotbalový trénink.

ZÁJEM O FOTBAL ROSTE
Kanada bývá označována jako kolébka ledního hokeje, i z České republiky sem míří řada talentů. Ale co fotbal? „Otec mého kanadského kamaráda mi vysvětloval, že ještě před deseti lety tam o fotbal skoro nebyl zájem. Naopak teď jde společně třeba i s americkým fotbalem nahoru,“ připojuje Beneš svůj poznatek.

Fotbalisté Kanady se zatím probojovali na mistrovství světa jen jednou. Zahráli si v roce 1986 v Mexiku. Letos ovšem země javorového listu vyhlásila společnou kandidaturu s USA a Mexikem na pořádání světového šampionátu 2026.

Ale zpět k mládežnickému fotbalu. Zázemím a úrovní se fotbalové akademie v Kanadě těm českým nevyrovnají. „Trénovali prakticky na zelené louce, ani kvalita spoluhráčů nebyla taková jako u nás. Ale Petr tam nejel jen kvůli fotbalu. Byl především nadšený z toho, jak ho všichni přijali mezi sebe a starali se o něj,“ vysvětlil Matras.

Mladí fotbalisté z České republiky navštívili Ottawu a Montreal, podívali se i na fotbalový zápas Ottawa Fury FC – Louisville City FC. „Říkali, že je to druhá liga, ale u nás má větší kvalitu. Hrálo se na velkém stadionu pro americký fotbal,“ prozradil Beneš další zážitek.

V příštím týdnu se role obrátí, fotbalisté z Kanady přijedou do Evropy. Opět dojde na setkání Beneše a syna „jeho“ kanadské rodiny. „Bude se mnou chodit minimálně dva dny do školy, potom i na tréninky. Chceme ho vzít i do Prahy, dále ještě uvidíme,“ doplnil.

DOHLED MÁ I POBORSKÝ
Regionální fotbalová akademie v Pardubicích nedávno vstoupila do druhého roku svého fungování. Jako první fungovala zařízení v Plzni a v Jihlavě, loni se přidalo dalších šest akademií. Ty fungují díky vzájemné spolupráci FAČR, krajských a městských samospráv a místních fotbalových klubů.

„Čtyři kluci od nás jsou nyní na tréninkovém kempu české reprezentace U15. I to je hodnocení práce pro kluby a akademie, když vychovají reprezentanty a kvalitní hráče,“ říká Matras.

Nedávno do Pardubic zamířila delegace z FAČR, v níž byli trenéři mládežnických reprezentací. Trénink vedl Antonín Barák, s hráči si zatrénoval bývalý reprezentant Karel Poborský, který dohlíží na projekt regionálních akademií.
Otázkou do budoucna je případné otevření klubové akademie, která by umožnila návaznost pro hráče i po dovršení věku 15 let.

Česká republika vs. Kanada
Postřeh Petra Beneše: „My si někdy stěžujeme, že máme malé šatny nebo neteče teplá voda. Ale kluci v Kanadě se převlékají doma nebo přímo na hřišti. Nemají šatnu v podstatě na žádném hřišti. Vysprchovat se můžou až doma. Hřiště tam jsou horší než v okresním přeboru a stejně se ti kluci radují z docela obyčejného gólu ve školním turnaji tak, že se z toho stane gól absolutně neobyčejný.“

Regionální akademie FAČR
Akademie je určena pro 25 hráčů z každé kategorie U14 a U15. Projekt má za cíl přivést nejtalentovanější hráče z jednoho regionu do společné školy a umožnit jim vzdělávací a tréninkový proces. Vše za dohledu špičkových odborníků v odpovídajících podmínkách. V ČR je momentálně 8 regionálních fotbalových akademií, v září 2016 byla otevřena i v Pardubicích.