Popáté v extraligové historii nastává chvíle, kdy se ostravský rytíř Vítek pokusí setnout hlavu hrdému pardubickému oři.
Bilance v play off je vyrovnaná. Dvakrát slavil chrabrý hrdina s mečem,  dvakrát úřadovala koňská síla.

V premiérovém setkání v play off hrál hlavní roli brankář. Psal se rok 1994, pomalu začínala vznikat drsná kapela Rammstein, televizní vysílání odpálila TV Nova a v Pardubicích předváděl životní výkony Radovan Biegl. „Čapal“ v životní formě.

Vítkovickou dvojici Hlinka, Vašíček sfouknul. V rozhodujícím utkání číslo pět vychytal ve vyprodané ostravské aréně výhru 3:1.
Druhé setkání v roce 2001 skončilo skandálem.

Tuhá bitva se protáhla až na sedm zápasů. Poslední duel se hrál v Pardubicích a domácí na Pruska vypálili neuvěřitelných 53 střel. Gólman s vynikajícím rozklekem byl jako skála. Inkasoval jenom třikrát, Vítkovice zvítězily 4:3.

Bek Aleš Píša pak „profackoval“ čárového rozhodčího Cambala a dostal disciplinární trest, který si odpykával až po svém návratu ze zámoří a z Ruska.
Vzpomínky na poslední dvě série jsou pořád ještě čerstvé.

Před dvěma lety se červenobílá družina kolem fenomenálního brankáře Haška převalila přes soupeře jasně 4:0 a dokráčela ke svému zatím poslednímu titulu. „Nejdůležitější gól kariéry, je to fantastické,“ jásal Radovan Somík, když rozhodl prodloužení posledního zápasu v Ostravě.

Vloni si Vítkovice zajistily služby velkého ničitele pardubických nadějí Romana Málka. Ohebný veterán byl v semifinále znovu famózní a Východočechy vyšoupl z vyřazovacích bojů.

Opět…

V play off se jim postavil čtyřikrát a jedinou sérii neprohrál. „Já sem ale přitom moc rád nejezdím, jsou tady skvělí fanoušci, nehraje se tady moc dobře,“ trochu plaše vykládal před rokem, kdy si na hokejku mohl udělat čtvrtou čárku.

„Když se hraje v Pardubicích, je pokaždé potřeba přežít hlavně první třetinu,“ prozradil svůj dlouhodobý plán.
Kouč Trličík svého mága nasadí i ve čtvrtek, kdy v Pardubicích začíná úvodní čtvrtfinále.

Historie říká, že každou lichou sérii vyhrávají Pardubice, sudou Vítkovice.
Jestli si chcete vsadit, malá nápověda: pětka je lichá…

PARDUBICE x VÍTKOVICE v play off

1994, čtvrtfinále: Pardubice – Vítkovice 3:2 (4:5, 5:2, 2:1 sn, 4:5p, 3:1)
2001, čtvrtfinále: Pardubice – Vítkovice 3:4 (3:4, 6:3, 4:1, 3:4, 6:1, 1:2p, 3:4)
2010, finále: Pardubice – Vítkovice 4:0 (5:1, 1:0, 5:2, 3:2p)
2011, semifinále: Pardubice – Vítkovice 1:4 (0:4, 3:2, 0:3, 2:3p, 2:3sn)

Celková bilance
Vítězné série: 2:2. Vítězné zápasy: 11:10. Skóre (bez nájezdů): 55:50.