Jak se cítíte po prvním utkání v dresu Pardubic?
Premiéra byla náročná. Pocity mám teď trochu zkreslené, protože nemám potřebnou herní kondici. Půl roku jsem vlastně nehrál. Dá se říct, že jsem teď přes měsíc pouze trénoval. A zápasy se nedají jen tak nahradit, v určitých okamžicích jsem byl jako papiňák. Hlavně že jsme vyhráli.

Proč byla pauza tak dlouhá?
Skončili jsme někdy v březnu. Od té doby vlastně jen trénuji, z toho na ledě poslední měsíc.

Na novém angažmá jste se nikde nedohodl?
Měl jsem určité zdravotní problémy zrovna v době, kdy se řešily nabídky. Byl jsem lehce zraněný a nemohl jsem jít k někomu do týmu a potom říct, že potřebuji tři týdny na zotavení. Nikdo na mě nečekal, proto to takhle dopadlo.

S kým jste se připravoval?
Trénoval jsem v Českých Budějovicích s Motorem, kde na mě byli hodní. Chodil jsem s nimi na led jako člen páté lajny. Snažil jsem se jim nepřekážet, protože již nacvičovali svoji taktiku a podobně.

Projevilo se, že proti sobě hrály celky ze spodu tabulky?
Objevilo se celkem dost nekvalitních prvků, tak to znát bylo. Ale roli hraje i psychika. Ukázalo se, že ani jeden tým není v herní pohodě.

Přišel jste do kabiny jako nový element. Můžete přispět k získání právě větší pohody?
Čistou hlavu mám, ale po prvním utkání je dost zavařená (směje se). Určitě se budu snažit do šatny přinést trochu pozitivních věcí. Všichni kluci tady jsou profesionálové, proto věřím, že se z toho sami dostaneme.

Barometr formy - HC Dynamo Pardubice = 30%

V sestavě probíhají přesuny, střídají se brankáři. Trenéři stále mužstvo ladí, ale konečně se daří sbírat nějaké body. Jeden Pardubice vzaly i vedoucí Kometě.

Nejlepší moment – vyrovnání v poslední minutě: Dynamo prohrávalo s Brnem o gól a navíc muselo hrát ve dvojnásobném oslabení. Již při hře ve čtyřech se před Vejmelkou prosadil Tomáš Rolinek a 49 vteřin přes sirénou vyrovnal.

Hráč týdne – Tyler Redenbach: V klubovém pořadí produktivity už je kanadský centr druhý.

Komentář: Jen více pozitivních prvků

Šest bodů. To je hlavní cifra v podání pardubických hokejistů po výměně trenéra. Během jednoho týdne nastoupili ke čtyřem zápasům a dva z nich dokázali vyhrát.

Poprvé za tři body se to povedlo až v úterním utkání proti Karlovým Varům. V souboji posledních týmů bylo vítězství povinností. Ano, Dynamo nepředvedlo žádný dechberoucí výkon. Ale body v kapse má, to je hlavní. Bylo vidět, že někteří hokejisté rozhodně nejsou herně v optimální podobě. Zisk z posledních zápasů přinesla především sázka na bojovnost. Proti Kometě zase tým podpořil výborným výkonem brankář Jakub Štěpánek.

Když se podíváme přes optimistické brýle, objevují se pozitivní momenty:

1. Role prvního centra se výborně zhostil navrátilec Tyler Redenbach. Okamžitě po svém návratu začal sbírat body, spolupráce s ním pomohla i jeho parťákům z útočné formace.

2. Kromě Redenbacha se začali prosazovat i další zkušení hráči. Důležitými góly přispěli Hubáček s Rolinkem. I trenér Rohlík mluvil právě s těmito hokejisty o tom, že by to měli vzít více na sebe.

3. Možná to zní neuvěřitelně, ale za Pardubice hraje momentálně nejproduktivnější obránce extraligy Nicholas Schaus. Volba číslo jedna pro přesilovky má na svém kontě osm kanadských bodů.

Další důležité bitvy čekají Dynamo v příštím týdnu proti Zlínu a Plzni, tedy soupeřům na dohled.

Kautovi zvonil telefon: Přijeď hned na zimák

Premiéra jako hrom. Čerstvě sedmnáctiletý útočník Martin Kaut odehrál v úterní předehrávce svůj první zápas v Tipsport extralize. Navíc v prvním útoku Dynama. Dopoledne před utkáním přitom ještě vůbec netušil, že bude v sestavě. Zdravotní indispozice Petra Sýkory ovšem změnila plány.

„Dozvěděl jsem se to tři hodiny před zápasem, původně jsem s tím nepočítal, protože jsem vůbec nebyl v sestavě. Když nemohl nastoupit Petr Sýkora, tak mi pan Rohlík zavolal a řekl, ať hned přijedu na zimák," popisoval Martin Kaut.

V A týmu dostal příležitost již během přípravy, ale na premiéru v české nejvyšší soutěži čekal. S mužstvem byl už v Mladé Boleslavi, do zápasu ovšem zasáhl až v duelu proti Karlovým Varům.

V prvním útoku hned od úvodního vhazování. „Okamžitě při prvním střídání dal Tyler gól. Ta euforie mi pomohla, hned to ze mě spadlo," řekl o momentu ve 35. vteřině utkání.

Ještě v první třetině se pak dostal do přečíslení dva na jednoho společně s Petrem Hubáčkem. Párkrát si vyměnili puk. „Možná jsem mohl střílet, ale viděl jsem tam Hubase. Chtěl jsem mu ještě nahrát, škoda, že to nevyšlo," litoval Martin Kaut promarněné šance.

V polovině zápasu zůstal starší z bratrské dvojice Kautů Tomáš ležet s bolestivou grimasou. Jako první k němu přispěchal Martin. „Dostal ránu do kolena. Moc často se nestává, že by zůstal ležet. Měl jsem o něj trochu strach," uvedl.

Prvním extraligovým startem si splnil další z hokejových snů. „Mně se hrálo dobře, ale hlavně že se vyhrálo," uzavřel Martin Kaut.