Konečně si mohli ve své kabině zařvat a pustit staré české hitovky na znamení vítězství.

Pardubičtí fotbalisté ukončili černou šňůru, na domácím hřišti brali tři body poprvé od 13. září. Trápící se Třinec přetlačili 1:0. Deník vybral pět klíčových bodů, proč Pardubice prolomily prachbídné období.

1. Citlivý koučing
Přesně kvůli tomu v Pardubicích Martin Hašek je. Ano, má naučit mladíky, jak si zvyknout na dospělý fotbal. Ale hlavně má tým dovést k bodům. Jakub Nečas byl na hrotu utopený, proto o poločase poslal kouč na hřiště urostlé chasníky Radima Fikejze s Michalem Petráněm.
„Dopředu šli dva hrotoví útočníci, jejichž největší předností je hra v pokutovém území. Tenhle záměr se povedl," pochvaloval si. Pardubice byly najednou mnohem nebezpečnější a Petráň vstřelil vítězný gól. Také nástup vysokého stopera Filipa Kopřivy 15 minut před koncem přišel v pravou chvíli. Další skvělý tah? Posunování Jeřábka z útoku do obrany a pak do zálohy.

2. Přitvrdili
Pardubice už nepřipomínaly bandu vyplašených zajíců, kteří se hlavně bojí, že dostanou nakopáno. Tu a tam uskočil míč, přišlo špatné zpracování. Ale enormní nasazení nešlo upřít nikomu, tady se tým hodně změnil.
„Nebyli jsme úplně lehkonozí, nervozita se mi zdála ještě větší než jindy. Ale hráči se vydali ze všech sil," chválil je Hašek. Jeho mladinký soubor byl přitom pod velkým tlakem. Případná porážka klidně mohla způsobit i velké zemětřesení uvnitř týmu, tak byl souboj s třináctým Třincem klíčový. Tým ho zvládl, těžká zkouška ho jenom posílí.

3. Rezavý Třinec
Jestli byly Pardubice před zápasem v díře zoufalství, tak Třinec se nacházel přímo v propasti beznaděje. Žádná pevná ocel, spíš rezavá železná trubka. Nevyhrál od srpna.
„Když máme dvě šance, neproměníme žádnou. To nás hodně trápí. Soupeř se z takové bilance aspoň jednou dočká," rozpovídal se o mizérii třinecký kouč Marek Kalivoda.
Takže ano, Pardubicím klobouk dolů za nasazení, ale neporazily Bayer Mnichov, Třinec zkrátka byl soupeř na tři body. Rozhodně si teď nikdo nemůže myslet, že další výhry přijdou jen lusknutím prstů. Ani omylem, tohle je jen začátek, tým se od tvrdé práce musí odrazit a pokračovat v ní. Jenom tak přijde vzestup tabulkou.

4. Skvělý Frydrych
Brankář Luděk Frydrych se stal zase tou neprůstřelnou zdí. Chytil dva jisté góly, jeho zákroky byly extrémně důležité.
„Byl oporou, jakou si přejeme, že by brankář jeho kvalit měl být. Stoprocentně naše očekávání naplnil. Mužstvo je nějaký celek, někdy se daří víc tomu, jindy jinému. Když vám ale takhle chytá gólman a vy vyhrajete 1:0, má na vítězství veliký podpis," vyzdvihoval ho i trenér Martin Hašek.
Pardubice mají problém, když inkasují první, složí se. Ve 44. minutě byly zkáze hodně blízko, ale reflex gólmana průšvihu zabránil. Nezkušený mladík sem tam může vyrobit botu. Frydrych je od toho, aby kiksy hasil. Proti Třinci si vedl znamenitě.

5. Jeřábek, kam se podíváš
Škoda, že pardubický kapitán Jan Jeřábek nepochází z trojčat. Začínal v útoku, kde dokázal podržet míč, posunul se do obrany, kde byl platný svým důrazem a odkud začal přesným pasem jedinou gólovou akci zápasu a končil v záloze, kde zase tasil svoje utajené kolmice vpřed. Měl kliku. že brankář Luděk Frydrych byl tak bezchybný, jinak by snad natáhl i rukavice…
Mít ho v týmu třikrát, bylo by Haškovi hej! Sice není v tak úchvatné formě, jakou měl třeba v minulé sezoně, jenže i sedmdesátiprocentní Jeřábek je stále jedním z nejlepších hráčů ve Fotbalové národní lize. Navíc, když cítí, že mu to zrovna nejde, tak se neštítí špinavé práce, brousí jednoho soupeře za druhým a ukazuje mladíkům, kudy vede cesta.

Řezníček kousal lavičku špatně, teď je šťastný

Výrazně se podepsal pod konec dlouhatánského čekání Pardubic na druholigový gól. Záložník JAN ŘEZNÍČEK (21) si přebral dlouhý míč od Jeřábka na prsa, „nechrtil" a narýsoval gól pro Michala Petráně…

Zbytek rozhovoru s Janem Řezníčkem najdete na straně 19 úterního vydání Pardubického deníku nebo také v elektronické verzi vydání novin.