Do druhého kola fotbalového Poháru FAČR dnes od 17 hodin zasáhne další pětice týmů z regionu. Souboj na ostří nože nabízí duel Živanic s Vysokým Mýtem. Dva divizní rivalové se utkají o to, kdo ve třetím kole přivítá mistrovskou Spartu! Další dva zápasy nabídnou měření sil mezi třetí a druhou ligou: Převýšov hostí Pardubice a v Novém Bydžově jde Union na Ústí nad Labem.

Živanice – Vysoké Mýto
(vítěz se utká se Spartou Praha)
Sparta Praha… Tohle jméno, když se vysloví ve fotbalových kruzích, fanouškům i jejím protivníkům se zastaví dech. A přesně k tomuto scénáři může dojít zítra před devatenáctou hodinou v Živanicích. „Stačí", aby domácí Sokol vymetl z poháru svého krajského rivala, se kterým se v poslední době střetává často.

„Motivace před tímto utkáním nemůže být pro naše hráče větší. Hrát proti největšímu a zároveň nejlepšímu klubu v České republice je maximálním vrcholem pro každého fotbalistu. Vysoké Mýto je ale na tom jistě podobně. Jedná se o tým se zkušenými hráči, teď ještě vyztužili obranu Němečkem. Musíme eliminovat jejich přednosti a prosadit se aktivní hrou," má jasno živanický trenér Josef Košátko.

Pohárová utkání často končí penaltovým rozstřelem, což po zavedení pravidla v mistrovských soutěžích, už nebude taková vzácnost. Nicméně oba dnešní soupeři si pokutové kopy vyzkoušely ve vstupním duelu letošní sezony. Zatímco Vysoké Mýto v Náchodě uspělo, tak Živanice v Dobrovici ostrouhaly.

„Samozřejmě by bylo lepší vyhrát v základní hrací době, ale pokud by na penalty došlo, jsme schopni v nich uspět. V Dobrovici jsme v tomto ohledu dost improvizovali, takže to neberu jako bernou minci," podotýká Košátko.
I na fotbalisty Vysokého Mýta čeká velká výzva. Se Spartou chce hrát každý, Je to lákadlo pro diváky i samotné hráče. „To je jasné. Je to momentálně náš nejlepší tým. Pro diváky i pro kluky je to obrovská motivace," řekl Deníku trenér Roman Oliva.
Na slova svého kouče navázal i obránce Mýta Lukáš Živný. „V Živanicích chceme vyhrát. Celý mančaft si uvědomuje, o co se hraje. Zahrát si proti Spartě by pro nás byla zasloužená odměna. S takovým soupeřem většina z nás ještě nehrála a pro mě by to byl splněný sen," uvedl.
A jak vidí šance mužstva? „Vidím to padesát na padesát. Živanice mají dobrý kádr, musíme hrát důrazně, neuhýbat 
v osobních soubojích a být sebevědomí. My svou kvalitu máme a pokud ji prokážeme na trávníku, věřím, že postoupíme," doufá Lukáš Živný.

Převýšov – Pardubice
(vítěz se utká s Domažlice/Dukla)
Převýšov hodlá druholigového protivníka zaskočit.

„Čeká nás těžký zápas. Pardubice mají svoji kvalitu, my můžeme jedině překvapit," je si vědom trenér Jan Kraus. Převýšov coby farma FC Hradec Králové tentokrát fotbalisty prvoligového kádru nevyužije. „Budu se spoléhat na hráče, co mám v Převýšově," prozradil kouč. V malé vísce mají ještě v živé paměti senzační vyřazení pražské Slavie na podzim 2011. Dalšímu úspěchu by se klub nebránil.

„Myslím si, že to bude podobný zápas, jaký jsme v minulé sezoně sehráli se Spartou B, kterou tehdy vedl právě Martin Hašek. I Pardubice ponesou jeho rukopis. Každopádně zápas začíná za stavu nula nula, my se budeme snažit uspět," dodal Kraus k zápasu, jenž začíná v 17 hodin.

Pardubice dorazí s jasným cílem. „Je to jednoznačné. Jedeme do Převýšova proto, abychom vybojovali postup a mohli jsme spolu s našimi fanoušky přivítat Pod Vinicí pražskou Duklu," uvedl pardubický trenér Martin Hašek. Pražský klub však musí nejdřív přejít přes Domažlice.
„Hrál jsem v Převýšově s béčkem Sparty v posledních sezonách dvakrát a pokaždé jsme tam prohráli. Soupeře tedy podcenit nemohu. Naopak věřím, že si ve středu trenérskou bilanci trochu napravím," přeje si Hašek.

SK Union 2013 – Ústí n. L.
(vítěz se utká se Slovanem Liberec)
Mohlo by se jednat o vyrovnaný duel. Ten začíná na stadionu v Novém Bydžově dnes úderem 17. hodiny.

„Prioritou je pro nás ČFL, nicméně k tomuto pohárovému duelu přistoupíme, jako by se jednalo o mistrovské utkání. Musíme však brát ohled na stav kádru po nedělním duelu s Převýšovem. Máme totiž nějaké zraněné hráče," podotkl kouč Unionu Viktor Pařízek.
„Každopádně jdeme do utkání s tím, že chceme uspět. Liberec je velkým lákadlem nejen pro kluky, ale především pro diváky. Na druhou stranu jsme realisté a víme, že nás čeká velmi těžké utkání se soupeřem, který hraje o soutěž výš. Jedná se o profesionální klub. Jsme tedy nohama na zemi. Přesto se budeme snažit, abychom byli Ústeckým přinejmenším rovnocenným partnerem," doplnil Pařízek.