O další kousek k velkému snu se mohou o víkendu přiblížit fanoušci hokeje z Hradce a okolí. Primátor Otakar Divíšek v pátek odlétá do Ruska, kde by měl začít vyjednávat o podmínkách usídlení nového klubu Kontinentální hokejové ligy (KHL) v městě.

„Je to sen. Vypadá to až moc krásně na to, aby se to mohlo uskutečnit. Ale uděláme pro to maximum. Jednou ročně bychom tady mohli vidět všechny nejlepší hráče KHL,“ uvedl Otakar Divíšek.

Vedení soutěže, která se má stát protiváhou zámořské NHL, si Hradec Králové vyhlédlo po krachu jednání v Karlových Varech. Cestu primátora však nebudou platit ruští miliardáři, ale město. „Mám to schválené jako služební cestu. Včetně vstupenky na zápas české a ruské reprezentace,“ řekl primátor.
Nový tým, který by se na návrh ruské strany měl jmenovat Hradecký Lev, by měl vzniknout už příští rok. „Pokud se nedomluvíme, tak chtějí zkusit Ostravu,“ tlumočí Otakar Divíšek.

S první hokejovou ligou by KHL neměla kolidovat. „Našeho týmu se to nesmí dotknout. Pokud se sejdou dvě utkání v jeden den, tak se dá domluvit, že by se první liga předehrávala před KHL,“ dodal hradecký primátor.

Hradečtí fanoušci zatím berou záměr s humorem. „Až sem přijede Ufa s Radulovem, tak ten po třetině za kvalitu ledu a mantinelů zabije rolbaře,“ napsal na webu klubu blues.

Sny, které měly proslavit město:

√ Formule 1. V roce 1996 oslovil radnici italský podnikatel Gian Carlo Montesoro s nápadem, že by na letišti mohl vzniknout pětikilometrový závodní okruh pro formule za půl miliardy korun. Nesehnal ale dostatek peněz.

√ Přístav pro vzducholodě.
O letiště se před osmi lety zajímala také britská firma Skyship Airline, pobočka Zeppelinu, která chtěla v Hradci vybudovat základnu pro vyhlídkové lety do okolních zemí. Nakonec ale vycouvala.

√ Entropa.
Radnice chtěla získat skulpturu, která byla jedním ze symbolů českého předsednictví v Radě Evropské unie. Nenašla však vhodný prostor.


RADEK ŠPRINC

Utopie, nebo zázrak? O záměru KHL můžete diskutovat pod článkem.

KHL v Hradci Králové už v příští sezoně?

Město jedná o vstupu do Kontinentální hokejové ligy, primátor Divíšek odlétá do Moskvy.

Hokejový tým Hradecký Lev si dnes odbude premiéru v Kontinentální lize s Jágrovým Omskem. ČEZ Stadion je na hokejový svátek vyprodaný už několik týdnů dopředu. Tak třeba bude znít zpráva někdy v polovině září 2010.

Hradecká radnice se rozhodla akceptovat návrh představitelů Kontinentální hokejové ligy, že by ve městě mohl mít sídlo tým pod hlavičkou Hradecký Lev. „Pokud všechno půjde hladce, mohla by se v Hradci hrát KHL už v příští sezoně,“ uvedl náměstek primátora Martin Soukup. Právě první muž hradecké radnice Otakar Divíšek zítra odlétá na jednání do Moskvy. „Rusové mají jediný požadavek, a tím jsou nové komfortní šatny, které jsme stejně chtěli začít budovat po ukončení nové sezony,“ uvedl primátor.

Rozpočet nově vzniklého klubu by se měl pohybovat okolo patnácti milionů eur. Tým by měl být složený především z českých hokejistů, zbytek dotvoří hráči z celého světa. „Máte unikátní možnost začlenit se mezi celosvětově známá města. Znamenalo by to značný příliv investic do ubytovacích zařízení a dalších oblastí. Naším záměrem je také finančně podpořit váš ligový klub, se kterým budeme spolupracovat,“ stojí v dopise, pod kterým je podepsaný místopředseda KHL Sergej Zajcev a bývalý pardubický hokejista Otakar Janecký.

Ten se ve středu nechtěl k celé záležitosti vůbec vyjadřovat. Do telefonu pouze utrousil: „Až bude čas, vše se dozvíte.“

Zatím není jasné, kdo by financoval chod klubu. Město by se na tom nepodílelo. Peníze by tedy musely doputovat z Ruska. Prý od společnosti Gazprom, obří firmy a největšího dodavatele zemního plynu na světě. „Stejně by to byl jeden z nejnižších rozpočtů. Už jen výdaje za ubytování a cestování se pohybují v obrovských výškách. Podle mne je to celé blbost,“ pesimisticky se vyjádřil hráčský agent Robert Spálenka, jenž zná ruské hokejové zákulisí velmi dobře.

