Vrabci na pardubických střechách už doštěbetali… Několik týdnů se o tom v klubovém zákulisí povídalo, ale teď je to jisté. FK Pardubice se připojí ke klubům, které hrají Juniorskou ligu. Soutěž, která má za sebou premiérovou sezonu, se rozjede na konci července.

„O startu v Juniorské lize jsme uvažovali už minulý rok, když se tato soutěž nově otevírala," vysvětluje sportovní ředitel klubu Vít Zavřel, který jedním dechem dodává:
„Tehdy jsme ale v tomto období měli moc práce s přestavbou stadionu, rozjezdem druhé ligy a také posilováním týmu. Takže jsme se rozhodli ještě počkat a Juniorskou ligu sledovat."
Ta mezitím odehrála svůj premiérový ročník, ve kterém triumfovali hráči Zbrojovky Brno. Teď budou mít šanci ukázat se i mladí pardubičtí fotbalisté.
Přihláška do Juniorské ligy zákonitě přinesla několik změn v seniorských týmech FK Pardubice.

„Kromě přihlášky do této soutěže budeme hrát i divizi s B týmem. Naopak jsme nepodali jsme přihlášku do krajského přeboru. Zaniká tak tým dospělých s označením C. Nově vznikla juniorka, která bude trénovat společně s béčkem," vysvětluje Zavřel.
FK Pardubice tak bude mít stále tři týmy v kategorii dospělých, ale v kvalitnějších soutěžích. Zavřel má už jasno i v tom, kde a v jakých termínech budou tyto týmy hrát.

„Máme to připravené takto: FNL se bude hrát v sobotu dopoledne v tradičním čase 10.15, B tým odehraje divizi v sobotu odpoledne a zápasy Juniorské ligy budou na programu v pondělí odpoledne. Všechny týmy budou hrát na stadionu Pod Vinicí."
Juniorskou ligu se rozhodlo klubové vedení FK Pardubice přihlásit především proto, aby hráčům, kterých mládežnická klubová líheň vychovává dost a dost na výborné úrovni, usnadnilo přechod do seniorské kategorie.

„Budeme zde dávat prostor také dorostencům. Docílíme tedy toho, že mladí hráči budou maximálně zápasově vytížení a tím je dán velký předpoklad pro jejich další sportovní růst," podotýká Vít Zavřel a dále říká:
„Mladíci dostanou prostor nejen v Juniorské lize, ale také v divizi. Obě soutěže mají pro ně jak výhody, tak i nevýhody. Juniorská liga je kvalitnější, rychlejší soutěž, ale nikdo z ní nesestupuje a nepostupuje. Takže hráč není pod tlakem. Naopak v divize záleží na každém bodu. Většinou padá více mužstev do nižší soutěže. Hraje zde řada zkušených hráčů kteří prošli ligou, více se taktizuje, týmy bývají pod tlakem od rozhodčích. Přesně to  je cenná praxe, kterou mladí hráči potřebují."

Hracím dnem Juniorské ligy je pondělní odpoledne. Účast mají povinnou účastníci z Gambrinus ligy a letos se do tohoto projektu zapojí z druhé nejvyšší soutěže kromě Pardubic také další čtyři účastníci FNL: Táborsko, Hradec Králové, Varnsdorf a Ústí nad Labem.