„Vím, že se hraje, ale na derby se nedostanu, protože v sobotu dopoledne budeme mít trénink. Pardubickým fotbalistům budu fandit na dálku,“ vzkázal Tomáš Rolinek, kapitán hokejového Dynama.

Samozřejmě, v těchto dnech vrcholí čtvrtfinálová série proti Třinci. Na fotbalové myšlenky přijde řada až později. Nejen, kam se jít podívat, ale kdy se po zeleném trávníku proběhnout.

Rolinek jako fotbalista, to není žádné nové téma. Když má po hokejové sezoně čas, neváhá přehodit přes hlavu fotbalový dres. V Srchu u Pardubic, v místě jeho bydliště, ho budou místní vyhlížet i toto jaro. „Až nám skončí v Dynamu sezona, tak bych chtěl minimálně na domácí zápasy obléknout dres Srchu,“ potvrdil.

Titanic Srch hraje aktuálně I. B třídu, tedy nejnižší krajskou soutěž. Loni v červnu zde navíc Rolinek uspořádal charitativní utkání, kde se sešli současní i bývalí hokejisté a fotbalisté, kteří jsou spojeni nejen s Pardubicemi, ale i s pražskou Spartou.
Stejně jako na ledě, tak i na fotbalovém trávníku, je Rolinkův post v útoku. „Tam se jen čeká na hranici ofsajdové pasti,“ říká s úsměvem osmatřicetiletý forvard a vzápětí dodává, že do hlavičkových soubojů se příliš nehrne.

„Hlavičky? Ne. Jakmile je roh, jdu z vápna a čekám na odražený balon,“ směje se. A branky? Jako střelec se dokáže prosadit. „Jeden gól hezčí než druhý, je složité nějaký vybrat.“

NEJPRVE STADION
Fotbal, ten si Rolinek dokáže užít nejen přímo na hřišti, ale i v hledišti stadionu. Jeho velký zážitek? „Atmosféra na Bayernu Mnichov, kde jsem se byl podívat na utkání Ligy mistrů proti Barceloně nebo Juventusu. To byl zážitek,“ vzpomíná.

Hokejový útočník s číslem 60 sleduje i výkony Pardubic ve Fortuna národní lize. Zná se třeba s Adamem Fouskem. Zašel by někdy v budoucnu i na první ligu? „V tuto chvíli by ještě fotbalisté neměli první ligu kde hrát. Když budou mít fotbalový stadion a odpovídající zázemí, tak to bude jednodušší. Pak mohou o postup do vyšší soutěže bojovat,“ tvrdí Rolinek.

A jaký má tip na nejbližší utkání, tedy sobotní derby proti Hradci Králové? „Věřím, že zvítězí Pardubice. Když se to povedlo nám během hokejové sezony, tak se to podaří i fotbalistům,“ vyslal jasný vzkaz.