Závitky z lososa

Ingredience: 200 g uzeného lososa, 150 g smetanového sýra (Lučina), 1 stroužek česneku, lžíce dijonské hořčice, hrst špenátových listů, lžička citronové šťávy, špetka čerstvě mletého pepře, kopr na ozdobení.

Postup: Do Lučiny vmíchejte utřený česnek, nasekané špenátové listy, hořčici, citronovou šťávu a pepř. Lososa nakrájejte na tenké plátky, potřete lučinovou pomazánkou, zarolujte a sepněte párátkem. Podávejte vychlazené, ozdobené čerstvým koprem.

Italská mořská polévka
Jedinečné recepty z dovolené: zavzpomínat na léto v cizině lze i doma v kuchyni

Špecle s kuřecím masem

Ingredience: 1 balení špeclí, 2 kuřecí prsa, 100 g nivy, 150 ml smetany, hrst špenátových listů, 40 g másla, pepř, sůl.

Postup: Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na rozpuštěném másle ze všech stran. Snižte teplotu, zalijte maso smetanou a nechte je 15 minut dusit pod pokličkou. Špecle uvařte dle návodu. K masu přidejte nadrobenou nivu a nakrájené listy špenátu. Nechte nivu v omáčce rozpustit, přimíchejte uvařené špecle a podávejte ozdobené lístky špenátu.

Tortilla s opečenou zeleninou

Ingredience: 2 kuřecí prsa, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení celozrnných tortill, 2 papriky, 1 mladá cuketa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, chilli.

Postup: Maso nakrájejte na drobné kousky, osolte, opepřete, podle chuti přidejte chilli, zprudka je orestujte na lžíci oleje a dejte stranou. Na pánev přidejte lžíci oleje a orestujte na nudličky nakrájenou cibuli a papriku a na kostičky nakrájenou cuketu. Po chvilce přidejte plátky česneku. Orestovanou zeleninu přidejte k masu a promíchejte. Na pánvi ohřejte tortilly, potřete je zakysanou smetanou, naplňte směsí masa se zeleninou a zabalte.

Cuketa má v kuchyni široké využití.
Fantastické recepty z cukety: vykouzlit z ní lze hlavní jídlo i dezert

Bramborák na plech

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g kysaného zelí, 150 g anglické slaniny, 2 vejce, 5 lžic mléka, 5 lžic hladké mouky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce majoránky, sůl, pepř.

Postup: Brambory očistěte a nastrouhejte i se slupkou najemno. Přidejte utřený česnek, nadrobno nakrájené zelí, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, vejce, mléko a nakonec vmíchejte koření a mouku. Dobře promíchané těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a upečte v předehřáté troubě dozlatova.