Tato soutěž se narodila v roce 2016, kdy po vzniku celostátní ligy v malém fotbalu nahradila mistrovství České republiky a Pohár vítězů pohárů. Na Český národní pohár se kvalifikuje jen vítěz nejvyšší soutěže nebo ligového poháru za uplynulou sezonu daného oblastního svazu. Premiantem prvního ročníku se stali Gamblers Most a druhým již zmiňovaný FC Laguna.

Turnaj se koná od soboty do neděle v Brně. První den od 9.00 v areálu Vysokého učení technického. Tedy základní skupiny, osmifinále a čtvrtfinále. V neděli se bude hrát od 9.30 na hřišti Za Lužánkami, kde se konalo loňské mistrovství Evropy v malém fotbale. Tam se odehrají obě semifinále, zápas o třetí místo i finále.

„Naším základním cílem je hrát i v neděli. To znamená probojovat se mezi poslední čtyři. Tím to však nekončí. Jako loňský vítěz musíme pomýšlet na obhajobu prvenství,“ nastínil plány hrající trenér Laguny Luděk Hanč.

Na pardubické mistry si brousí zuby soupeři ze všech koutů republiky. Celkem se jich pod Špilberk sjede sedmnáct. Ovšem logicky ne všechny dosahují sportovní úrovně Laguny.

„Očekávám, že budeme pod přísnějším drobnohledem než v loňském roce. Na turnaji se představí spousta kvalitních týmů. Za všechny bych jmenoval Prahu či Brno. A co vím přijedou pěkně nadupaní,“ poznamenal také vedoucí týmu.

„Přežití“ v turnaji do neděle znamená jeden velký bonus. Nejlepší kvarteto z České republiky se totiž kvalifikuje do Ligy mistrů. Vloni se soutěž konala jako jednorázový turnaj v Mariboru a Laguna se po rozpačitém vystoupení ve skupině prodrala až do čtvrtfinále. Tam ale po nejlepším výkonu padla na penalty.

„Vidina Ligy mistrů je lákavá. V loňském roce jsme nasbírali ve Slovinsku zkušenosti, které bychom chtěli letos na evropské úrovni uplatnit,“ dodal Luděk Hanč.

Rozdělení základních skupin

Skupina A: Real Kolín, C.I.P. Ostrava, M.K. Louka, FC Laguna Pardubice, Red Team Praha
Skupina B: Lokomotiva Gangsters Kopřivnice, Ostravský Zábřeh, Proradost 1999 Příbram, BKMK Werbedesign Brno, Military Athletic Club Warrior Praha
Skupina C: Pilsen Team Plzeň, Jablíčka Chomutov, AC B2B Pekeljnej Stroj Jihlava, Restaurace U Pecků Praha
Skupina D: Dream team Příbram, Úterní hosté Praha, SK Viktoria Suchý, Atlético Most

Harmonogram Českého národního poháru

SOBOTA
9.00-16.30: základní skupiny
17.30 a 18.00: čtvrtfinále

NEDĚLE
9.30 a 11.00: semifinále
14.00: zápas o 3. místo
15.30: finále