Český hokejový mistr se Švédy zatočil. Znovu. V loňském ročníku European Trophy Pardubice smázly HV71, Linköping a Frölundu. Teď  si připsaly další dva zářezy.

V pátek rozstřílely posledního vítěze Elitserien Brynäs 6:2 a lekci si odvezl i Djurgarden, v sobotu prohrál 1:5. Švédské týmy dostaly na východě Čech slušně naloženo. Odvezly si jedenáct gólů, body žádné.
„Asi bychom měli hrát švédskou ligu," smál se pardubický útočník Lukáš Nahodil.
Právě on byl autorem nejpohlednější akce dvojzápasu. Z kapitána Brynäs Sundqvista udělal neškodného školáka. Před brankou ho oklamal rychlou kličkou, roztáhl si brankáře a puk zavěsil pod víko.
„Naznačil jsem střelu a ten bek se proti mně vyšponoval, tak jsem ho zkusil objet. Jen jsem už pak čekal, až se trochu otevře branka," komentoval parádní akci, ze které zvýšil na 4:2.
Brynäs se už na odpověď nezmohlo a trpělo pod útočnými nájezdy „pojišťováků" až do konce.
Bitva s Djurgardenem se oproti prvnímu švédskému klání lišila v jednom podstatném detailu: Pardubice si odpustily „čajíčkový nástup". Do svého soupeře se zakously hned od začátku.
Kanadský brankář Chet Pickard se musel pod maskou červenat, o přestávce by možná nejradši vzteky rozžvýkal svoje rybano…
Proč?
Jeho bilance po čtyřech střelách domácího mužstva zněla: jeden zásah, tři góly.
„Od první minuty jsme začali důsledně, přehrávali jsme Djurgarden ve všech směrech," vykládal obránce Vladimír Sičák. Právě on v deváté minutě pečetil golfákem na 3:0. Před ním už skórovali Šagát s Kočím.
Šestnáctinásobný švédský šampion se z gólové smršti už neoklepal.
Od druhé třetiny sice přidal na důrazu, vytvořil si i nějaké šance, ale proměnil jedinou.
Naopak v oslabení zvýšil Kousal střelou přes obránce na 4:1 a pátý gól přidal po Semorádově důrazu v brankovišti Nosek.
Pardubice se vyhouply na druhé místo v divizi. „Bylo by hezké se probojovat na finálový turnaj. Ale teď musíme myslet na Liberec," odkazuje Sičák na další  duel. Pokud jeho tým dvojzápas s Bílými Tygry zvládne, bude Red Bulls Salute ve Vídni a Bratislavě blízko…