Velký test se nakonec ruší. FNL proti 2. Bundeslize? Nic z toho nebude. Union Berlín dnešní zápas s Pardubicemi nakonec zrušil kvůli počasí.

Po návratu ze soustředění odehráli Východočeši už dva zápasy a vyřešily problémy s hrou dozadu. „Snad to zase bude šlapat," věří záložník JAN ŘEZNÍČEK (23). Sám je zvědavý, jak vysoko mladý tým může na jaře vystoupat.

Hodně mrzí, že Union Berlín nakonec odpadl?
Mrzí, bylo by to strašně zajímavé porovnání, jaká je úroveň druhé ligy v Německu a tady. Škoda, že z toho sešlo.

A není to i tak, že tenhle zápas vám pomáhal zvládnout zimní galeje? Najednou se není na co těšit…

To bych zase ani tak neřekl. Těšili jsme se, ale že by to byl až zase takový vrchol? Ne, to ne.

Dobře, ale FNL je pořád daleko, práce je přitom v týdnu vždycky hodně. K čemu se třeba vy sám upínáte, abyste se nezbláznil?

Já jdu vždycky sám týden po týdnu a těším se na další přípravný zápas. Teď tedy vypadl Union Berlín, ale o víkendu bude Union Nový Bydžov (usměje se). Ono to tak nějak ubíhá a ubíhá, až se všechno přežije a přijde březen.

Přípravu jste začali dvěma porážkami, při kterých Pardubice inkasovaly celkem 10 gólů. Vyděsilo vás to?

Docela hrůza, jako bychom to snad ani nebyli my. Kompaktnost celého týmu nebyla taková, dělali jsme vzadu chyby a soupeři nás za to trestali. Hlavně s Mladou Boleslaví to bylo hodně kruté, má velkou kvalitu a potrestala prakticky všechno.

Zdálo se, jako by celý tým věřil, že to obránci sami nějak zvládnou a chyběla jim podpora. Sedí to?

Bylo to tak, určitě bych to neházel jenom na obránce, celkové pojetí defenzivy bylo špatné. Ale trochu jsme si něco řekli, ukázali si, co je potřeba zlepšit a podařilo se toho dost vyladit. I když stoprocentní to samozřejmě ještě není.

Pomohl i teambulding v Krkonoších?

Soustředění nám určitě pomohlo, bylo právě po těch dvou zápasech, takže se hodilo. Třikrát denně jsme trénovali, byli pořád spolu a prostoru, abychom si promluvili, bylo hodně. Co bylo, jsme hodili za hlavu. Snad to zase bude šlapat.

Známá věc je, že velkým pardubickým plusem je kolektiv, co si rozumí i mimo hřiště. Vážně nedorazila ještě ponorka? Pořád to jsou jen jedny a ty samé obličeje, podobné starosti…

(usměje se) A to mě ani nenapadlo. Doufám, že něco podobného nám nehrozí, zatím vážně není ani náznak.

Trenér Krejčí po podzimu říkal, že vrchol má váš tým ještě daleko před sebou. Jste sám zvědavý, kam můžete na jaře vystoupat?
Už jsem o tom přemýšlel, taky jsem si po podzimu říkal, že máme kam růst. Uvidíme, jestli přijde další velké zlepšení už na jaře, náš mančaft rozhodně potenciál má.

Začne vás třeba i díky vyrovnaným zápasům v poháru se Spartou brát celá FNL jinak?

To je otázka. Ale myslím, že zase tak brutální respekt budit nebudeme.

Pozor, v Krkonoších se ztratil Joel! Nakonec se ale Pardubice vrátily i s ním…Klub stále vyhlíží posilu do útoku, ale moc nechybělo a Pardubice vrátily ze soustředění v Krkonoších v počtu „mínus jeden".

Při nabírání fyzické kondice se v lesích ztratil útočník Joel Kayamba. „Zapomněl zatočit a utíkal někam na Benecko. Pak jsme ho naháněli a naštěstí se to povedlo. Už jsme se báli, že ho najdeme až někdy v březnu pod smrkem," usmíval se trenér Jiří Krejčí (na snímku). Podmínky na soustředění si ale nemohl vynachválit. „Vyšlo nám počasí. Co jsme měli naplánovaného, to jsme splnili."

Dnes měly Pardubice uhánět do Německa, kde je na přírodní trávě čekal Union Berlín z 2. Bundesligy, kvůli počasí ale atraktivní zápas nakonec padl. „Chtěli jsme podívat na konfrontaci s německým fotbalem, mrzí nás, že z toho sešlo," přiznal trenér šestého celku FNL.

Po návratu z Krkonoš Pardubice odehrály už dva přípravné zápasy a v jejich hře oproti začátku kalendářního roku nastal posun. Divočina a vítr v defezivě jsou pryč. Dvakrát vyhrály, celkem inkasovaly jen jeden gól. Mladá Boleslav a Hradec jim jich přitom nasázely před pobytem na horách deset. „Trochu jsme si o tom samozřejmě promluvili. Hráči byli možná trochu rozvrkočení z té celkem povedené podzimní části. Už ale padli do reality, rychle pochopili, že musí hlavně tvrdě pracovat," těší hlavního trenéra.

Z čeho ale nemá vůbec radost, to je zranění stopera Filipa Kopřivy, v přípravě odehrál jenom jeden poločas s Varnsdorfem: „Po sezoně šel na operaci s kolenem, celý podzim hrál pod injekcemi, takže dva týdny jsme ho šetřili. Teď nám z toho zase vypadl, protože po zátěži se mu v koleni udělala krevní sraženina s vodou. Má do pondělí volno, ale snad bude brzy v pořádku, nemělo by to být vážné."

A posila do útoku? Stále se jedná o jednom jménu z Afriky. „Uvidíme, jestli to dopadne, nebo ne. Je to hodně na dlouhé lokty, v současné době navíc není úplně nejsnadnější hráče z takové destinace přivést," naznačil jen Jiří Krejčí, že akce ještě úplně nepadla.