Kolotoč už jede na plné obrátky. Minulé úterý se Pardubice dozvěděly, že si zahrají druhou fotbalovou ligu, a tým už hýří aktivitou na přestupovém trhu a plánuje přestavbu areálu Pod Vinicí.

„Podařilo se nám zatím přivést tři hráče, další jsou v jednání. Nejvíc nás ale teď zaměstnává úprava stadionu. Je toho hodně, musíme vybudovat sektory pro diváky, nakoupit sedačky, vyřešit vstup na hrací plochu a desítky dalších věcí," říká sportovní manažer klubu VÍT ZAVŘEL.

Věří, že úspěšný tým, který se vhodně doplní, ze druhé ligy jen tak nespadne.

Druhá liga tedy zůstává Pod Vinicí, stěhovat se nikam nebudete?
Ne, zůstáváme tady. Licenční manažer viděl Letní stadion a i on říkal, že pro nás bude lepší, pokud budeme hrát na Tesle. Počítáme s tím, že by tady měla soutěž vydržet zhruba dvě sezony. Všichni akcionáři doufají, že pak proběhne rekonstrukce Letního stadionu, tam bychom pak konečně mohli mít odpovídající zázemí.

Takže myšlenka vrátit fotbal do centra Pardubic ještě nezemřela?
Žije, na Tesle by měla být druhá liga jen dočasně. Troufnu si říct, že i po velkých úpravách bude náš stánek Pod Vinicí patřit mezi nejméně atraktivní stadiony ve druhé lize. A to není moc dobrá vizitka.

Když se v Pardubicích hrála druhá liga naposledy, musela se licence prodat do Sokolova. Podobně černý scénář už nehrozí?
Druhou ligu jsme chtěli. Počítali jsme s tím, že když postoupíme, rozpočet stoupne, takže jsme připraveni. Navíc přijdou nějaké peníze od STESu (marketingová agentura fotbalové asociace). Pro sponzory není třetí liga tolik atraktivní, věřím, že teď bude těch sponzorů víc. Zvládneme to.

Prozradíte rozpočet, s jakým budete operovat ve druhé lize?
Náš odhad je kolem dvaceti milionů.

Bude to stačit?
Myslím, že ano. Snažili jsme se náš tým průběžně doplňovat i v ČFL. Dáváme najevo, že nechceme být outsideři, rádi bychom hráli důstojnou roli.

Stále platí, že Pardubice budou ve druhé lize poloprofesionální?
Na tom se nic nemění. Tendence ostatních klubů budou podobné. Je otázka dvou až tří let, kdy to takhle bude skoro všude.

Jenže teď se postavíte několika celkům, které trénují celý týden dvoufázově a hráči mají čistou hlavu i v neděli odpoledne. Nemusí myslet na to, že druhý den musí do fabriky. Neděsí vás to trochu?
Pokud má člověk k fotbalu správný přístup, dodržuje životosprávu, tak by se takové věci projevit určitě měly. My máme v plánu, že budeme trénovat dvakrát týdně dvoufázově a pak už jenom odpoledne. Jasně, že bychom měli rádi plně profesionální tým. Ale musíme pracovat postupně.

Nové hráče do Pardubic ale asi na pracovní smlouvu lákat nebudete. Nemůže najednou v týmu udělat pár lidí, kteří se budou fotbalem živit, zlou krev?
Hráči, kteří profesionální smlouvu nemají, si musí uvědomit, koho sem bereme. Chceme sem přivést fotbalisty, kteří mají zkušenosti s první ligou, nebo několik let působili aspoň ve druhé lize. Tak to ve sportu holt chodí a je jedno, jestli je to basket, fotbal nebo hokej. Hráči mají rozdílné podmínky, záleží na tom, jakou funkci v mužstvu zastávají.

Hlídáte si, aby nový hráč zapadl do kabiny i charakterově?
Ano, na to máme s trenérem Svědíkem shodný názor. Vytipujeme si hráče a oslovíme ho třeba až za půl roku, mezitím o něm zjišťujeme informace a sledujeme ho. Nemusí se to povést vždycky, ale uděláme maximum, aby byla v kabině dobrá parta a kluci táhli za jeden provaz.

Do druhé ligy s vámi už nepůjde Lukáš Rešetár. Snažili jste se ho přesvědčit, aby v týmu ještě zůstal?
Moc nás to mrzí, na druhou ligu by určitě měl. Jeho podzimní futsalová sezona ale bude náročná. Shodli jsme se, že by nedělal pořádně ani fotbal, ani futsal, kdyby si dál držel oboje. Futsal je pro něho samozřejmě první volbou. Hodně toho dokázal a hraje v reprezentaci. Dveře u nás zavřené ale nemá. Bude chodit na zápasy, kontakt s ním nepřerušíme a kdo ví, co přijde v zimě. Sedneme si a řekneme, co bude dál.

Už jste si za něho vyhlédli na kraj zálohy náhradu?
Vyhlédli, rádi bychom tento post posílili. Stopera máme vyřešeného, přišel Pavel Němeček, v Tomáši Dubském jsme získali dalšího středního záložníka a ve Frydrychovi výborného brankáře. Teď bychom chtěli ještě jednoho útočníka a zmíněného hráče na kraj zálohy.

Trenér Svědík chtěl mít všechny hráče už na začátku přípravy. Stihnete všechny příchody doladit do sobotního dopoledne?
Až na útočníka snad ano.

Zatím nejzvučnější posilou je stoper Pavel Němeček. Do Pardubic jste ho lákali, už když byl v Hradci. Je to tak?
Je to pravda. Oslovili jsme ho už před dvěma lety. Hradec ale postoupil do první ligy, Pavlovi bylo osmadvacet. Pro stopera ideální věk a rozhodl se, že tam prodlouží. V Pardubicích ale pracuje u mládeže, učí v Ohrazenicích na škole, kde máme sportovní třídy, byli jsme pořád v kontaktu. Hrál ve městě už druhou ligu, než se prodala licence do Sokolova. Vrací se domů.

V Pardubicích působilo několik hráčů na hostování. Odejde někdo?
Trenér Svědík bude zhruba po čtrnácti dnech zužovat kádr. Starší hráče, kteří se neprosadí do týmu pro druhou ligu, bychom rádi pustili na hostování. Rád bych třeba zkusil zahájit jednání s Chrudimí a nabídl některé, třeba i mladší, kluky tam, aby si zahráli třetí ligu.

Není to tedy tak, že by vám v Chrudimi nejradši vyškrábali oči, když jste postoupili do druhé ligy místo ní?
Rozhodně ne, máme spolu korektní vztahy, trenér Pavel Jirousek je Pardubák. Přijde mi rozumné, aby spolu naše celky spolupracovaly.

Myslíte, že jste během krátkého letního období dali dohromady tým, který se bez nějakých velkých problémů udrží ve druhé lize?
(přemýšlí) Děláme všechno pro to, abychom hráli od prvního kola důstojnou roli. Kádr posílí čtyři až pět lidí, kteří minimálně s druhou ligou mají zkušenosti. Myslím, že máme na to, abychom se vyhnuli bojům o záchranu.