Hokejisté Dynama jsou od minulého týdne v domácí karanténě. Od té doby, co se u některých z nich potvrdila nemoc covid-19.

Trenéři museli na vzniklou situaci reagovat. „Po výsledcích testů jsme tým rozdělili na hráče s většími, mírnějšími nebo žádnými příznaky. A taky konzultovali s naším klubovým lékařem, kteří hráči mohou pracovat a kteří naopak musí být v naprostém klidu,“ přibližuje na klubovém webu Petr Mocek, kondiční trenér Dynama.

Na základě toho pak trenéři připravili individuální plány, které mají pomoci k alespoň částečnému zachování kondice hokejistů.

Jak se lze udržovat? Cvičí se s využitím vlastního těla, ale třeba i s rotopedy. „S maséry jsme rozvezli několik rotopedů. Hráči měli k dispozici kompletní programy na sílu, výbušnou sílu, střed těla a také programy s využitím rotopedu, kde jsem hráčům udělal intervalové a sprinterské programy,“ řekl Mocek.

Největším problémem v době karantény je totiž právě ztráta pracovní kondice. A nasimulovat podobné zatížení jako na ledě je obtížné.

„Jelikož hráči ledního hokeje potřebují hlavně dolní končetiny a sílu středu těla, tak z osmdesáti procent jsou programy zaměřeny na tyto partie. Rotopedy pomáhají při udržení kondice,“ popisuje kondiční kouč.

Důležitý pak bude návrat zpět do plného zatížení. „První tréninky budou o pozorování hráčů. Máme informace z jiných klubů, takže předpokládám velmi podobný průběh celkového návratu hráčů do plné kondice,“ dodal Mocek.

V tomto týdnu se ještě pardubičtí hokejisté k zápasům nevrátí. Celkem pět utkání již bylo odloženo, další program bude ještě upřesněn.

„Každý výpadek je nepříjemný, nicméně hráči jsou mladí, takže nepředpokládám nějaké větší komplikace,“ uvedl ještě Mocek k plánovanému návratu hokejistů Dynama na led.

Paulovič už hrál za Vrchlabí

Vedle hráčů s covidem-19 sledují trenéři Pardubic stav dalších hokejistů, kteří byli na marodce. Nejblíže návratu do sestavy má útočník Matej Paulovič, který již v tomto týdnu nastoupil za prvoligové Vrchlabí, kde se rozehraje.

Stav dalších hráčů? Individuálně na ledě trénují Tomáš Rolinek a Jan Zdráhal, který čekal na kontrolní rentgen zraněné čelisti. Zranění Michala Vondrky bude dle slov trenéra Milana Razýma dlouhodobějšího rázu, další forvard Ondřej Machala už má za sebou operaci ramene.