Boj o dno! Tady vůbec nešlo o play off, Pardubice si to s Litvínovem rozdaly o to, kdo se vzdálí mrazivému extraligovému suterénu. Úspěšnější byl Litvínov, smazal dvoubrankové manko, pak se ještě jednou dotáhl a v nájezdech rozhodl o výhře 4:3.

Pardubice si v tabulce přitáhl k sobě. Stále je třináctý, ale na jedenácté Pardubice ztrácí už jenom čtyři body.

Pozitiva z pohledu Východočechů? Těch je minimum. Snad jenom, že jim konečně zabraly hvězdy. První pětka se už jen nekoukala, jak excelují mladí. Dala dva góly.
V Pardubicích to nejdřív vypadalo na velkou parádu. Kde byla chyba? Že jenom dvacet minut.

Nejdřív se na hrot útoku vydal Petr Čáslava a dokončil práci Nahodila se Sýkorou, pak dostal prostor k mocnému nápřáhu Marcinko a z vrcholku kruhu prostřelil Januse podruhé. Dynamo soupeře trápilo dobrým pohybem. To bylo slávy, vedlo 2:0, válelo jak za starých časů.

Působilo sebevědomě, jakoby se nemohlo nic stát. Chyba lávky.

Od druhé dvacetimiutovky se všechno otočilo.

Černý válec se rozjel. Dva góly Kamila Piroše stav srovnaly na 2:2. Sedmatřicetiletý veterán si přitom od začátku sezony dal střelecký půst, 21 zápasů si nezařval gól. Až v Pardubicích. Ale nevypadal, že by ho užírala nějaká krize. Nejdřív byl před Maxwellem nejdůraznější, pak při brejku dvou na jednoho převzal přihrávku a přesně zakončil k tyči.

Východočeši si vedení vzali zpátky ve 44. minutě. Lukáš Nahodil se vydal do litvínovského lesa, zkoprnělou bránící pětkou prosvištěl, jakoby by to byla nejjednodušší věc na světě. Nahrál Rolinkovi před prázdnou branku, ale ten ještě minul. Puk se k Nahodilovi však dostal přes Sýkoru zpátky a centr první pětky zakončil přesně – 3:2. Jenže Litvínov zase vyrovnal. Nehlídaný Lukeš přesnou střelou pod horní tyč zařídil deset minut před koncem, že zápas dospěl až do prodloužení. V něm ale žádný gól nepadl. Jediným úspěšným exekutorem samostatných nájezdů byl litvínovský Robin Hanzl. Velké věci předvedl brankář Janus, dvakrát zastavil puk na brankové čáře.

Pardubice – Litvínov 3:4 sn (2:0, 0:2, 1:1 – 0:0) Fakta – branky a nahrávky: 4. Čáslava (Nahodil, Sýkora), 20. Marcinko (Redenbach), 44. Nahodil (Sýkora, Rolinek) – 22. Piroš (Pavlík), 26. Piroš (Válek), 51. Lukeš (Pavlík), rozhodující sam. nájezd Hanzl.
Rozhodčí: Hejduk, Šindler – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 2:6.
Bez využití.
Diváci: 7 014.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Gregorc, Šeda, Čáslava, Štajnoch, Ščotka, Bokroš, Havlík, Nedbal – Svoboda, Redenbach, Marcinko – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Šimun, Kaut, Moučka. Trenér: Richard Král.
HC Verva Litvínov: Janus – Kubát, Chaloupka, Baránek, Pavelka, Frolo, Pavlík – Jánský, Hübl, Lukeš – Válek, Hanzl, Trávníček – Havlíček, Piroš, Hořava – Smolka, Gerhát, Jurčík. Trenér: Radim Rulík.

Mountfield na Kometě padl, i kvůli katastrofálnímu úvodu

Mountfield prokletí brněnského stadionu nezlomil. V novodobé historii tam prohrál i popáté v řadě. Tentokrát 5:1. Za vinu neúspěšnému vystoupení lze dávat především katastrofální začátek, vždyť po necelých pěti minutách Draisaitlova družina prohrávala už 0:2!!!

Do svědomí si musel sáhnout především brankář Ondřej Kacetl. V předešlém domácím utkání s Mladou Boleslaví daroval soupeři vedoucí gól špatnou rozehrávkou a přestože tentokrát zůstal v kleci, musel se opět červenat. Štindlovu nepříliš prudkou střelu od modré totiž evidentně podcenil a puk mu přes lapačku proklouzl do sítě. Stalo se tak po pouhých 26 vteřinách hry!

Hororový úvod však nebyl u konce. Obraně ve 4. min. pláchla dvojice Ostřížek – Němec a DRFG Arena znovu bouřila – 2:0. Není bez zajímavosti, že Hradec po reprezentační přestávce ani jednou nevedl. V pěti utkáních vždy inkasoval jako první.
V Brně se ale postupně zvedal. Spolupráce Courchaineho s Červeným sice vypadala nadějně, ale ke změně skóre nevedla, stejně jako ukázkový švih Kopty či Pláňkova pumelice od modré.
Jisté povzbuzení ale přeci jen přišlo, když Bednář skvostně našel Kukumberga, který z mezikruží nedal Čiliakovi šanci – 2:1.

Druhá třetina? V ní to tedy pořádně létalo. Břevno (Kukumberg), tyč (Kováčik), dva góly a další šance. Hokej se musel líbit, ale hradečtí fanoušci smutnili. Škoda, že Ihnačák, který v prvním útoku nahradil zraněného matadora Kudrnu (problémy se zády), nedokázal v dobré pozici skórovat. Brzy nato totiž Kometa dvakrát udeřila a Kacetl se poroučel z branky. Nutno podotknout, že nebylo divu. Tentokrát svůj tým nepodržel.

Definitivní K. O. zasadil Mountfieldu při vlastním oslabení Čermák. Po náramném sólu upravil po 14 vteřinách třetí části na 5:1 a bylo vymalováno.

,,Byla to lekce z efektivity. Co měli, to dali. Nechali jsme jim hodně času na zakončení," pronesl v televizním rozhovoru autor jediné hradecké branky Roman Kukumberg.
Měl pravdu. Jeho tým Kometu v prvních 40 minutách výrazně přestřílel, ale nebylo to nic platné.