Moravany si vyzkoušely krajský přebor, ale sestupují. Přitom na záchranu stačilo mít o dva body víc.

„Byla to určitá novinka pro Moravany, ostudu jsme určitě neudělali. Sehráli jsme několik výborných zápasů, některé duely jsme si prohráli vlastními individuálními chybami. Z krajského přeboru odcházíme se vztyčenou hlavou, vždyť o záchranu jsme bojovali až do posledního kola.

V úvodu sezony jste se jako tým nemohli chytit, byl cítit velký respekt před soupeř, dlouho nebylo možné najít optimální sestavu.

Určitě tam byl respekt ze soupeřů, většina hráčů nikdy krajský přebor nehrála. V létě od mužstva odešel trenér Milan Bakeš, který nás do přeboru dovedl, účast na trénincích podle mého byla nedostatečná, to se muselo projevit.

Vzpomenete na povedený a naopak výrazně nepovedený zápas?

Asi nejlepší zápas venku byl ten ve Svitavách (3:0), dobře jsme rozehráli zápas doma s Letohradem, vedli jsme 2:0, bohužel nakonec jsme prohráli 2:4. Nerad vzpomínám na zápas v Lanškrouně. Sahali jsme po výhře a nakonec gólem v 95. minutě prohráli 0:1 – neskutečné. Tam jsme byli hodně zklamaní. Koncovky zápasu nám moc nevycházely.

Čemu přisuzujete, že se Moravany, byť na jeden rok, dostaly tak vysoko až do krajského přeboru. Vždyť je plno poměrně velkých měst, které si v Pardubickém kraji mohou o této soutěži nechat jenom zdát?

Postupová sezona to byla práce především Milana Bakeše, troufám si říct, že to byl dvanáctý hráč na hřišti. V Moravanech je ale silná mládežnická základna, žáci, dorost, máme béčko dospělých. Prostě vyrůstá zde dost fotbalistů a snad i proto jsme se dostali tak vysoko.

Kdo z mužstva zaznamenal výkonnostní růst podle hlediska Tomáše Kříže.

Určitě to byl na jaře mladý Krpata z dorostu, dále Veselý ve středové řadě, svůj standard odvedl Hynek.

Těšíte se na I.A třídu, po zkušenosti ve vyšší soutěži by asi hra o návrat do přeboru měla být samozřejmostí. Cítíte to tak?

Určitě si nemyslím, že v nižší soutěži to bude lehké. Ta soutěž je kvalitní, o postup bude hrát možná i pět celků. Doufám jen, že bychom měli hrát lepší fotbal. Novým trenérem je Roman Hendrych, hodně běháme, příprava je dost krušná, ale určitě mužstvo bude dobře připraveno. Osobně bych se do krajského přeboru chtěl vrátit.

Tomáši, netajíte se tím, že byste chtěl zkusit i vyšší soutěž. Nemáte nějakou nabídku?

Mám dvě nabídky, z Náchoda (ČFL) a z FK AS Pardubice (KP), ale zatím se o konrétních podmínkách nejednalo, v tomto týdnu možná bude jasněji. Ale je docela možné, že zůstanu v Moravanech i když připouštím, že vyšší soutěž by mě lákala.

Jenže studujete vysokou školu v Hradci Králové, to může být problém někam dojíždět a pravidelně trénovat?

Jdu do V. ročníku Fakulty informatiky v Hradci Králové, v Náchodě by to určitě bylo komplikované s dojížděním. Osobně bych chtěl zkusit divizi, na tuto soutěž bych si určitě troufal.

Neozvaly se nedaleké Holice, tam se divize vrátila?

Ne, se mnou nejednaly, nejvýraznější zájem projevují Pardubice, ale záleží na podmínkách. Nikam se nehrnu.

Pokud byste odešel, budete mít natrénováno?

Trénuji naplno i teď, pokud mně nic nebolí, snažím se odtrénovat vše poctivě, nic neflákám na půl plynu. Vím, co potřebuji, abych mohl v zápasech podat maximální výkon. V připravenosti na novou sezonu bych rozhodně problém neviděl, doma i někde jinde.