Historie vlašského salátu:

Zdroj: Youtube

Salát z italských lahůdek

Vlašský salát se v českých zemích připravuje a jí už několik století. Jenže recept na něj se vyvíjel podle toho, jaké suroviny byly dostupné, takže kdybyste porovnali vlašský salát z 19. století s tím naším, zjistili byste, že nemají společného vůbec nic.

Název vlašský salát v době svého vzniku zřejmě odkazoval na to, že je připraven ze surovin přivezených z Itálie. Výrazem Vlachy byla totiž dříve označovaná oblast severní Itálie okolo jezera Como. Italům ze severu, kteří se u nás usazovali, tak v minulosti naši předkové říkali Vlaši.


Nahrává se anketa ...

Jeden z prvních receptů na vlašský salát si Češi mohli přečíst v něměcké kuchařce z roku 1805. Dávaly se do něj hlavně ryby: mihule a sardele, ale i olivy, trvanlivý salám, olivový olej a ocet.

V roce 1835 zařadila recept na vlašský salát do své kuchařky i Magdalena Dobromila Rettigová. Namísto trvanlivého salámu do něj dávala cervuláty, což byly uzenky na způsob dnešních taliánů, k rybám doplnila ještě marinovaného úhoře, přidala žloutky, kapary a doporučovala do něj zamíchat i ústřice a olivy.

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké.
Pečení s řídkým tvarohem je pěkná otrava. Zkuste pár tipů, jak náplň zahustit

Později se však v receptu začaly postupně objevovat například fazole, matjesy, slanečky, vejce, brambory či jablka a původní zálivku nahradila majonéza. 

Po rozpadu Rakouska-Uherska však začaly být italské suroviny nejen hůře dostupné, ale navíc zatížené clem, takže vývoj vlašského salátu pokračoval.

Domácí fit vlašský salát:

Českou verzi vlašského salátu proslavil pražský lahůdkář Alois Linka ve svém podniku v Hybernské ulici. Recept obsahoval jablka, sledě, hrášek z konzervy, kyselé okurky, mrkev, pražskou šunku, majonézu, sůl a pepř.

Od přísných norem k drůbežímu separátu

Po znárodnění v roce 1948 převzal výrobu vlašského salátu národní podnik Pramen a pokrm začal nabývat podoby, jakou si dodnes pamatujeme z tehdejších bufetů. Tedy už žádné ryby, žádné kapary, olivový olej, jablka ani cervulát.

Nahradily je brambory, salám, mrkev, celer, sterilované okurky a hrášek, to vše spojené majonézou. Přesto jej lidé měli rádi a postupně se stal jednou z nejoblíbenějších svačin. Protože po jeho výrobu byly přísné normy, chutnal v celé republice stejně.

Vlašský salát - receptura z roku 1962.Vlašský salát - receptura z roku 1962.Zdroj: Wikimedia Commons, Pohled 111, CC BY-SA 4.0

Po roce 1989, kdy se původní normy již nemusely dodržovat, se začal oblíbený „vlašák“ měnit. Vypadal sice téměř stejně, ale chuťově se zhoršoval a vše nasvědčovalo tomu, že dolů jde i kvalita.

Odborné testy i před pár lety prokázaly, že novodobé vlašské saláty jsou plné stabilizátorů a konzervantů, takzvaných éček. Také využívané salámy se změnily, v lepším případě se v salátu objevil gothaj, ale většina testovaných výrobků obsahovala nejlevnější salám z takzvaného drůbežího separátu, tedy z drůbežích koster, krků, křídel, drobů a kůže.

Jak na domácí vlašský salát

Vlašský salát nemusí zůstat pouze ve vzpomínkách. Kdo není ochotný spoléhat na to, že v obchodě natrefí na kvalitní produkt, a nechybí mu chuť do práce,Vlašský salát býval před několika desítkami let jednou nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně.Vlašský salát býval před několika desítkami let jednou nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně.Zdroj: Wikimedia, Pohled 111, CC BY-SA 4.0 může si jej vyrobit doma sám. Na silvestrovských chlebíčcích se bude vlašský salát skvěle vyjímat, ale protože se potřebuje rozležet, připravte jej raději den předem.

Jak na to? „S vlašským salátem je to jako s bramboračkou nebo s bramborovým salátem – každý má vlastní recept,“ říká šéfkuchař Roman Paulus. Kdo by si však chtěl vybavit chuť vlašského salátu z někdejšího národního podniku Pramen, může vyjít z receptu, který předpisovala státní norma z roku 1976.

Co budete potřebovat:

  • 360 g brambor varného typu A
  • 230 g šunkového salámu
  • 20 g sterilovaného hrášku
  • 90 g kyselých okurek
  • 50 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře

Majonézová zálivka:

  • 200 g majonézy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžička worcesterské omáčky

Postup:

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Celer oloupejte, mrkev očistěte a také je uvařte doměkka. Pak uvařenou zeleninu nechejte vychladnout.

Vychladlé brambory, mrkev, celer a okurky nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky. „Salám se bude podle norem krájet na nudličky,“ připomíná iReceptář. Přidejte sterilovaný hrášek a zamíchejte. 

Na majonézovou zálivku smíchejte majonézu s hořčicí, octem, worchesterovou omáčkou a cukrem. Nakonec ji zamíchejte do salátu a ten osolte a opepřete podle chuti.

Vlašský salát potřebuje rozležet, proto jej dejte nejméně na tři hodiny, ale lépe přes noc do lednice. Podávejte  s bílým pečivem.

Vlašský salát s jablkem podle časopisu Gurmet

Co budete potřebovat:

  • 250 g salátových brambor
  • 250 g šunkového salámu
  • 200 g kyselé okurky
  • 400 g majonézy
  • ½ menší červené cibule
  • ½ jablka
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1 lžíce octa
  • sůl
  • pepř

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky, salám, okurky, cibuli a oloupané jablko pak na drobné kostičky. Vše promíchejte, přidejte worcester, ocet a majonézu, zamíchejte a nechte hodinu v lednici odpočinout. Po rozležení ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.