TOP 3 největších favoritů na titul
Oceláři Třinec
Impérium ocelářského bosse Jána Modera troufale roste, stejně tak i ambice klubu. Letos jde parta kouče Kalouse po titulu. S novou arénou v zádech.
Sparta Praha
Sedm let jsou v Holešovicích bez titulu! Josef Jandač má možná poslední šanci ukázat, že tým umí dovést až na vrchol.
Kometa Brno
Kvalita v každé řadě se ještě zvyšuje s vydatnou podporou publika. Letos to může konečně vyjít.

Přípravné období je zaknihováno. Výstavní produkt českého sportu – hokejová extraliga – dnes začíná úvodním kolem. Mezi čtrnáctkou týmů je dvojice východočeských zástupců. Ani jeden nepatří mezi favority, ale oba chtějí kousat. A pořádně!

V Hradci Králové se tím ani netají. Prezident klubu Miroslav Schön vyhodil do vzduchu granát. „Máme na to hrát finále. Bronz už mám, teď chci jinou medaili," vyrazil mnohým dech.
Po jarním krachu ve čtvrtfinále play off s pozdějším triumfátorem Zlínem pod Bílou věží překopali kádr. Změny nastaly v obraně (příchod Slováka s Vašíčkem, odchod Ptáčka s Harantem), ale především v útoku.
„Už nechceme být hodným a slušným týmem. Na to jsme loni doplatili," vykřikuje spolumajitel klubu.

Proto generální manažer Aleš Kmoníček podepsal už zmíněného Vašíčka, ve spolupráci s koučem Peterem Draisaitlem přivedl kanadského tvrďáka Collina Valcourta a slovenského světáka Romana Kukumberga,
Plán je jasný: hradecká produktivita už nesmí stát jen na výjimečných schopnostech elitní Mertlovy řady.

Povede se to?
V Pardubicích jsou ve stanovování cílů mnohem opatrnější.

Žádná velkohubá gesta. Když sportovní manažer Dušan Salfický mluvil o semifinále, stejně dodal, že je to spíš tajný cíl.
Z klubu zní: Udělat šestku po základní části a pak se uvidí.

Tým oproti loňsku posílil hlavně návratem obránce Petra Čáslavy. Válel KHL, měl jet na olympiádu do Soči, jenže bývalý trenér Alois Hadamczik na něho nejspíš ztratil mobil. Logičtější důvod, proč chyběl, není. „Když srovnám naši ligu s Ruskem, jsou tady fanoušci hodně živí. Na to se těším hodně," říká nový kapitán šestinásobného šampiona.

Že chtějí v Hradci do finále? Nad touhle otázkou se jen Čáslava usmál: „Nečtu, co tam píšou. Je to jejich věc. Já hlavně chci, aby Pardubice měly stabilní formu. V play off se pak už může stát všechno."
On, Petr Sýkora, reprezentanti Lukáš Radil s Tomášem Zohornou mají na to zase vrátit do Pardubic radost z hokeje.

POLEMIKA: Kdo bude králem východních Čech?

Pardubice, mají kvalitu a pomohl jim i Schön

Termín „Mountfield hokej" se mi vryl do paměti. Překlad? Něco jako Zlín, možná ošklivá, ale účelná defenziva a výhra 2:1. Jediný rozdíl? Jen se s ním nevyhrávají tituly. Prý zatím…
Smekám před tím, co Hradec v minulé sezoně dokázal. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se bude pohybovat v horní polovině tabulky.
Ale stejně čekám propad. Sázka na bojovnost a jediný produktivní útok už podruhé zkrátka vyjít nemůže. Zato u sousedů je na čase, aby se zase předvedli.
V extralize zkrátka není lepší obránce než Petr Čáslava a tenhle chlapík s ocelovými pažemi hraje za Pardubice. Defenziva půjde nahoru.
Klub navíc sehnal dva skvělé brankáře, ohromně se mi líbí třetí útočná řada ve složení Kolář – Špaček – Starý a jako velký pracant se jeví Tomáš Marcinko ve druhém útoku… Podle mě se podařilo dát dohromady hodně silný tým.
Vloni byl Hradec úspěšnější o prsa. Teď mu šestinásobný mistr ukáže dlouhý nos.
A ještě jedna věc mě přesvědčuje k tomu, že Pardubice budou nad svým sokem: Miroslav Schön.
Klubový boss na svoje hráče vytvořil hned na začátku neuvěřitelný tlak, chce po nich finále, přes to nejede vlak. Jenže hokej není byznys. Tam se na papíře plánuje zatraceně špatně. Tady mají Pardubice náskok, v minulých letech to poznaly dost zblízka…
TWT - @Pavel Ryšavý

Volím Mountfield! Schön provedl geniální tah

Schönova jasně deklarovaná touha získat jednu z medailí může být úsměvnou rozmařilostí úspěšného podnikatele, nebo také skvělým marketingovým tahem působícím jako lepidlo na potencionální sponzory.
Osobně v tom ale vidím něco úplně jiného: bravurně provedený psychologický tah!
Spolumajitel Mountfieldu HK se jako čert kříže obával uspokojení Draisaitlova vojska, které minulý rok svedlo tuny úspěšných bitev. Česká nátura k takovému stavu mysli svádí. Proto už na konci května, v době prvotních příprav na sezonu, bez skrupulí usadil hráče medailovým plánem a donutil je sešlápnout pedál s plynem. Chci po vás ještě lepší sezonu, zavelel!
V případě, že se daří, je Schön znám svojí náklonností a dobrosrdečností ke svým podřízeným. V opačném případě dovede být nekompromisní, tvrdý a možná až bezcitný. A hráči tohle moc dobře vědí. Znají uvažování bodrého chlápka, který se z významné části měsíc co měsíc stará o jejich výplaty. Flákání nepřipadá do úvahy.
A pak je tu ještě jeden podobně smýšlející muž – trenér Peter Draisaitl. „Průměrnost nesnáším," vykřikl v rozhovoru pro přílohu Deníku. I on je zárukou poctivě odvedené práce bez zmetků.
Hradec uspěje, v případě Pardubic mám o tom vážně pochybnosti. Volím Mountfield!
TWT - @Radek Špryňar