Řezníček, Vencl, Polák, Šejvl, Fusek… Jména pěti hráčů, které spojuje jeden ne nevýznamný fakt. Těchto pět pardubických fotbalistů ještě maximálně před dvěma roky oblékalo pardubický dorostenecký dres, ale nyní už za sebou mají premiéru ve druhé nejvyšší soutěži mezi dospělými. Je snad lepší důkaz toho, že FK Pardubice pracuje s mládeží na vysoké úrovni?

Klubů, které v takové míře spoléhají na vlastní odchovance není ve Fotbalové národní lize, jak se 2. liga od zimy jmenuje, až tak moc. Právě pardubický celek se ale touto cestou vydal a ukazuje, že hrát druhou nejvyšší soutěž s mladými hráči, které si sám vychoval, lze. „Mám velkou radost, že se mezi seniory začínají pravidelně prosazovat naši odchovanci, byl to od prvopočátku cíl všech akcionářů klubu," vyzařuje spokojenost ze sportovního ředitele klubu Víta Zavřela. „Vsadili jsme na práci s mládeží, věděli jsme, že v Pardubicích jsou talentované děti a že máme kvalitní trenéry mládeže. Cítili jsme, že práce s mladými fotbalisty je cestou jak se dále posouvat dopředu."

I proto, aby před sebou měli mladí hráči motivaci, byla v minulosti markantní snaha probojovat se se seniorským týmem do 2. ligy. „Bylo nám jasné, že je potřeba našim talentům nabídnout profesionální soutěž v kategorii dospělých a tím byl pro nás stanoven brzký cíl – postup do druhé ligy, jinak by nám kvalitní mladí hráči odcházeli jinam. Jsem rád, že se to A-týmu povedlo a doufám, že se v této soutěži zabydlíme dlouhodobě," věří Zavřel. A mladí hráči mu dělají radost, podílejí se na tom, že A-tým hraje jako nováček klidný střed tabulky. „Když jsem jel minulý týden z prohraného utkání ve Varnsdorfu, volal jsem kolegům akcionářům: mám špatnou zprávu, že jsme prohráli, ale dobrá zpráva je, že výborný zápas odehrál Vencl a dobré střídání měl dorostenec Fusek," potvrzuje, že mladé hráče pozorně sleduje.
A příliv talentovaných fotbalistů z mládežnických celků díky výborné práci trenérů ve všech věkových kategoriích prý jen tak neustane. „Když se dívám na naše mládežnická mužstva jsem přesvědčen, že každým rokem bude přicházet mnohem více Řezníčků, Venclů, Šejvlů, než nyní," věří sportovní manažer ve světlou  budoucnost pardubického fotbalu. „Za poslední dva roky se udělal obrovský kus práce v oddělení skautingu, každý ročník žáků a přípravek byl doplněn o 4 až 6 talentovaných hráčů a tím se stále zvyšuje sportovní kvalita našich týmů."


Trenér A-týmu Martin Svědík se systémem, kdy je na práci s vlastními odchovanci kladen velký důraz, souhlasí. „Je to důkaz výborné práce mládežnických trenérů, když klub generuje tolik kvalitních fotbalistů," konstatuje. „Především je potřeba vyzdvihnout roli trenéra Krejčího u dorosteneckého ligového týmu, který dokáže hráče připravovat tak, že mají dobré výchozí podmínky pro to poprat se úspěšně s přechodem do ´dospělého´ fotbalu. A ten je těžký nejen po sportovní stránce. Hráči v tomto věku řeší nejen fotbalový, ale také ten svůj soukromý život, tlaků je na ně najednou strašně moc nejen na hřišti," naznačuje Svědík s čím vším se musí hráč při odchodu z mládežnických kategorií vyrovnat.

Sám se nikdy nebál pracovat s mladými hráči a v přechodu do „dospělého fotbalu" jim pomáhat. Ostatně jeho sestava se ani ve druholigové soutěži bez odchovanců neobejde. „Jako příklad úspěšného přechodu mezi kategoriemi mohu jmenovat například Honzu Řezníčka, nebo Ondru Vencla. Pochopili, že s příchodem mezi dospělé vlastně zase začínají od nuly, musejí makat, dřít a hlavně mít trpělivost, protože nejde mít všechno hned. Když bude podobně jako oni uvažovat každý mladý hráč, bude to pro něho samotného jen dobře,"říká Martin Svědík. 

Radek Klier