S podobným záměrem koketovali nedávno v Karlových Varech. Jednání však ztroskotala na financích. Zabezpečit tak obrovský projekt se jim nepodařilo. „Na toto téma jsem se bavil i s některými hráči. Sami říkali, proč by měli hrát KHL v Karlových Varech za míň peněz než v Rusku,“ dodává Spálenka, že tvorba konkurenceschopného týmu by se nemusela povést.

Plány přivést do východočeské metropole druhou nejprestižnější soutěž světa nezatracuje hokejový expert Martin Hosták. „Je to docela zajímavá myšlenka. Nemyslím si, že je to úplně nerálné. KHL ovšem vyžaduje neuvěřitelné množství prostředků, aby mohla fungovat. Náklady na hráče, cestování… Snad, kdyby vznikla Evropská divize. Pak je to zajímavé téma.“

Co by se v případě úspěšných jednání stalo se současným prvoligovým klubem HC VCES? Neocitl by se na druhé koleji? „Organizace druhé ligy na jednom stadionu by mohla přinést komplikace. Další jednání proto povede městský hokejový klub. Mimochodem, peníze z pronájmu stadionu by měly jít právě do klubu,“ upřesnil Martin Soukup.

Co si myslíte o KHL v Hradci? Diskutujte pod článkem a pište na e-mail redakce sport.vychod@denik.cz

KHL? 24 klubů a hodně cestování

Kontinentální hokejová liga: Vznikla jako konkurence slavné kanadsko–americké NHL. První ročník soutěže se uskutečnil v sezoně 08/09. V současné době hraje ligu čtyřiadvacet týmů ve čtyřech divizích. Vítěz play off získá Gagarinův pohár. Postupně se do soutěže začlenily nejen ruské celky, ale své zástupce v nejprestižnější hokejové lize na starém kontinentu mají i Bělorusko, Lotyšsko a Kazachstán. Specifikem jsou obrovské vzdálenosti mezi jednotlivými účastníky. Lesk soutěži dodávají hokejové veličiny jako Jaromír Jágr nebo Sergej Fjodorov.

RADEK ŠPRYŇAR

Komentář ke KHL v Hradci: Praha olympijská II.

Hradec v KHL? Když jsem čerstvou novinku tlumočil hráčům hrající prestižní ligu v Rusku, mysleli si, že s nimi hovořím v silně podnapilém stavu. „To jsi někomu pěkně naletěl,“ smál se třeba Tomáš Rolinek, hvězda bohatého Metallurgu Magnitogorsk a kapitán české reperezentace.

Až po dlouhém přesvědčování, že nejde o laciný vtípek, pochopili, že legrace to není. Ještě vtipněji reagoval hráčský agent Robert Spálenka, který zná dokonale zakulisí v ruském hokeji. „Jste z nějakého skrytého rádia, ne?“

Ano, snaha hradeckých zastupitelů o připojení hokejového klubu k megalomanské KHL mi přijde poněkud zvláštní, spíše úsměvná. V mnohém mi to dost připomíná nedávný projekt pana Béma „Praha olympijská“ – akce, jež byla už dopředu odsouzena k zániku a v které se utopilo několik desítek milonů.

Ať mi v Hradci (zastupitelé) prominou, ale prioritou krajského města v oblasti sportu by měla být snaha dostat fotbalový a hokejový oddíl mezi klubovou elitu v Čechách, jehož je v obou případech stoprocentním vlastníkem. A to se už pěknou řádku let nedaří! A ne se pouštět do nesmyslného dobrodružství s mocipány z východu.

Jistě, už slyším věty typu: Ukážeme Hradec světu! Je to pro nás výzva! Finančně z toho budeme profitovat! A plno dalších bla, bla, bla…

Víte, na čem ztroskotala nedávná snaha Karlových Varů o start v Kontinentální lize? Sponzoři nebyli schopní pokrýt rozpočet. V destinaci, kde se to jen hemží ruskými podnikateli a zbohatlíky…

A v Hradci to půjde? Ve městě, kde už několik let nemohou najít strategického partnera pro fotbal a hokej?

Nějak mi to nepasuje. Aby z toho nebyla luxusní ostuda.

Spálenka: "To na mě zkoušíte skryté rádio, ne?"

Kontinentální hokejová liga v Hradci Králové? „To na mě zkoušíte nějaké skryté rádio, ne? Je to blbost,“ tak reagoval na informaci o vybudování českého klubu, který by působil v nejprestižnější evropské soutěži, hráčský agent ROBERT SPÁLENKA, do jehož stáje spadá hned několik hokejistů působících v KHL.

Opravdu to není vtip. Hradečtí zastupitelé dali tomuto projektu zelenou…
Je to fakt blbost.

Takže to je podle vás opravdu nemyslitelná realita?
Ano.

Dobře. Bavme se čistě hypoteticky. Rozpočet nového klubu by měl podle prvních odhadů činit přibližně patnáct milionů eur. Je tato částka dostačující na pokrytí celé sezony?
Byl by to jeden z nejnižších rozpočtů. Už jen výdaje na cestování a ubytování se pohybují v takových výškách, že by moc velká částka na pokrytí hráčských platů nezbývala. Pro český trh je to zkrátka nereálná záležitost.

