V roce 2012 se ještě jako dorostenec stěhoval z Pardubic do Hradce Králové, nyní se dvaadvacetiletý záložník JAN SHEJBAL v rámci půlročního hostování vrací zpět do druholigového týmu.

Jak vnímáte návrat do známého prostředí, kde jste dříve působil?
Zatím je vše v pohodě, já tu vzájemnou rivalitu moc nehrotím, budu to mít blízko domů. V Hradci byli pro a chtěli, abych do Pardubic šel. Teď jsem byl půl roku v Nitře, kde to bylo taky super, ale je to daleko.

Z Pardubic jste odcházel ještě jako dorostenec. Vnímáte to zpětně jako pozitivní krok?
Určitě to pro mě byla dobrá zkušenost a dá se říct, že stále je. Postupně jsem si tam zvykal na jiný styl fotbalu, hrálo se tam trochu jinak. Teď si budu zvykat znovu tady, protože kluci jsou dlouho spolu a jsou sehraní. Můj úkol bude, abych se dostal na jejich vlnu. V Hradci byla rotace hráčů daleko větší.

Byla tehdy hlavní motivací pro přestup možnost zahrát si nejvyšší soutěž?
Určitě jsem se chtěl probojovat do kádru, ale konkurence byla opravdu velká. Teď na podzim se navíc Hradci celkem dařilo a já jsem rád, že mě uvolnili na hostování. Tam cítím větší šanci, že bych se mohl poprat o základní sestavu. Je hezké trénovat s prvním týmem, ale chodit hrát jen za juniorku už nemá moc význam. Hostování by pro mě mělo být lepší.

Nepřekvapil vás přece jenom návrat do Pardubic, kde tenkrát rozhodně nebyli nadšeni, když jste odcházel rovnou do Hradce?
Ne, tak to nevidím. Nevzpomínám si, že by na mně kvůli tomu byli nějak moc naštvaní. S trenérem jsem si volal již v létě před touto sezonou, ale to ještě nedopadlo. Jsem rád, že na druhý pokus jsme se domluvili.

Trenér Jiří Krejčí vás v Pardubicích vedl již v dorostenecké kategorii. Pomohl k návratu i jeho zájem?
Zřejmě by o mě nestál, pokud by mě neznal. Každopádně jsem se jako fotbalista od té doby trochu změnil. Já trenéra znám a vím, co od něj můžu čekat. Je náročný, ale myslím, že by to mohlo fungovat. Musím se poprat o místo v sestavě a pak uvidím, kam se mnou trenér bude počítat.

Podzim jste strávil v Nitře. Bude pro vás lepší hrát druhou nejvyšší soutěž v Česku?
Já jsem byl v lepším týmu druhé ligy, tak bylo vidět, že jsme většinu soupeřů přehrávali. U nás by se Nitra mohla pohybovat někde v půlce tabulky, ale určitě je ve FNL více vyrovnaných soupeřů. Na Slovensku je to hodně závislé na financích. Není novinkou, že se tým odhlásí v půlce soutěže, což se teď stalo v první lize.

V Nitře jste se potkal s dalším pardubickým odchovancem Ondřejem Venclem. Jak se tam uchytil?
S Ondrou jsme byli dokonce na bytě, s ním jsem trávil poslední půl rok prakticky každý den. Byla to taková nostalgie, dařilo se nám. Ondra se tam uchytil, i když měl na jeho postu celkem konkurenci, tak neodehrál všechno. Svou pozici si tam určitě vybuduje, přišel nový trenér, který mu šanci dá.

V Pardubicích jste naskočil hned do Final Four Tipsport ligy. Jaké máte z prvních zápasů dojmy?
Přišel jsem z plné přípravy z Hradce, první zápas jsem odehrál jen poločas a druhý dokonce celý, tak jsem se z toho v pondělí dostával. Zápas s Mladou Boleslaví už byl škola. Ukázalo se, jak má špičkový český tým všechny posty v sestavě vyrovnané.

Pardubice čeká boj o záchranu a zdá se, že se zvýší konkurence i tady…

Musíme chytit začátek, abychom se dostali někam do klidnějšího pásma, protože hrát o sestup není nic příjemného, znám to i z Hradce. Doufám, že uhrajeme dobré výsledky a dostaneme se na větší odstup od posledních celků. Pak bychom mohli předvádět dobrý fotbal a o sestup se nestrachovat. V každém případě musíme bojovat a druhou ligu tady udržet.

Do Pardubic míří Antonín Křapka
Ještě v neděli hrál za Mladou Boleslav, na včerejším tréninku se již připojil k pardubickému týmu. Třiadvacetiletý obránce Antonín Křapka, který loni působil v Ústí nad Labem a v Bohemians 1905, přichází do Pardubic na půlroční hostování.