Klíčový muž pardubické sestavy je mimo. Kapitán Jan Jeřábek dostal minulý týden čtvrtou žlutou kartu a v Českých Budějovicích hrát nemůže.

Koho za něj? Řešení by bylo víc, teď jen najít to správné.

Do toho se navíc vkrádají myšlenky, jak ucpat střed hřiště, aby si v něm nedělal, co chce Jan Šimák. Bývalý reprezentant marodil, ale měl by být fit. „ Je to takový volný a toulavý podhrotový hráč," charakterizuje ho pardubický trenér Jiří Krejčí.

Hlavní starostí je pro něj ale jeho záloha, jak ji bez kapitána poskládá. „O tom teď hodně přemýšlíme, jestli budeme hrát 4 – 2 – 3 – 1, nebo 4 – 1 – 4 – 1. Můžeme dát někoho do středu hřiště místo Honzy, nebo rozestavění úplně překopat a hrát se dvěma útočníky," vypočítává možnosti.

Jisté je jenom to, že jeho tým bude rozhodně hrát jinak. Jeřábkův způsob hry je natolik originální, že i pokud někdo nastoupí vyloženě na jeho post pod útočníkem nastoupí, stejně si počínat nebude.

Nabízí se sice varianta, že by za něj mohl zaskočit Adam Fousek, šikula s hodně podobným fotbalovým myšlením. Jenže v tom případě by se Pardubicím zase rozpadl levý kraj, kde je od začátku sezony jejich síla.

„Máme dvě varianty, nerad bych je nějak prezentoval konkrétně. Teď mohu říct, že jsme na 90 procent rozhodnuti, k jaké se přikloníme. Pátek ale klidně může všechno zase změnit," nechce nic prozradit kouč Východočechů.

Kromě akce „Fousek doprostřed" se zdá velmi reálná i možnost, že by v Českých Budějovicích poprvé od začátku vypustil devatenáctiletého Jana Kováře. Podobný tah už v minulosti předvedl s Pánkem, Valentou a Hufem.

Varianty podle Deníku
1. Hodit do vody mladého Kováře: Všechna místa v sestavě zůstanou, jak jsou, přijde náhrada kus za kus. Devatenáctiletý Daniel Kovář by rozhodně nehrál podhrotového útočníka jako Jeřábek, zatáhl by se hlouběji a víc nahoru by se vysunul Řezníček. Téhle variantě nahrává, že trenér Krejčí rád mladé hráče hází do oceánu, ať plavou. Navíc se nenaruší fungující vazby.

2. Rozbombardovat zálohu: Kraje zálohy pracují fantasticky, takže Krejčí je logicky bude chtít poslat ve složení Kim nalevo, Fousek vpravo i na Budějovice. Jenže Adam Fousek je hlava plná nápadů, tady se Jeřábkovi hodně podobá. Není tolik soubojový směrem dozadu, ale zase je rychlejší a častěji střílí. Kdyby se vytáhl na post podhrotového útočníka, byla by to hodně zajímavá volba. A koho místo něj? Dominika Fuska. Sice by na kraji asi nevydržel celý zápas, ale mohl by se po poločase prostřídat s Davidem Pánkem.

3. Nastoupit se dvěma útočníky: Dominik Fusek je fit, čeká, až bude moci vyběhnout do zápasu od začátku. Jenže hra s pěti záložníky Pardubicím sedí. Navíc proti Šimákovi rozhodně bude lepší zahustit střed pole.

4. Do zálohy vysunout Vencla: Ondřej Vencl pozici defenzivního záložníka několikrát zvládnul a úplně v pohodě. Jenže tohle nedopadne kvůli tomu, že z defenzivní čtyřky jsou mimo Pospíšil a Přibyl. Za Vencla by uprostřed obrany nebyla náhrada a šlo by o hodně velký risk.