Čeká vás úplně jiný hokej?
Stoprocentně, hlavně kvůli hybridnímu zakázanému uvolnění. Nevím, jestli je to úplně dobré rozhodnutí, jsem zvědavý, jak všechno bude fungovat.

I na to, jak rychle si zvyknete?
Ano a ne jenom my, tohle platí pro hráče i rozhodčí. Myslím, že hlavně na začátku, než si všechno sedne, budou k vidění sporné situace.

Pokud bude mít obránce na spojnici bodů pro vhazovaní blíž k puku, pískne se zakázané uvolnění. Je to dostatečně bezpečnostní opatření, aby pak nedocházelo k nárazům v plné rychlosti na mantinel?
Dobré to určitě je, ale i čárky na vhazování jsou dost nebezpečné, když je jeden hráč rozjetý přes celé hřiště a uhání za obráncem, stejně to může být hodně nebezpečné. Jsem opravdu dost zvědavý, jak to bude fungovat.

Co budou muset obránci dělat jinak?
Určitě víc bruslit, hra bude mít větší spád. Bek už teď nemůže na modré čekat, když vylétne puk, ale musí se rychle otočit a spěchat dozadu.

Blíž ke středu hřiště se pak přiblíží modrá čára. Takže velká výhoda pro mužstvo na přesilovce?
Mělo by to tak být, najednou se v útočné třetině otevře ještě větší prostor

V NHL se díky větším útočným třetinám hraje přesilovka takzvaným deštníkem, kdy na modré zůstává víc prostoru pro střelce. Rýsuje se nové místo pro bombarďáka Petra Sýkoru?
Třeba by to tak být mohlo a my máme navíc i další šikovné střelce. Hodně věcí se v hokeji teď asi změní, v přesilovce se bude jinak stát, obrana bude také jiná.

Nebude tak aktivní, protože propadnout na větším prostoru by zavánělo průšvihem?
Přesně tak, asi se přiblížíme NHL, kde se bránící čtyřka také spíš stojí kolem brány, střely z dálky nechává brankáři a sbírá dorážky. Hráči v početní nevýhodě už nebudou tak létat po mantinelech a v rozích.

V NHL s větší útočnou třetinou přibylo i gólů. Dá se něco podobného čekat i v extralize?
Že bych měl já jako obránce radost z většího počtu gólů, se říct nedá (usměje se) Ne, vážně, může to tak být. Myslím, že i fanoušci se mají na co těšit, v hokeji najednou přibude hodně novinek.

Ještě odbočka k reprezentaci. Trenér Vladimír Růžička prohlásil, že starší hráče nepotřebuje tahat po Evropě, stačí mu, když je pozve na soustředění před mistrovstvím světa. Přivítal jste jeho postoj?
Myslím, že to udělal dobře. Mladí kluci se musí otrkat, objezdit akce a pak mohou být využiti na velkých turnajích. Já to měl podobně, tenhle systém mi nepřijde špatný. Teď před mistrovstvím se pár hráčů zranilo a najednou tam jeli mladí kluci z voleje, i pro jejich budoucnost je dobře, že se Růža chystá je využít. Třeba zjistí, že jim na mezinárodní úrovni někde chybí krok a doma budou muset ještě přidat.

Navíc se bude tvořit osa týmu, se kterou se dá pracovat…
To je ono, hlavně bude mít trenér v nároďáku široký kádr a pokud pár hráčů vypadne, zase tolik se nestane a bude kam sáhnout. Je správné, že to Růža takhle udělal.

Vy máte v reprezentaci odehráno už 184 zápasů, nikdo z aktivních hokejistů nemá víc. Jak velkou motivací je pro vás MS v Praze?
Obrovskou, ale to je ještě moc daleko, o tom vůbec nepřemýšlím. Rád bych si tam zahrál, ale kdo ví, co bude.