Dal by se vůbec za tak krátkou dobu vytvořit konkurenceschopný tým? Počítá se, že by hradecký klub měl ve společnosti ruských gigantů působit už od příští sezony.
Manažer týmu by musel být hodně šikovný. Poskládat takové mužstvo není jednoduché. A jestli tady je představa složit tým z českých hráčů, bude to ohromně těžké. Před časem jsem se s hráči na podobné téma bavil v souvislosti s Karlovými Vary. Sami říkali, proč by měli hrát KHL v Karlových Varech za míň peněz než v Rusku. Pro ně je rozhodně lepší nastupovat za lepší ruské kluby za mnohem vyšší gáži. Navíc si vemte, že by ti kluci byli pořád na cestách. Všechna jednání ve Varech nakonec stejně ztroskotala na rozpočtu. Sponzoři ho nebyli schopni pokrýt.

Na jaký komfort jsou vůbec zvyklí hráči v KHL? Určitě se musí brát v potaz i mimohokejové výdaje?
Když se jedná o větší vzdálenost, dorazí mužstvo do dějiště utkání třeba dva dny předem. Musí mít připravené dostatečné zázemí. Do toho spadá ubytování v nějakém hodně dobrém hotelu (částka za pokoj na jeden den se běžně pohybuje kolem pěti tisíc rublů, což představuje 3000 korun – pozn. red.), musí mít vymezeny časy na trénink a po celou dobu k dispozici vlastní kabinu. A opravdu to není žádná fáma?

Ne. Vznik klubu s názvem Hradecký lev zastupitelé v úterý vážně podpořili…
Tak to klobouk dolů. To jsem na to opravdu zvědavý.

PAVEL KRÁL



ANKETA: Je podle vás reálné, aby se v Hradci Králové hrála Kontinentální hokejová liga?

ROMAN VIŠŇÁK
generální manažer prvoligového HC VCES Hradec Králové:
„Nemám dostatek informací, takže se k tomu nemohu konkrétně vyjádřit. Zatím je vše šité horkou jehlou. Obě strany chtějí na tomto projektu spolupracovat, a když doladí podmínky, můžeme se bavit dál. Jestli mohou v Hradci fungovat dva kluby? Momentálně je prvořadý provoligový klub.“

MARTIN HOSTÁK
hokejový expert:
„To je docela zajímavá myšlenka. Nemyslím si, že by to bylo úplně nereálné. Hlavní je otázka financí. KHL vyžaduje neuvěřitelné množství prostředků k tomu, aby mohla fungovat. Náklady na hráče, cestování… Snad jestli vznikne Evropská divize. Pokud by mužstva hrála více mezi sebou v Evropě, pak je to zajímavý projekt. Slyšel jsem, že něco se chystá v AIK Stockholm, což je také druholigový klub. Příští rok podle mne asi reálný není. I když nevím, v jaké fázi jsou přípravy. Už třeba jen vytvořit konkurenceschopné mužstvo nebude v tak krátké době jednoduché. Roční rozpočet 15 milionů eur? Nedokážu odhadnout, zda to bude stačit. Pokud by tato částka byla jen na hráče, tak by to asi stačilo, ale nákladů bude daleko víc. KHL se hraje v patnáctitisícových arénách. Z pohledu kapacity hradeckého ČEZ Stadionu by to byl takový menší klub v lize. Náš region také není nafukovací. Pokud by se přebudovaly kabiny, tak by stadion odpovídal. “

ZBYNĚK KUSÝ
generální manažer extraligového HC Eaton Pardubice:
„V posledních dvou měsících jsme o podobné nabídce diskutovali s určitými lidmi dvakrát. Náklady se pohybovaly v řádech 300 až 500 milionů korun ročně.
V hokeji se pohybuji dvacet let a myslím si, že dokážu odhadnout finanční záležitosti. Proto tuhle věc nevidím jako reálnou. Teď se bavíme o kombinaci zdrojů Česká republika, nebo místo, kde se bude hrát, plus prostředky, které by musela garantovat KHL. Pokud by klub v KHL platilo město Hradec Králové, tak je garance stoprocentní. Jinak z pohledu reklamy a marketinku by bylo obtížné najít v tomto regionu dalších sto milionů korun na lední hokej. To je z pohledu Hradce extraliga. Tímto způsobem si to nedovedu představit.
O projektu, o němž jednají hradečtí zastupitelé, nic konkrétního nevím. Samozřejmě, pokud je někdo schopen přinést kapitál ze zahraničí, pět deset milionů eur, tak je to sympatická snaha. Musí se však jednat o dlouhodobý projekt, který bude mít deset let trvání. Ne bublina, která za dva roky splaskne. Snaha je to sympatická, pro českého diváka zajímavá. V tuhle chvíli to ale jako konkurenci extraligy nevnímám.“ (jt)