Hokejová Sparta sice nasadila převážně mladíky a extraligovou sezonu rozhodně rozjede

s úplně jiným materiálem, než který nasadila v pátek proti Pardubicím v Chrudimi.

„Pojišťováky" ale může hřát, že při výhře 3:1 jim zafungovalo pár věcí.

Co? Třeba nově poskládaná třetí lajna. JAN KOLÁŘ (33), Michael Špaček a Jan Starý patřili k těm nejlepším na ledě.

„Snad nám to bude klapat. Těším se, až začne už extraliga," prohlásil první jmenovaný. Má velkou radost, že se jeho sedmnáctiletý centr dal po operaci srdce do kupy tak brzy a znovu si rád zahrál s tradičním parťákem Janem Starým.

Potěšila vás výhra nad oslabenou Spartou?
Každé vítězství je dobré pro pohodu v týmu a i podle hodnocení trenéra bylo vidět, že jsme měli ve hře hodně dobrých věcí. Rozhodně je ale potřeba říct, že Sparta ani zdaleka nebyla kompletní, spoustu hráčů nechala doma. Mladí se ovšem v takových zápasech chtějí ukázat, jde jim o triko. Lehký soupeř to nebyl.

Jak se hraje zkušenému mazákovi vedle sedmnáctiletého centra?
Je to super, Špágr (Michael Špaček) je moc šikovný hokejista a navíc se bude ještě zlepšovat. Nějakou dobu nehrál a tohle byl jeho první zápas po delší pauze. Je v něm vidět velký potenciál, myslím, že takhle by naše lajna klidně mohla zůstat, i se Stardou (Janem Starým).

Špačkovi je teprve 17 let, ale má neuvěřitelné herní sebevědomí, přehled a hodně šikovné ruce. Souhlasíte?
Rozhodně, na tenhle věk je hokejově hodně vyspělý a právem patří k největším českým talentům. Má medaili 
z mistrovství světa do 18 let, byl ve svém ročníku vidět. Kvality tam jsou nesporné.

Na začátku srpna prodělal operaci srdce. Říkal, že vy jste byl jedním z hráčů, kteří mu hodně pomohli po psychické stránce. Jak jste ho dostával ze splínu?
Ani nevím, že bych mu nějak moc pomáhal (usměje se). Normálně jsme se v kabině bavili, rozebírali, co mu je. 
My s tím měli už trochu zkušenosti, protože podobou věc měl už Špiro (Rastislav Špirko), když tady hrál. Věděli jsme, 
že to je jenom moment, kdy si trochu odpočine po operaci. Je mladý, v tomhle věku navíc týden trénujete a jste zpátky ve formě. Nemělo mu co utéct. Je dobře, že mu na takovou věc přišli a problém odstranili. A můžeme být rádi, že máme takhle dobré doktory.

Pozoroval jste sám na Špačkovi, že má před operací hlavu dole? Sám tvrdil, jak se mu na chvíli zhroutil svět…

Právě, že ne. Co jsme ho viděli v kabině, bral to úplně normálně. V lidském životě pár týdnů neznamená vůbec nic. On má všechno pořád před sebou, navíc nemusel být nikde upoutaný dlouho na lůžko. To taky pomůže.

Umocnilo radost z výhry nad Spartou, že i váš dlouholetý parťák Jan Starý je po mizerné loňské sezoně evidentně zase ve formě a nejspíš dostane v Pardubicích smlouvu?

Mám radost, že má chuť, hraje a je na něm vidět, jak na sobě makal. Vůbec tedy nevím, co je v plánu a co není. Ale mám radost, že nastupujeme zase spolu. Zahraju si s každým a od určování sestavy jsou trenéři, ale že můžeme se Stardou navázat na model, který fungoval a Koukyho (Petra Koukala) nahradí Špágr, který je typově trochu podobný, je určitě super.