Fotbalová Slavia zažívá jedno z dalších zemětřesení. Generálního ředitele Miroslava Platila oficiálně střídá bývalý manažer hokejových Pardubic Zbyněk Kusý. Do Edenu se navíc vrací záložník Karol Kisel. Stále se jedná i o příchodu teplického trenéra Petra Rady.

„Slavia je značka, je to pro mě nová výzva. Ze své pozice udělám vše pro to, abych Slavii posunul co se týče sportovních výsledků, aby se Slavia vrátila na pozice, kde by ji fanoušci chtěli vidět," řekl včera Kusý, který do funkce oficiálně nastoupí 1. června. Do konce srpna vypracuje analýzu, v níž nastíní svou vizi.

V novém působišti si vytyčil několik cílů. „Vstupuji do rozjetého rychlíku. Moje působení bude komplexní, budu se věnovat marketingu, rozpočtu. Bude potřeba mít do budoucna vyrovnaný rozpočet," řekl. Rozpočet v další sezoně se má pohybovat mezi 100 až 110 miliony korun.

„Další oblastí je stadion. Některé věci okolo něj nejsou ideální, chtěl bych, aby situace byla průhledná a hlavně výhodná pro klub. Jedny z mých prvních kroků tedy povedou za majitelem stadionu," řekl.

Přechod z hokejového do fotbalového prostředí nepovažuje za velký problém. „Fotbal jsem hrával, mám k němu vztah. Řídit sportovní organizaci bývá stejné, takže ta změna nebude až tak veliká," podotkl. „Mám možná štěstí, že i Slavia se stejně jako Pardubice kdysi jmenovala Dynamo. Navíc mají oba kluby stejné barvy," řekl s úsměvem Kusý.

Ve Slavii bude zodpovědný za sportovní i ekonomické výsledky, ve fotbalových záležitostech ale bude spolupracovat se sportovním úsekem a s dalšími odborníky. „Rozhodně nehodlám spáchat nějaké harakiri a popravit půlku kádru. Hodlám spolupracovat s odborníky. Spolu s novým trenérem a sportovním managementem si stanovíme cestu, po které chceme jít," dodal Kusý, který před měsícem nečekaně po více než dvaceti letech skončil v Pardubicích. Vedení klubu ho propustilo jen krátce poté, co Východočeši získali mistrovský titul.

V Edenu včera nevítali jen nového generálního ředitele, ale i staronového záložníka Karola Kisela. Ten byl po návratu z australského Sydney bez angažmá. Slovenský reprezentant podepsal smlouvu na jeden rok a zároveň bude v klubu působit jako manažer mládeže.

Vedení vršovického celku dál jedná o příchodu teplického trenéra Petra Rady. Oba kluby se ale na jeho uvolnění stále nedohodly. „Jednání probíhají, nemá smysl se šířit o detailech," uvedl majitel Slavie Aleš Řebíček, který odmítl do německé Bochumi uvolnit zkušeného stopera Martina Latku.

(čtk, dh, jt)