Jedenácté místo na nějaké velké oslavy není. Pardubice se ale ve Fotbalové národní lize zachránily s velkým předstihem a celkový výsledek je hodně pošramocen šestizápasovou šňůrou porážek, kterou klub těžko vydýchával na konci sezony. Jedna pětina sezony pořádně nevyšla.

Zbytek však tak tragický nebyl. I proto vystavil Deník hráčům příjemné školní vysvědčení bez pětek.

Mužstvo složené z fotbalistů s prakticky nulovými zkušenostmi z nejvyšší soutěže neplatilo ve FNL za fackovacího panáka. To se cení…

Brankáři

LUDĚK FRYDRYCH - známka: 1
Jeho přínos bil do očí i když chyběl. Na jaře vynechal šest zápasů a tým bez něj nezískal ani bod. Vyspěl v jedničku, dokázal, že tuhle roli zvládne. Pardubice v něm mají jistotu klidně na 10 let. Jen aby mu ale nebyla FNL za chvíli malá.

MARTIN SHEJBAL 2-
Z důchodu se vrátil na podzim a v jarní části znovu. Nebude mít klid ani v příští sezoně, z pozice trenéra gólmanů se vrátí na lavičku, bude krýt Frydrychovi záda. Ano, veterán. Ale lepší dvojka v týmu dlouho  k mání nebude.

RADEK ČIHAŘ 3
Na jaře chytal dvakrát, dostal pět gólů. Čísla by ho uvařila rychle… Ale ne tak hrrr. Z klubu zní, že talent má, jen musí mnohem víc pracovat, aby ho neprošustroval. Snad mu tohle dojde a druhou ligu si ještě někdy zachytá.

Obránci

DAVID PŘIBYL 1-
Měl extrémní smůlu na derby s Hradcem. V prvním ho uvařilo vedro, ve druhém nepodal stoprocentní výkon kvůli zranění. Ale jinak největší jistota defenzivní čtyřky. Podával nejstabilnější výkony. A pak ta jeho kancelář na zadní tyči při útočných standardkách… Vypadá, že má na nohou péra.

PAVEL NĚMEČEK 2
Stokrát budete na tribuně slyšet, že už nemá rychlost. Jenže stejně do sestavy patří. Nikdo jiný neumí tým na hřišti tak zorganizovat a případně vyplísnit, když je potřeba. Zkušenosti a důraz, to jsou jeho hlavní zbraně.

MARTIN TISCHLER 2-
Jeho největším problémem je, že má tělo z porcelánu. Není sezona, aby se mu něco nestalo. Kdyby tenhle poctivý stoper zůstal zdravý celou sezonu, absolvoval obě přípravy, jeho výkon by byl ještě o třídu výš. Vidíte na něm, že pravidelný dril mu jde k duhu.

ONDŘEJ VENCL 3
Má neskutečný potenciál – rychlý, silný, důrazný. Takhle nějak vypadá moderní stoper. Odehrál skvělý poslední zápas proti Hradci, ale během sezony takhle vysokou laťku udržet nedokázal, to ale k jeho věku patří. Byla by škoda, kdyby skončil na lavičce, patří na hřiště.

MARTIN ŠEJVL 3
Ve stoperské dvojici doplácí na svoji drobnou figuru, on prostě nemůže zápasit s dvoumetrovými kolohnáty na hrotu. Místo na levém kraji obrany mu ale začíná sedět, tady může prodat svoji eleganci a obrovský přehled. Je mu 22 let, příští sezona pro něj může být zlomová. Urve levý kraj pro sebe?

TOMÁŠ POSPÍŠIL 3-
V létě všechny namlsal, střílel góly, řádil na kraji zálohy a byla radost se na něj dívat. Jenže pak šla jeho výkonnost hodně dolů. Jaro měl ovšem lepší, bylo znát, že se na kraji obranné čtveřice cítí mnohem lépe. Zůstane, nebo se vrátí z hostování do Dukly?

Záložníci

JAN JEŘÁBEK 1
Když nevíte, co s míčem, dejte ho jemu a dívejte se. Jen nezapomeňte zavřít ústa… Kapitán táhne většinu útočných operací, neštítí se ani černé práce při bránění. Zasloužil by si vyzkoušet první ligu. Ale síla Pardubic by bez něj pořádně klesla.

PETR KUDRNA 1-
Nejlepší zápas sezony vytáhl proti Táborsku, okopával Jana Šimáka jako ředkvičky, navíc ukázal i skvělé fotbalové myšlení. A přesně tohle je jeho styl – nenápadná práce uprostřed hřiště, která umí otrávit. Měl skvělou sezonu, stal se jedním z lídrů.

