Zachovali tradici. V jiných barvách, pod novým názvem, ale s tradiční anketou. Ženský fotbal v Pardubicích opět bilancoval předchozí rok, ten loňský přinesl další z milníků. V polovině roku se totiž bývalý SK DFO po fúzi klubů přesunul pod křídla FK Pardubice.

„Z tohoto pohledu byl pro nás kalendářní rok 2018 opravdu přelomový. Spojení s FK Pardubice beru jako velký krok dopředu,“ uvedla Eva Šmeralová, sportovní ředitelka týmů žen a dívek.

Jak bylo zvykem v dobách DFO, došlo nyní na 9. reprezentačním plesu pardubických fotbalistek k vyhlášení nejlepších hráček ve všech kategoriích.

Mezi ženami se na nejvyšší pozici dostala Sára Kabeláčová, hráčka druholigového týmu. Kategorii juniorek pak ovládla mládežnická reprezentantka Simona Novotná.

Právě výchova vlastních hráček a práce s mládeží zůstává v pardubickém klubu hlavní motivací. „Od spojení si slibuji ještě kvalitnější výchovu mladých hráček a větší propagaci ženské kopané,“ dodala Šmeralová.

Bývala reprezentantka a současná trenérka českého výběru do 15 let předávala ceny nejlepším hráčkám společně s hostem, kterým byl trenér Jaroslav Hynek.

„Byl to příjemně strávený čas. Ženský fotbal je u nás pořád na amatérské úrovni, ale je tady obrovský potenciál, aby mohl růst,“ prohlásil Hynek. Kouč, jenž dříve vedl i muže Dukly Praha v první lize, má na starost reprezentaci žen do 17 let.

„Začínal jsem v první fázi kvalifikace u týmu do devatenácti let s Jirkou Saňákem, když jsem zaskakoval jako asistent. Tam jsem potkal právě Simču Novotnou,“ řekl Hynek s odkazem na nejlepší pardubickou juniorku, která nyní míří s reprezentační „devatenáctkou“ na přípravný turnaj do Turecka.

V Hynkově výběru do 17 let se nedávno představilo v zápasech ve Španělsku hned kvarteto hráček z FK Pardubice (Bára Beránková, Nikola Bidlová, Denisa Neradová a Andrea Matějková).

„Největší akcí pro nás je druhá fáze kvalifikace v Portugalsku, kam se jede na konci března. Teď budeme mít ještě krátký sraz spíše pro holky, které kvůli zranění nemohly jet do Španělska,“ doplnil Hynek.

Přípravné utkání Fortuna národní ligy mezi FK Pardubice (ve červenobílém) a TJ Jiskra Ústí n. Orlicí  (ve žlutočerném) na hřišti v Ohrazenicích v Pardubicích.
Nedělám si starosti, jsme připraveni, říká záložník Tischler

Nejlepší hráčky FK Pardubice za rok 2018
Ženy: 1. Sára Kabeláčová, 2. Barbora Kubečková, 3. Kateřina Urbancová.
Juniorky: 1. Simona Novotná, 2. Denisa Neradová, 3. Tereza Fialová.
Starší žákyně: 1. Adéla Kružíková, 2. Tereza Holcová, 3. Marie Koblížková.
Mladší žákyně: 1. Veronika Hlaváčová,  2. Tereza Jedličková, 3. Eliška Melounová.
Starší přípravka: 1. Tereza Dytrtová, 2. Tereza Sisková, 3. Karolína Rouhová.
Mladší přípravka: 1. Stela Vítková, 2. Sofie Borovcová, 3. Anna Dolníčková.