Specifické prostředí nejen pro fotbal trvá. I druholigoví fotbalisté stále trénují pouze individuálně, o zápasech zatím nemůže být vůbec řeč. Některé prvoligové kluby v Česku už reagují tím, že se s hráči domlouvají na snížení platů. A to po dobu nouzového stavu.

Jak to vypadá ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE? „Ve druhé lize je to citlivější, kluci mají jiné výplaty. Je potřeba, abychom hráče finančně podrželi,“ říká Vít Zavřel, sportovní manažer FK Pardubice.

Podle zástupce aktuálního druholigové lídra je v otázce platů mezi soutěžemi obrovský rozdíl. „V první lize berou hráči dvakrát tolik, v některých klubech čtyřikrát tolik a tak dále. Tam si dokážu představit, že přijdete před hráče a řeknete jim, že půjdou o dvacet nebo třicet procent dolů,“ dodal Zavřel v rozhovoru na TV Vinice.

V Pardubicích by podle sportovního manažera k úpravám platů docházet nemělo. „Za mě jen mohu říct, že bych to teď nechtěl řešit. Vyjádří se k tomu všech sedm akcionářů. Bavili jsme se zatím jen po telefonu, sejdeme se po Velikonocích,“ řekl Zavřel.

„Všichni hráči z druhé ligy u mě mají obrovský respekt. Fotbal je zde taky náročný - stejné cestování, stejné tréninkové cykly, příprava. Další věc je ta, že jsme byli vždy zvyklí dělat za málo peněz slušnou muziku, jak se říká. Kluci u nás nikdy neměli přemrštěné platy, na rozdíl třeba od hokeje,“ prohlásil Zavřel.

Fotbalová FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA: FK Pardubice - MFK Chrudim.
Zavřel: Udělejme maximum, aby se liga dohrála

Nejen z tohoto důvodu se jedná o citlivé téma. Řeší ho více klubů. „Volali mi i manažeři z jiných klubů. Já jsem jim řekl, že hráči za to nemohou. A když nehrají zápasy, přicházejí o prémie. Navíc může nastat situace, že se soutěž v červnu rozjede,“ uvedl Zavřel.

V Mladé Boleslavi?

Pardubický klub v minulých týdnech řešil i přípravu podkladů pro licenční řízení, kterým musí kluby projít před každým ročníkem. Jak již Deník informoval, Pardubice by v případě postupu do první ligy hrály nejspíše v Mladé Boleslavi.

Krajské město stále stadion s potřebnými parametry nemá. A tak by Pardubičtí museli hrát prvoligové zápasy jinde. Logicky připadala v úvahu Praha. Spekulovalo se o neoblíbeném Strahovu nebo útulném a pro fanoušky dobře dostupném Žižkovu. „Na rovinu řeknu, že jsme uvažovali o Viktorii Žižkov,“ potvrdil Zavřel.

Jenže k dohodě nedošlo. „Neznal jsem úplně podrobně jejich zázemí. Pak jsme zjistili, že tam mají dvě kabiny a dvě kanceláře. Řekli mi, že si nedokážou představit, že by se jednou za 14 dnů museli někam kompletně vystěhovat. Hlavně prý není kam,“ vysvětlil.

Proto je nyní aktuální varianta Mladá Boleslav. „V tuto chvíli s nimi máme připravenou smlouvu o smlouvě budoucí,“ dodal Zavřel.

HC Dynamo Pardubice - HC Sparta Praha
Šejba: V Pardubicích šel hokej do kytek