V zimě měnili kluby i trenéři
K přesunům došlo i na postech trenérů. Do známých míst se vrací Roman Nádvorník (Táborsko) a Zdenko Frťala (Varnsdorf). Nového kouče má i Žižkov, který převzal David Vavruška. Ve Vítkovicích skončil Martin Pulpit, kde ho nahradili Roman West s Ivanem Kopeckým. V Prostějově dostali větší prostor Petar Aleksijevič a Roman Popelka.

Šestnáctka mužstev se až do konce května bude ucházet o co nejlepší umístění. Ve hře jsou dvě žádané vstupenky mezi prvoligovou elitu, naopak dva týmy se nevyhnou sestupu o soutěž níže. Jarní část FNL otevřel páteční duel v Českých Budějovicích, další zápasy následují o víkendu.

Právě boj o postup do nejvyšší soutěže slibuje napínavou podívanou. Nejvážnější uchazeči se seřadili na prvních čtyřech pozicích v rozmezí šesti bodů.

O postupových ambicích hovořili zástupci klubů i na setkáních s novináři před začátkem druhé poloviny sezony. O okamžitý návrat usilují Sigma Olomouc a Baník Ostrava.

„Jednoznačným cílem je postup. Jestli to bude z prvního nebo druhého místa, není pro mě v tuto chvíli určující," uvedl Václav Jílek, trenér Olomouce, po podzimu prvního týmu FNL.

Druhou postupovou pozici drží ostravský Baník. „Půjdeme za postupem, nemůžu říct nic jiného a nechci se schovávat za fráze," prohlásil trenér Vlastimil Petržela.

Ze třetí a čtvrté pozice mohou na vedoucí duo zaútočit Opava i České Budějovice. „Sám jsem na vlastní kůži zažil, jaké je to s Opavou postupovat do ligy. Moc bych to přál současným hráčům i fanouškům," řekl generální manažer SFC Opava Alois Grussmann.
Opatrněji už mluví na jihu Čech, ale boje o postup se předem v Českých Budějovicích rozhodně nezříkají.

Na opačném pólu tabulky čeká největší šichta dvojici nováčků z Vítkovic a z Prostějova. Na první nesestupovou pozici ztrácí po podzimu 7, respektive 8 bodů.

Oba kluby se snažily na těžké jaro náležitě připravit. Došlo na trenérský impuls i hráčské změny. Do Vítkovic přišel brankář Květon z Opavy, na hostování pak mimo jiné hráči z Baníku či Slovácka. Prostějovu zase pomůže Čtvrtníček nebo Gruzínec Alaverdašvili.

PARDUBICE S LÍDREM

Fotbalisté Pardubic dnes vstoupí do jarní části na svém stadionu Pod Vinicí, kde hostí vedoucí Olomouc.
Program 17. kola – pátek: České Budějovice – Varnsdorf 0:1. Sobota: Pardubice – Olomouc (10.15), Táborsko – Vítkovice (14), Prostějov – Sokolov, Vlašim – Frýdek-Místek (oba 14.30), Ostrava – Ústí nad Labem (15). Neděle: Žižkov – Třinec (10.15). Pondělí: Opava – Znojmo (16, ČT Sport).

TOP 4 zimní příchody ve FNL
Alexander Jakubov – druhý nejlepší střelec FNL se z Varnsdorfu přesunul do Baníku.
Robert Hrubý – odchovanec Slavie se po epizodě v Teplicích vrací opět do Ostravy.
Vojtěch Hadaščok – Ze Slovanu Liberec zamířil do Vlašimi, kterou v zimě opustila řada hráčů.
Ondřej Švejdík – bývalý obránce Sparty či Dukly posílil Viktorii Žižkov.