Dynamo, návrat k tradici! Tak pardubický hokejový klub prezentoval změnu názvu před sezonou.

Teď se hodně klepe, aby nešlo o návrat k tradici se vším všudy.
Když Pardubice v sezoně 1953/54 vyjely na led s názvem Dynamo poprvé, skončily 
v tabulce poslední a hrály kvalifikaci, dnes baráž.

Za uplynulých 62 let Východočeši vyhráli šestkrát titul pro mistra republiky, vychovali hráče pro NHL i reprezentaci. Jenže černý scénář opět hrozí.

Od začátku sezony Pardubice nevytáhly paty z poslední čtyřky, nedaří se najet na šňůru výher, víc než dvě v řadě dosud nezvládly. V pátek nastoupí na ledě posledního Litvínova. Porážka? Dynamo se může škaredě přiblížit dnu.

„My se nemůžeme koukat na to, s kým hrajeme, potřebujeme trhnout body všude. Litvínov je ale teď extrémně důležitý zápas, tam musíme vyhrát. Nic jiného si nejde ani připouštět," říká Branislav Rapáč, zatím poslední hráč, který tým doplnil.
Po příchodu ze slovenské extraligy vstřelil svůj první gól proti Liberci, nejlepšímu současnému týmu Česka.

Nestačilo to. Pardubice prohrály 2:3.

Trenér Richard Král se hodně mračil. Zasmušilý výraz jakoby říkal: „A co mám hodnotit? Ta kvalita bila do očí."

Může být i hůř. V bojích o suterén se hodí hlavně houževnaté typy. A dva z největších pardubických válečníků jsou na marodce. Útočník Jan Starý po zlomenině nohy v Třinci se na led rozhodně nechystá. Koleno Tomáše Rolinka zase viditelně nevydrželo náraz v Olomouci. Doba na marodce? Klub nespecifikoval, o co přesně jde, ale léčba pár týdnů zabere.

„Třeba s Libercem byly rozhodující přesilovky. Několikrát se i stalo, že jsme se vůbec nedostali do pásma. Tohle bylo hodně zlé," poznamenal Richard Král.

Nad ponorem jeho tým mohou teď maximálně držet druhý útok s živou vodou politým střelcem Sýkorou, na celou situaci ohromně naštvaný bek Čáslava a hlavně báječný brankář Brandon Maxwell.
Ostatní jsou hluboko za svými možnostmi.

„Brandon chytal super zápas s Libercem, platí to ostatně celou dobu, co jsem tady a podle reakcí kluků v kabině takhle chytá celý rok," všiml si už Rapáč, kdo je hlavní oporou týmu. „Měli bychom se mu ale konečně už také my odvděčit nějakým lepším výsledkem, aby i jeho pak ta spousta dobrých zákroků těšila," touží slovenský útočník, aby se do Pardubic zase vrátil úsměv.

Nebude to ale žádný med.

Do podobně lepkavé kaše Dynamo naposledy zapadlo přesně před 20 lety. Před sezonou odešly hvězdy Šejba, Filipi, Král, Zadina, Mečiar, 
k mužstvu nastoupil jako kouč Jaroslav Holík a po pěti zápasech dostal padáka. Jediný plus? Dost hráli mladí.
Bídnou sezonu Pardubice dovedly až do baráže. Tam se zachránily a za sebou nechaly Přerov s jakýmsi Milošem Říhou…

V tu chvíli klub narazil na dno a šel nahoru.

Teď hlavně, aby dno neprorazil, to by byl teprve malér. Desítka už pro Východočechy není hlavní meta. V první řadě musí udržet pověst klubu, co nikdy nesestoupil.

DVA BUDOU MÍT KLIKU, ČTYŘI ČEKÁ PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI MELA V PLAY OUT O TO, KDO SE VYHNE BARÁŽI

PSG ZLÍN 9. místo, 48 bodů
Podobný příběh jako před rokem. Zahučel až na poslední místo a postupně se zvedl. Recept? Pro Zlín klasický, otravně dobrá hra dozadu s tím, že ono se vepředu něco ujme.
Trumf – Roberts Bukarts: Lotyšský útočník je divoch, během posledních 10 zápasů posbíral 13 bodů. Beton + chlapík s čichem na góly? To jde k sobě.
Výhled: Do čtvrtfinále by se probránit mohl, může kousat i dál.

HC OCELÁŘI TŘINEC 10 místo, 44 bodů
Nejbohatší tým extraligy pořád nezáří. V kádru udělal průvan, chvíli fungovalo kouzlo nového kouče Dopity, ale všechno se pomalu vrací do starých a hodně bídných kolejí.
Trumf – peníze: Jestli někdo může přivést ještě nějakou posilu „last minutě", tak Oceláři. Nějaký milion sem, milion tam… 
Tohle v Třinci neřeší.
Výhled: Mohou zahučet i do poslední čtyřky, ale baráž nehrozí.

HC VÍTKOVICE STEEL 11. místo, 42 bodů
Formu mají aktuálně příšernou, ale díky tomu, že Třinec taky dvakrát nezáří, drží naději na rychlý návrat do první desítky. To by tým ale musel dávat góly, tady se trápí hodně.
Trumf – Rostislav Olesz: On se tomu brání, ale vrátil se jako Mesiáš. Než odešel do Švýcarska, tak to šlapalo, týmu se dařilo. Pokud si udržel formu, hodně pomůže.
Výhled: Jestli nezabere Olesz, zavání to velkým průšvihem.

HC DYNAMO PARDUBICE 12. místo, 39 bodů
Většina věcí je tady špatně už od začátku sezony 
a zlepšení je stále v nedohlednu. Aby tým bodoval naplno aspoň dvakrát v řadě? Tahle událost se stala zatím jen třikrát. Hodně zlá bilance…
Trumf – Brandon Maxwell: Díky němu nejsou výsledky ještě tak strašné, jak hra kolikrát vypadá. Pochytá toho hrozně moc. Stal se překvapením sezony.
Výhled: Na předkolo to není, baráž je po 20 letech mnohem blíž.

HC VERVA LITVÍNOV 13. místo, 36 bodů
Mistr po sezoně snů prožívá krutý ročník. Za propad nemůže kocovina z titulu, odešly hvězdy a na přední příčky tradiční hokejová bašta zkrátka nemá. Kvalita je pryč.
Trumf – Radek Duda: Na zápasy o všechno je vyhlášený rebel ideálním adeptem. Navíc kouč Rulík na něj platí, dovede si ho zkrotit.
Výhled: Aktuálně má z poslední trojky nejlepší formu. Zachrání se.

HC ENERGIE KARLOVY VARY 14. místo, 36 bodů
Vyhazuje se, bere se zpátky, loví se hráči, kde to jde, mění trenéři a nic. Vary ne a ne vybruslit z kaše. Zkušený tým jeho majitel původně viděl úplně jinde, Barteka, Benáka, Rachůnka… neplatí na baráž.
Trumf – Martin Bartek: Ne, není v „pardubické formě", kdy se ho bála celá extraliga. Ale pořád může dál důležitý gól, takové momenty on vyloženě přitahuje.
Výhled: Vypadá to bledě, Energie míří do baráže.