TOMÁŠ DOSTÁLEK 2-
Začátek kalendářního roku? Přímo skvostný. Na hřišti neběhal, ale vznášel se, střílel vítězné góly, hýřil nápady, vymýšlel kličky… Jenže zhruba v polovině jara se něco zadrhlo a jakoby začal tlačit těžkou káru plnou uhlí do kopce. Jestli svoje výkony ustálí, mají v něm Pardubice extrémně nebezpečnou zbraň.

JAN ŘEZNÍČEK 3
Občas hledá až moc snadná řešení, přihrávek dozadu mu za sezonu napočítáte snad nejvíc v týmu. Ale když se rozjede, stojí to za to. Má ze středu hřiště dobrý tah na bránu, umí vyslat podobně nečekanou přihrávku jako Jeřábek, navíc má slušnou střelu. Jen víc takových chvilek!

FILIP JAROSZ 3
V Chrudimi dospěl. Odcházel jako hračička, který na tréninku umotá každého, ale v zápase svoje kousky neprodá. Teď už se nebojí. Na druhou ligu si musí ještě chvíli zvykat, ale podařilo se v něm najít záložníka, který příchodem v 60. minutě umí oživit hru a něco vymyslet.

LUKÁŠ REŠETÁR 3
Na podzim šlo možná o nejnebezpečnějšího hráče druhé ligy, soupeř nikdy netušil, co s ním provede. Ale po zimní pauze mu došla šťáva. Nedivte se, abyste táhli futsalovou Chrudim, nároďák a k tomu ještě fotbalové Pardubice, potřebovali byste aspoň dvě těla.

MARTIN HUNDÁK 3
Talentovanějšího hráče Pardubice asi nemají. Tenhle rychlonohý zabiják ale ve druhé půlce sezony zažil totální blackout. Černo, tma, vypnuto…Utápěl se ve zbytečných kličkách, ztrácel míče. Potřebuje pauzu a restart asi ze všech hráčů nejvíc.

DAEWON KIM 3
Od Korejce se nečekalo nic, musí si v Česku hlavně zvyknout. Postupně se hodně zlepšoval, zkvalitnil hru dozadu, už nepoletuje jenom na hrotu, ale drží si i svého hráče. Nejslavnější chvíli zažil proti Táborsku, vymyslel gól na 1:0 pro Dostálka. Pokud se s ním bude dál pracovat, může zazářit.

Útočníci

MARTIN KLÁTIL 2
Kometa konce sezony. Dal sice jenom jeden gól, ale nemohli jste ho přehlédnout, v každém ze svých čtyřech zápasů, co začínal v základu, se prokousal do šance, na hřišti se rval jako buldok. Za ohromný zápal mu odpustíte i pár ztracených míčů…

RADIM FIKEJZ 3
Jako vysoký stožár na hrotu útoku svoji roli plnil. V nouzi se na něj dal míč poslat a on se o něj minimálně popral. Práce tuna, gól za celou půlsezonu jeden, tady to trochu hapruje. Ukázal, že na druhou ligu má. Měl by v kádru zůstat i dál. Je škoda, aby válčil někde po krajských přeborech.

DOMINIK FUSEK 3
Krásně se na něj kouká, když vede míč, mistr pardubické kabiny v driblingu. Kmitá rychlýma nohama a ťuká si balón kousek před sebou, aby mohl reagovat na situaci. Že není chladnokrevný v koncovce? Je mu 19, má ještě čas. Zajímavě se jevil i na kraji zálohy.

LUKÁŠ POUČEK 3-
Přišel s vizitkou kanonýra. Ve sparťanském béčku šutroval na podzim o sto šest, druhá liga mu ale tolik nesedla. Měl to být fofrník, co ničí soupeře raketovou rychlostí. S tou si ale obránci dokázali poradit, postupně vypadl ze základní sestavy. Nesplnil předpoklad, že hráč, co přijde na hostování z cizího klubu, musí převyšovat konkurenci.

VÁCLAV SKLENÁŘ 3-
Angažmá v nižších soutěžích ho nikam neposunulo. Nemůžete mu vyčítat, že by se na hřišti loudal, ale nebezpečný pro soupeřovu branku zkrátka nebyl. Nevrátil se do Pardubic lepší. Záleží teď na něm, jak bude pracovat, je mu třiadvacet, tenhle vlak se dá ještě chytit.