Tohle se nepovedlo. Hokejisté Pardubic nezachytili začátek utkání a na ledě Sparty si v 50. kole extraligy připsali vysokou porážku 1:6. Dynamo v letošní sezoně nezískalo ve vzájemných zápasech s pražským týmem ani bod.

A co víc. Porážka definitivně uhasila i poslední plamínek naděje na účast v předkole play off. Východočechy čeká tuhý boj ve skupině play out, navíc předposlední Litvínov se jim po výhře na Karlovými Vary přiblížil znovu na rozdíl tří bodů.

Pardubice v neděli nezvládly vstup do utkání, když sparťané potrestali jejich nedůraz a po rozebrání hostující sestavy se tak trochu jako obvykle prosadil proti svému bývalému týmu útočník Jan Buchtele. Jen chvilku poté měl šanci Tomášek, zakončil ale jen do Pöpperleho. V páté minutě při první početní výhodě zápasu promáchl před Pöpperleho brankovištěm Marcinko.

Buchtele pak bekhendem rozezvučel horní tyč Maxwellovy branky. Pražany to dlouho mrzet nemuselo, neboť ve 14. minutě zvýšil na 2:0 Lukáš Pech poté, co před něho Maxwell vyrazil nepříliš povedenou ránu bráněného Kumstáta. Dynamo přestřílelo v prvním dějství Spartu 14:12, jenže jeho marnost v zakončení dokumentoval Tomášek, když v přesilovce zakončoval z mezikruží do prázdné branky, ale Pöpperle stihl kotouč vykopnout.

Když ve 26. minutě Emingerovo nahození propadlo k Hlinkovi, jenž se dokázal skvěle zorientovat a poslal puk bekhendem pod horní tyč, bylo zřejmé, že Sparta si zbytek zápasu s přehledem užije a hosté ve své situaci budou jen sotva myslet na obrat. To vše navíc umocnil již po chvilce Pech, když zvýšil na 4:0 poté, co ho našel Forman.

To už bylo příliš na Maxwella a mezi tyčemi ho nahradil Kopřiva. Ve třetí třetině padly tři branky, které jen upravily konečný výsledek.

Sparta Praha – Pardubice 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)Fakta – branky a nahrávky: 1. Buchtele (Eminger, J. Hlinka), 14. Pech (Kumstát, Forman), 26. J. Hlinka (Eminger, Přibyl), 28. Pech (Forman), 55. Polášek (Buchtele), 57. Buchtele (Hlaváč, Polášek) – 52. Kaut (M. Beran).
Rozhodčí: Hodek, Fraňo – Frodl, Bláha.
Vyloučení: 4:7, navíc Čajkovský (Sparta) 10 min.
Využití: 1:0.
Diváci: 9082.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Kalina – Přibyl, J. Hlinka, Buchtele – Hamilton, Klimek, Hlaváč – Forman, Pech, Kumstát – Netík, Dragoun, A. Kudrna – od 21. navíc Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell (28. M. Kopřiva) – Štajnoch, Čáslava, Ščotka, Gregorc, Bokroš, J. Zdráhal, od 30. navíc L. Havlík – P. Sýkora, Nahodil, 
Marcinko – Moňa, Redenbach, Orsava – Rapáč, Tomášek, Poulíček – Voženílek, Kaut, M. Beran. Trenéři: Draisaitl a Potajčuk.

  Zdeněk Moták (Sparta): „Ačkoliv je výsledek jednoznačný, úplně spokojení nemůžeme být, naše celoplošná obranná hra byla z naší strany poměrně lehkovážná. Ale za šest vstřelených branek jsme rádi."
Peter Draisaitl (Pardubice): „Takové první střídání by se nám nemělo stát. Takhle bychom se neměli ihned ze začátku dostat do problémů. Jinak si ale myslím, že na naše poměry jsme v těch prvních dvaceti minutách měli dobré šance a akce dopředu. Ale když tady prohráváš 0:2 a 0:3, potřebuješ mít hodně velkou kvalitu a svůj den, aby ses do toho zápasu vrátil. A u nás je to tak, že když nám nevyjdou přesilovky a nezachytá perfektně gólman, je to pro nás těžké proti každému, na Spartě pak obzvlášť." ⋌(čtk)