Až začne v sobotu od 10.15 hodin utkání 31. kola ČFL proti Roudnici nad Labem, bude mít domácí celek FK Pardubice v areálu Pod Vinicí víc motivace, než je obvyklé. Půjde totiž nejen o body, ale také o pojištění druhé příčky v tabulce ČFL, a o pomstu za podzimní souboj na roudnickém trávníku.
Loňské listopadové utkání v Roudnici nad Labem se totiž pardubickým fotbalistům vůbec nepovedlo.

Přišlo v období, kdy se jim na hřištích soupeřů vůbec nedařilo a po řece Labi si dojeli pro prohru 3:1. „Na to utkání se bohužel nedá zapomenout, protože jsme v něm úplně propadli," popisuje s odstupem stoper Tomáš Prorok. „Zejména v prvním poločase jsme totálně zaspali ve všech směrech a i když jsme se ve druhé půli snažili s výsledkem něco udělat, bylo pozdě," nevzpomíná na zápas rád.
Poločas tehdy vyhráli domácí 3:0, po změně stran skoroval Přibyl, ale to bylo vše. „Ve druhé půli jsme hráli lépe, ale na víc než snížení to nestačilo," říká autor jediné tehdejší pardubické branky, kterou vstřelil po závaru před roudnickou svatyní.

Nadcházející sobota ale bude jiná. Ve vítězství doufají nejenom trenéři, ale i sami hráči. „Určitě věřím tomu, že se to povede," říká 26letý obránce David Přibyl. „Chceme potvrdit druhé místo už teď a do Kladna pak už pojedeme na poslední kolo v klidu." Jeho kolega z obranné řady Martin Tischler by rád zapomněl na nedělní výpadek v České Lípě. „Očekávám, že navážeme na dobré výkony s Libercem, Vltavínem a Hlavicí. Chceme už v sobotu potvrdit 2. místo v ČFL." A velmi věcný je záložník pardubického týmu Petr Kudrna. „Myslím, že na jaře jsme na naše poměry v domácím prostředí ztratili dost bodů a další ztráta už nebude."

Z toho je vidět velké odhodlání pardubického týmu v sobotu uspět. A to i přesto, že Roudnice není rozhodně žádný nezkušený soupeř.
Naopak. Jeho vedení přes zimu mocně posilovalo a do jarní části ČFL vstoupilo velmi razantně a snažilo se dostat alespoň na druhou příčku tabulky. Pak ale přišly bodové ztráty a výsledky už nebyly tak výrazné.

Tým se opírá o řadu kvalitních fotbalistů, z nichž nejvýraznější postavou je Tomáš Hrdlička, který odehrál řadu sezon v pražské Slavii. Prošel několika kluby v Čechách i na Slovensku, a v mladoboleslavském týmu se během svého působení setkal i se současným Pardubákem Jaroslavem Dittrichem.

A proč jde domácímu FK Pardubice tak moc o druhou příčku? Vždyť stupínek pod první příčkou bývá ve všech sportech označován za smolné postavení…
Stejné je to i ve fotbalu, nicméně taková pozice po skončení ČFL by alespoň dávala naději na postup. Pokud by totiž některý z účastníků 2. ligy odmítl účast v soutěži, což by v současné ekonomické situaci nebyl žádný div, byl by pardubický celek prvním náhradníkem. K pojištění druhého místa stačí týmu získat jediný bod v posledních dvou kolech…  „Od sobotního utkání čekám otevřený  fotbal z obou stran, jak naše mužstvo, tak i soupeř z Roudnice vyznává ofenzivní způsob, takže by si diváci v našem posledním letošním domácím vystoupení mohli přijít na své," zve příznivce do hlediště pardubický kapitán a brankář  Martin Shejbal.

Program pardubických týmů od 7. do 10 června

Muži A, sobota 10.15: FK Pardubice – SK Roudnice nad Labem

Muži B, neděle 17.00: FK Pardubice B – Jiskra Mšeno/ Jablonec n. N.

Muži C, sobota 17.00: Sokol Živanice – FK Pardubice C

U-19, sobota 11.00, Ohrazenice: FK Pardubice – 1. FC Slovácko

U-18, neděle 10.00, Ohrazenice: FK Pardubice – FK Jablonec n. N.

U-17, čtvrtek 10.00: MFK Chrudim – FK Pardubice

U-16, čtvrtek 12.15: MFK Chrudim – FK Pardubice

U-15, 14 B, sobota 10.00, Dolíček: FK Pardubice B – Jablonné nad Orlicí

U-13, 12 B, sobota 11.45, Dolíček: FK Pardubice B – Jablonné nad Orlicí

Dilema fotbalového fanouška: Na který zápas v sobotu?

Pardubice - „Kluci jsou bojovníci, věřím, že se jim záchrana povede," říká střelec David Petrus.

Velké dilema budou řešit v sobotu dopoledne příznivci fotbalu v Pardubicích. Téměř souběžně se jim totiž nabízejí dva zápasy, ve kterých jde o hodně. Od 10.15 hodin hostí A-tým FK Pardubice v areálu Pod Vinicí Roudnici nad Labem a bude bojovat o pojištění druhé pozice v ČFL. O pouhých 45 minut později má v Ohrazenicích výkop další veledůležitý souboj. Dorostenecký tým U-19 v něm bude hostit 1. FC Slovácko a ve hře není nic jiného, než záchrana pardubického týmu v 1. lize!

Rozhodování pardubického fanouška bude opravdu těžké. Jediní, kdo nebudou přemýšlet, na jaké utkání vyrazit, jsou samotní hráči obou celků. Nejlepší střelec ČFL David Petrus se tak sice bude prohánět po trávníku Pod Vinicí, ale boj mladíků o záchranu velmi dobře vnímá. „Samozřejmě jejich snažení o záchranu sleduji, přeji klukům a trenérům, aby to dotáhli do úspěšného konce a umožnili tak dalším ročníkům měřit se s těmi nejlepšími v republice," drží na dálku palce střelecká chlouba pardubického klubu. „Kluci jsou bojovníci, jejich poslední výsledky tomu nasvědčují, viz. výhra v Brně. Pevně věřím, že se jim to povede."

Dorostenci v posledních týdnech opravdu zabrali, ale také oni pozorují dění okolo sebe, v tomto případě snažení A-týmu o obsazení druhé pozice ve třetí nejvyšší soutěži. „I já to sleduji, o výsledcích a sestavách se pravidelně informuji. Hodně si také píši s bývalými spoluhráči z dorostu, kteří jsou v kádru trenéra Svědíka," říká kapitán dorosteneckého týmu U-19 Jan Sůra. Je to téměř paradoxní, ale díky překrývání termínů utkání mají dorostenci a členové A-týmu minimum šancí se během sezony vidět v akci. „Áčku fandím, a přeji mu, aby dotáhlo sezonu ke druhému místu. A to co nejdříve. Škoda, že to nevyšlo už v neděli v České Lípě, ale myslím, že o druhé místo už se připravit nenechají," doufá Sůra.

O co v zápasech
Pardubic půjde?

A-tým (so, 10:15, Pod Vinicí)
– boj o druhou příčku v ČFL
– skvělá střelecká bilance Pardubic z posledních domácích utkání
– několik exligových hráčů v týmu soupeře

U-19 (so, 11:00, Ohrazenice)
– velké drama v boji o záchranu v 1. lize
– výborné výkony U-19 v posledních týdnech
– možnost vidět hráče, kteří jsou budoucností pardubického fotbalu

RADEK KLIER