„Připravil jsem si pro kluky předzápasový trénink prvoligového mužstva. Rozcvičili se, dali si pohybovou průpravu, následovaly řízené přihrávky na rozehřátí, poziční hra, krátká střelba a na závěr fotbálek," vypočítal Boris Kočí, asistent Mladé Boleslavi. „Bylo vidět, že je to baví. Snažili se. Mile mě překvapili, že si uměli přihrát a podržet balon," chválil nové svěřence.

„Samozřejmě technické nedostatky bych v jejich hře a práci s míčem našel, ale od toho jsem tam nebyl. Způsobené to je jen tím, že nejsou tak často v kontaktu s míčem," podotkl profesionální kouč. Cítil jsem se v Ostřešanech moc dobře. Panovala tam rodinná atmosféra, prostředí i hřiště je pěkné," liboval si Kočí, asistent Karla Jarolíma.

O co jde v projektu
Projekt Gambrinusu Kopeme za fotbal odstartoval v roce 2010. Kromě materiální podpory pro týmy z okresních tříd dává klubům možnost soutěžit o exkluzivní okamžiky s celky nejvyšší soutěže. Mohou vyhrát setkání s profesionály, ať už přímo na hřišti nebo při exkurzi v jejich domovském stánku, včetně shlédnutí mistrovského střetnutí. Dále jednotku s prvoligovým trenérem. V současnosti je do projektu zapojeno téměř tři sta týmů ve více než třiceti regionech.

„Trénink se odvíjel v rychlém tempu, takže to bylo náročné. Měli jsme toho plné kecky," podělil se o své dojmy ostřešanský stoper Tomáš Hájek a jeho spoluhráč Pavel Mužatko přidává k dobru. „Inspirovat bychom se měli určitě z rozcvičky a práce s balonem," míní obránce AFK.

Tečku za sportovně laděnými oslavami udělalo utkání ostřešanského trpaslíka s královéhradeckým obrem.

„Soupeř si dá balon do běhu a pak si s námi dělá, co chce," popsal lakonicky rozdíl mezi výkonnostními a profesionálními hráči domácí Petr Ledvinka. Dostáváme sice dardy, ale je to obrovský zážitek. Projekt Kopeme za fotbal dává mimořádnou možnost amatérům potkat se s ligovými týmy," láká Petr Ledvinka kluby, které nejsou do projektu Gambrinusu zapojené.

Ostřešany nakonec vytvořily nový rekord, lépe řečeno minimum inkasovaných branek v celorepublikovém porovnání. S ligistou prohrály pouze 0:7, když v poločase svítilo na ukazateli skóre 0:2!

„My do toho dali maximum. Rádi si zase takhle kdykoliv zahrajeme. I když asi nikdy nevyhrajeme," poznamenal s šibalským úsměvem další domácí hráč Pavel Hrubeš a dodal, že to byla třešnička na dortu za celou sezonou."

Jenže rýpal by oponoval, poněkud nahnilou. Ostřešany sestoupily z přeboru.

„V prvním poločase proti Hradci jsme v plné kráse představili naši sebevražednou zbraň, která nás sestřelila do třetí třídy. Zahodili jsme tři velké šance," pronesl prezident klubu František Horák.

„Chtěli jsme vyhrát, ale uvědomovali jsme si, že soupeř hraje jinou ligu než my. Takže jsme si hlavně přáli, aby si to spolu s diváky užil," řekl k výkonu Hradce Králové, trenér Luboš Prokopec. „Pochopitelně je rozdíl, jestli trénujete jednou nebo šestkrát týdně. Ale několika domácích šikulů jsem si všiml," ocenil snahu kouč. „Každý projekt, který podporuje výkonnostní fotbal, je strašně užitečný. Je přínosné propojit jinak oddělené úrovně fotbalu," přidal svůj názor Luboš Prokopec.