Podzim 2017: Křapka – Piroch – Šejvl – Surzyn. V takovém složení nastupovala obranná čtveřice Pardubic nejčastěji. Tři ze čtyř hráčů ovšem již v Pardubicích nejsou. Na zimní přípravu si je stáhly jejich mateřské kluby.

Na prvoligové scéně se v úvodních jarních kolech HET ligy objevil Antonín Křapka, jenž odehrál tři kompletní zápasy v sestavě Mladé Boleslavi. Naopak Jiří Piroch, kterého Plzeň uvolnila na hostování do Jablonce, a olomoucký Michal Surzyn se na hřiště ještě během utkání nepodívali.

Dvaadvacetiletý stoper Piroch dokonce s Viktorií Plzeň absolvoval zahraniční soustředění, pak se stěhoval do kádru trenéra Petra Rady. Nikdo z jmenovaných Pardubicím na jaře nepomůže. „Byl jsem stoprocentně přesvědčený, že se již nevrátí Ladra. U ostatních to bylo otevřené. Někdo z nich by tady mohl ještě minimálně půl roku fungovat. Dopadlo to jinak, ale první ligu jim samozřejmě přejeme,“ řekl již v průběhu zimní přípravy pardubický trenér Jiří Krejčí.

Pro Pardubice žádná dobrá zpráva, to znamená citelný zásah do fungujícího systému. Ztrát v zadních řadách navíc bylo ještě více.
S klubem ukončil spolupráci David Přibyl, jenž bude hrát v nižší soutěži v Rakousku. A ze širšího kádru zamířil do Kratonoh Martin Tulach, jenž hrál na podzim za rezervu.

JAK V JARNÍ ČÁSTI?
V zimě přišlo do Pardubic pět nových hráčů, z toho dva mohou nastupovat právě v obraně. „Když se podíváte na odchody, tak obránců máme málo. Mrzí nás, že ještě jeden hráč dozadu nepřišel,“ uvedl Krejčí.

Podle přípravných zápasů se jako nejjasnější jeví pozice Tomáše Čelůstky. Šestadvacetiletý fotbalista přišel na hostování z Opavy. Ihned obsadil post levého obránce. „Je samozřejmě vidět, že druhou ligu již nějakou dobu hrál. Věříme, že v tomto směru nám určitě pomůže,“ prohlásil trenér Východočechů na adresu šestadvacetiletého beka, jehož starší bratr Ondřej nyní působí v Turecku.

Druhou posilou pardubické defenzívy má být Jan Blažek ze Slovanu Liberec, kterého si trenéři vyzkoušeli jak na postu stopera, tak krajního obránce. „S tím záměrem jsme ho přiváděli, i když na kraji dříve moc nehrál. Lépe se cítí v prostředku, ale myslím, že by to zvládl. Koneckonců Křapka sem přišel taky jako stoper a potom hrál výborně jako krajní bek,“ zdůrazňuje Krejčí.

Má to ovšem jedno ale. „Prvním předpokladem je, že bude v pořádku po zdravotní stránce,“ dodal trenér k dvacetiletému hráči, kterého trápila záda. Trénoval s přestávkami, byl v péči kondičního trenéra a fyzioterapeutky.

Pozitivní zprávou pro Východočechy je v tomto směru zimní „docházka“ stopera Filipa Kopřivy. „V zimní přípravě odehrál vše kromě jednoho zápasu, kdy jsme ho nechali odpočívat. Odjezdil celé soustředění, zdraví mu drží. Samozřejmě s ním počítáme,“ doufá Krejčí v zapojení pardubického odchovance.

S kým dále mohou trenéři počítat? Jistotou je stoper Martin Šejvl, dalším známým a prověřeným hráčem pak je Jan Prosek. „Dobře pracuje, což se projevilo i v přípravných zápasech, kde patřil k nejlepším. Je to hráč, který si o základní sestavu říká,“ prohlásil trenér.

O post krajního obránce se mohl ucházet i Dominik Fusek, jenže zranění z utkání Tipsport ligy ho na jaře na trávník nepustí. S největší pravděpodobností bude muset na operaci. Na krátké zkoušce se objevil zkušený Tomáš Rada ze Slovácka, ale Pardubice neposílil.

Obrana ve verzi pro jaro 2018? Může tedy vypadat následovně: Prosek – Kopřiva (Blažek) – Šejvl – Čelůstka.

Při včerejším tréninku se již pardubičtí fotbalisté konečně dostali na přírodní trávu v areálu Pod Vinicí. „Vidím na hráčích, že už je pro ně zima dlouhá. Už se těšili sem na Vinici, aby mohli trénovat na trávě a být, jak se říká, doma,“ prozradil Jiří Krejčí.

Pardubice vstoupí do jarní části Fortuna národní ligy z pátého místa. V pátek hrají v Ústí nad Labem, příští sobotu na svém stadionu hostí Vítkovice.

Derby již má nový termín
O tři týdny později. Odložené utkání 17. kola FNL Pardubice – Hradec Králové, které nemohlo být sehráno kvůli silným mrazům, se uskuteční v sobotu 24. března v 10.15 hodin. Kluby tak pro dohrávku využijí víkend, kdy je reprezentační přestávka. Vstupenky zakoupené na původní termín zůstávají v platnosti.