Konečně to vyšlo, čekačka skončila. Žádný náhradník, ale hokejový reprezentant. Pardubický šikula ROBERT KOUSAL (23) si zahraje za  národní tým!

Trenér Alois Hadamczik útočníka povolal místo zraněného Romana Červenky a do akce ho na finském turnaji Karjala vypustí o víkendu.
„Byl jsem u rodičů v Brně a v pondělí večer mi zvonil telefon, že se mám připojit k reprezentaci. Hned jsem vyrazil do Pardubic a druhý den ráno pak do Prahy," popisoval zručný centr Deníku svoje rychlé přesuny.

Užil jste si první trénink?
Užil, ale spíš jsem byl trochu stranou, s Honzou Buchtelem jsme byli dva útočníci navíc, takže  na nás zbývalo střídání ve čtvrté lajně.

Co nějaký vnitřní třes, že najednou obléknete dres národního týmu. Dostavil se?

Nervozita trochu byla, když jsem byl na cestě do Prahy. Na ledě už ale ne, tam to bylo v pohodě. Hlavně na to nebyl čas.

Největší radost z vás musel mít asi loňský spoluhráč z Pardubic Jan Buchtele. Je to tak?

Asi jo, však já ho taky viděl rád  (usmívá se). Byl první, kdo se se mnou bavil, pak přišli další kluci, co znám – Kuba Nakládal, Honza Kovář, Tomáš Rolinek…

Ještě by to chtělo, aby se vedle vás a Buchteleho objevil Lukáš Radil, co?

(usmívá se) Nebylo by vůbec špatný osvěžit pardubickou spolupráci.

Vaše jméno bylo napsáno mezi náhradníky. Maloval jste si, že by nominace mohla vyjít?
Spíš jsem to moc nečekal. Bylo to hodně příjemné překvapení, když jsem měl v pondělí večer telefon, že se mám hlásit v Praze na srazu.

Kde vás tahle zpráva zastihla?

Byl jsem u rodičů v Brně. Hned jsem se sbalil a odjel do Pardubic, ráno pak směr Praha.

Stačili vám pardubičtí spoluhráči vůbec v tom fofru 
poblahopřát?

Jo, už v úterý dopoledne mi pár zpráv přišlo, kluci tu zprávu chytli. (usmívá se) Možné to je, ale abych řekl pravdu, ani nevím, jak tohle v kabině máme nastavené. Ale čekám, že něco platit asi budu.

S Pardubicemi nehrajete zle, přesto jste prohráli šest z posledních sedmi utkání. Berete reprezentační akci i tak, že si vyčistíte hlavu?
I tak by se to dalo říct, trochu se oprostím od tlaku těch porážek v Pardubicích. Doufám, že tady budeme jenom vyhrávat a do klubu se vrátím s vítěznou náladou.

Prozradil vám už trenér 
Hadamczik, do kterého zápasu 
s Janem Buchtelem nastoupíte?
Hned, jak jsem přijel, tak říkal, že hned v tom prvním zápase hrát nebudeme, ale do jednoho z víkendových utkání bychom nastoupit měli.

Naposledy jste reprezentoval na MS hráčů do 20 let v roce 2010. Bude to teď  ve Finsku ještě vyšší level?

Myslím, že ano. Tenkrát to byla jen juniorská kategorie, teď  to bude ještě větší fičák.

Splnil se vám touhle pozvánkou sen?
Stoprocentně. Za reprezentaci by si chtěl zahrát každý, ale málokomu se to povede.
Je to splněný sen.

Na Karjalu vyrazí nováčkové
Nejen Robert Kousal ale hned pět nováčků se objevuje v české hokejové reprezentaci na turnaj Karjala (7. až 10. 11.). Trenér Alois Hadamczik  hodlal v druhém dílu seriálu Euro Hockey Tour především omrknout možné adepty na olympijské hry v Soči, ale kupa omluvenek jeho plány pozměnila.
„Měl jsem původně jiné představy," přiznal Hadamczik. „Je to předposlední turnaj před olympiádou, všechny týmy budou zkoušet vybrané hráče. My jsme ale přišli o čtyři zkušené obránce. Na druhou stranu se tak otevřel prostor pro nové adepty, kterým dáme šanci. Je na nich, jak s ní naloží," dodal.
Včera mu nedobrovolně předal omluvenku útočník Roman Červenka. Opora Petrohradu sice dorazila na pondělní sraz, ale s problémy se zády a včera definitivně padla možnost startu. Místo Červenky byl povolán nováček – již zmíněný Robert Kousal z Pardubic. Hadamczik chtěl původně místo Červenky pozvat Martina Adamského z Třince, jenže ten také není fit.
Hlavně zadní řady českého týmu vypadají improvizovaně – najdeme v nich debutanty Milana Douderu (Kladno) a Jana Piskáčka (Sparta). Místo Petra Čáslavy navíc dorazil další mladík Jakub Krejčík (Sparta).
„O nominaci jsem se dozvěděl v kabině po tréninku – zůstal jsem sedět, koukal jsem do zdi a nemohl tomu uvěřit," řekl dvacetiletý bek Doudera, který herně vylétl vedle zkušeného Kaberleho.
Nováčky najdeme i v útoku. Sparťanská suverenita v extralize pomohla do reprezentačního áčka Janu Buchtelemu, který  ještě do léta oblékal pardubický dres. Gólovou smrští ve finské lize si zase řekl o první nominaci Radek Smoleňák.