Pro tři týmy to byl v roce 2010 příšerný hokejový podzim.

Makaly, dřely, získaly body a… přišly o ně. Vedení ligy obralo Mladou Boleslav, Plzeň a Kladno celkem o 47 bodů. Důvod? Administrativní chyba. Kluby nasadily hráče, kteří měli chybně vyplněnou registraci. Plzeň si najala armádu právníků, chvíli se dokonce mluvilo o tom, že by mohli přerušit chod celé ligy.

Nakonec se jelo dál. Boleslav spadla z extraligy. Plzeň vyletěla z play off hned v předkole, i když patřila výš.

Střih.

Kvůli nešťastné události se systém změnil. Týmy před zápasem vidí, když je něco špatně, obrazovka počítače vyplivne, kdyby měl hrozit malér. To v roce 2010 nebylo.
Pardubice mohou děkovat osudu, že se průšvih kdysi přihodil.

Kdyby ne, nejspíš přišily o dva klíčové body v honbě za klidným koncem sezony a vyhnutí se baráži.

Příběh začal takhle: Před vypuknutím play out trenér Peter Draisaitl přivítal ve svém táboře tři hráče z prvoligového Prostějova.

Jenže jeden z nich nemohl hrát – Matouš Venkrbec. Přišlo se na to až těsně před duelem s Litvínovem, který Pardubice zázračně otočily díky gólu Petra Čáslavy dvě sekundy před koncem a zvládnutým nájezdům.
Kdyby systém nezahlásil „error", Venkrbec stoprocentně nastoupil, na to můžete vzít jed.

Tým v tom případě mohl dostat další drsný direkt. Otočit zápas s přímým konkurentem v boji o baráž a pak o body přijít od stolu? Kdo ví, jestli by se z toho hráči vzpamatovali…
Teď jim stačí vyhrát dva zbývající zápasy ze tří a budou zachráněni.

Jak se taková chyba mohla vůbec přihodit? Roli hrál lidský faktor, nepozornost.

„Oba celky, my i Prostějov, žily v domnění, že Matoušovo hostování je do konce dubna, ale nebylo," řekl Deníku sportovní manažer klubu Dušan Salfický.

„Všechno se řešilo na poslední chvíli ve velkém spěchu a zapomnělo se zkontrolovat jednu kolonku. Nevšimly si toho oba kluby, my, ani Prostějov," dodal Salfický.

V chlívku, do kdy napsal Prostějov Venkrbcovi povolení hrát za Pardubice, stál totiž leden, ne duben. Když se celky před koncem přestupového okna domluvily, že Dynamo může hráče využít, nikdo klíčovou kolonku neřešil. Ani Prostějov, ani Pardubice. V obou oddílech se mělo za to, že je hotovo.

„Naše chyba byla, že jsme si to sami pečlivě neprověřili," sypal si popel na hlavu Salfický.

Ani nechtěl domýšlet, jaké následky by měla případná kontumace ve prospěch Litvínova, kdyby se na věc na poslední chvíli nepřišlo: „To by byl obří průšvih. Vím, že tahle chyba jde za mnou a všechno padne na moji hlavu, s tím i počítám. Víc bych se k tomu ale teď vyjadřovat nechtěl. Je to hodně citlivá věc, nám jde o to, abychom zachránili extraligu a měli 25. března po sezoně. Ne, abychom teď otevírali nějaké kauzy. Pak k tomu klidně rád všechno řeknu."

Klub vydal prohlášení, že po konci sezony vyvodí vedení z celé věci důsledky.

Celá story má ale i svoje hrdiny.

Jsou vlastně tři. Prvním a hlavním je Petr Čáslava, který poslal zápas do prodloužení dvě sekundy před koncem základní hrací doby.

Druzí dva jsou nenápadní. Tiskový mluvčí Jan Hrabal zjistil na počítači, že se něco děje, když tiskl zápis. Vedoucí mužstva Tomáš Hrubý na věc přišel praktiky v totožnou chvíli, když kontroloval všechna jména před svým podpisem na zápis.
Prakticky ve stejnou chvíli se sešli u generálního manažera Pavla Rohlíka s tím, že tady něco zavání průšvihem…