Dres Stanislava Prýla s číslem šest bude slavnostně vyřazen a zamíří pod strop pardubické Tipsport areny. Stane se tak před začátkem utkání s Plzní v neděli 13. prosince 2015.

Zúčastní se i Hašek a Martinec

„Celá rodina jsme velmi rádi, že hokejový klub uctí mého otce a slavnostně vyřadí jeho dres pod strop Tipsport areny. Svého táty jsem si velmi vážil za to, co dokázal, a proto jsem rád, že jej pardubický klub takto ocení," řekl Stanislav Prýl mladší, jenž také hrál za pardubický A tým.

Vyřazená čísla
V hokejovém klubu Dynamo Pardubice bylo zatím vyřazeno 11 čísel, a to dres s číslem 3 Martina Čecha, 5 Jiřího Dolany, 9 Dominika Haška, 10 Jiřího Šejby, 13 Vladimíra Martince, 16 Karla Macha, 17 Bohuslava Šťastného, 20 Vladimíra Dvořáčka, 20 Jiřího Nováka, 21 Milana Koďouska a 91 Otakara Janeckého. Dres číslo šest Stanislava Prýla bude tak dvanáctým v pořadí.

Tohoto slavnostního aktu se přímo na ledové ploše zúčastní dvě významné osobnosti pardubického hokeje, kterými jsou Dominik Hašek a Vladimír Martinec.

„Půjdeme spolu se synem Adamem, který hraje za ročník 2002, a jsme rádi, že budeme u toho, až otcovo číslo zamíří ke stropu Tipsport areny," uvedl Stanislav Prýl mladší.

„Vidět otcův dres pod stropem haly mezi legendami, jako jsou Dominik Hašek, Vladimír Martinec nebo Jiří Šejba s Otakarem Janeckým, je pro nás obrovskou poctou, kterou ničím nenahradíte. Je to nezapomenutelný kus památky na hráče, který tady před čtyřiceti lety hrál. Za otce si tohoto kroku velmi vážím já i celá moje rodina. Jsme šťastni, že jsme měli takového otce," doplnil Prýl mladší.

Není náhoda, že slavnostní vyřazení dresu je naplánováno na 13. prosince 2015. Stanislav Prýl totiž nastoupil poprvé za A tým právě v době, kdy se klub jmenoval Dynamo Pardubice, stejně jako dnes. Tento název získal klub 12. prosince 1952.

Stanislav Prýl se narodil 23. listopadu 1942 v Pardubicích. Na pravém křídle odehrál v naší nejvyšší soutěži 424 utkání v patnácti sezónách a nastřílel v nich 223 gólů. S profesionálním hokejem začal v sedmnácti letech v roce 1959, když poprvé nastoupil za Dynamo. V sezóně 1972/1973 pomohl k zisku mistrovského titulu, ke kterému přispěl deseti kanadskými body v play off. O rok později ukončil svou kariéru v A týmu Tesly.

Mistrovský titul jako vrchol kariéry

„Mistrovský titul v roce 1973 považuji za vyvrcholení své hokejové kariéry. Měli jsme velmi silný tým a i díky trenéru Horymíru Sekerovi jsme naši snahu dotáhli až na stupeň nejvyšší. On to dal parádně do kupy, že se to povedlo," nechal se slyšet Stanislav Prýl starší v listopadovém rozhovoru roku 2012.

V Pardubicích vytvořil obávanou útočnou formaci ve složení Stanislav Prýl – Milan Kokš – Zdeněk Špaček. V reprezentaci hrál v útoku nejčastěji s Václavem Nedomanským a Josefem Černým. Celkově v ní odehrál 97 zápasů, ve kterých vstřelil 49 gólů. Je držitelem čtyř medailí ze světových šampionátů a bronzové medaile ze Zimních olympijských her 1964.

Fanouškům se podepíší legendy

Právě po zápase s Plzní u východního ochozu Tipsport areny podepíší kartičky v retro stylu legendární hráči jako Jiří Andrt, Dominik Hašek, Vladimír Martinec, Jiří Novák, Josef Paleček a Bohuslav Šťastný.