Zachoval se chlapsky. Místo výmluv vzal útočník JAN KOLÁŘ šokující porážku s Mladou Boleslaví na sebe.

V poslední minutě při soupeřově přesilovce zaváhal ve středním pásmu, čehož využil kanonýr Balaštík a v čase 59:54 zasadil Pardubicím smrtící ránu gólem na 2:3.

„Zbytečně jsem se zapomněl a nestihl se vrátit. Kluci s tím nepočítali. Oni to pak sehráli hezky do prázdné brány,“ klopil oči Kolář, mimochodem autor druhého pardubického gólu. To se psala 8. minuta a obhájce bronzových medailí vedl 2:0…


Těsně před rozhodující brankou jste vysoko ve středním pásmu atakoval jednoho z mladoboleslavských hráčů a upadl jste. Vyplynula chyba z přemíry snahy?

To ne. Takhle to hraju. Snažím se donutit rozehrávajícího hráče, aby musel puk nastřelit. My se pak musíme k němu dostat dřív, a to se nestalo. Zbytečně jsem se zapomněl ve středním pásmu a nestihl jsem se vrátit. Kluci s tím nepočítali a oni to pak sehráli hezky do prázdné brány.

Mladoboleslavský trenér Hiadlovský říkal, že jste zápas po rychlém vedení 2:0 podcenili. Má pravdu?

To nemá. (kroutí hlavou) Měli jsme mít přesilovku, ale nějakým nesmyslem jsme se za patnáct sekund dostali do tří a inkasovali jsme. To přece není podcenění. Druhý gól přišel o chvíli později, kdy jsme nesehráli dobře buly. Chyby se stávají, takový je hokej.

Slova o podcenění tedy kategoricky odmítáte?

Já to tak necítil. Jestli to tak vypadalo seshora? Boleslav se dostala do zápasu a pak měla jediný cíl: bránit, bránit a zase bránit. Dobývali jsme jejich obranu, ale nepovedlo se nám to.

Vaše řada s Koukalem a Starým měla dostatek dobrých příležitostí. Chyběl vám kus štěstí?

To je pravda. Šance tam byly, měli jsme je proměnit. Bohužel.

Do ČEZ Areny přišlo na pardubické zvyklosti „pouze“ 6720 diváků, což je nejméně od play out v sezoně 2007/08. Myslíte, že za to mohou nevýrazné výsledky ve vaší hale?

(dlouho přemýšlí) Netuším, proč si na náš zápas nenašlo cestu více diváků. Podle mě to ve výsledcích není. Fanoušci vědí, že je mít budeme. Mladá Boleslav asi není zcela atraktivní soupeř, protože se jí v minulých letech nedařilo a jednoduše tolik lidí do hlediště nepřitáhne. Tahle návštěva není úplně špatná. Co by za to dali jinde. Věřím tomu, že lidé si zase cestu na tribuny najdou a my je potěšíme více než dnes.

Vyhráli jste vysoko ve Varech, pak vybouchli se Spartou. Nyní se to opakuje. Jasná výhra v Brně a porážka s Mladou Boleslaví. Trápí vás výsledková houpačka?

Většina mužstev k nám jezdí bránit a je třeba říct, že letos se jim to daří. Vyjma prvního zápasu se nedokážeme prosadit a zúročit tlak. Nepomůžeme si přesilovkou, proto tu jsou soupeři docela úspěšní.

V pátek zamíříte do Prahy na Slavii. Může vás nešťastná porážka poznamenat?

Po neúspěchu se pokaždé ještě více nabudíme. Věřím tedy, že to bude mít stejný efekt i na Slavii. Musíme se vrátit k pokoře a věřit, že zase dovezeme body.


Střelec Balaštík: „Chtěli jsme bod, nakonec máme tři“

Poprvé ve své extraligové historii zvítězila Mladá Boleslav v Pardubicích v normální hrací době. Tři body získala za výhru 3:2, kterou jí vystřelil vyhlášený kanonýr Jaroslav Balaštík. Pardubické naděje zmrazil šest sekund před koncem.

„Vážně tady Bolka ještě nikdy nevyhrála za tři body? Ani jsem o téhle sérii nevěděl, ale sem moc rád, že jsem přispěl k jejímu konci. Je to zásluha celého mužstva, ne jenom moje,“ říkal vyhlášený kanonýr.

„Byl to úplně super pocit. Ve středu nemáme trénink, takže to možná půjdeme někam lehce oslavit,“ zářil spokojeností mladoboleslavský bek Petr Chaloupka.

V pardubickém táboře bylo naopak znát rozčarování, vztek, možná i chuť do něčeho pořádně praštit.

Nebylo se co divit.

Už v první minutě totiž vedly po zásahu Starého 1:0. Útočník Jan Kolář pak navíc zvyšoval na 2:0, přesto náskok nestačil.

„Jsem pořád plný emocí. Pro nás je zklamáním výsledek i výkon,“ rozčiloval se na tiskové konferenci pardubický trenér Pavel Hynek. „O body jsme se připravili naší hloupostí,“ dodal.

Boleslav přijela do Pardubic s jasným plánem utrápit domácí tým pečlivou obranou.

Taktika se po dvou inkasovaných brankách zbourala.

Zdálo se, že elitní mladoboleslavská formace bude mít zlý večer. Jaroslav Hübl vytahuje smutně puk z brány a z ledu odcházejí hvězdy Výborný s Balaštíkem. Tahle situace se opakovala dvakrát. „Neříkal jsem si v tu chvíli vůbec nic. Bylo jasné, že to musíme hodit za hlavu a hrát dál. Zaobírat se tím, to by bylo jenom špatně,“ říkal Jaroslav Balaštík.

V 15. minutě Boleslav dvěma slepenými góly srovnala. Jednou mířil přesně i Chaloupka, který v Pardubicích hokejově vyrůstal: „Hrál jsem tady nějakých osm let, jsem rád, že jsem se trefil právě zde. Ale jako nějakou satisfakci to vůbec neberu,“ s úsměvem odmítal myšlenky na pomstu.

Pak Boleslav ukázala, v čem je její síla. „Hráli jsme hodně obětavě, chtěli jsme to Pardubicím trochu znechutit. Jinak teď hrát ani nemůžeme,“ komentoval bek Mladé Boleslavi obrovské nasazení svého týmu, jenž utekl hrobníkovi z lopaty.

„Zápas byl ubojovaný, nehráli jsme vůbec na krásu. Byli jsme dost pod tlakem, Pardubice měly přesilovky, a tím se dostávaly do tlaku. Hrály takový svůj klasický hokej - hodně střel a vyjíždění z koutů. Chtěli jsme jít pro bod a máme tři, je to pro nás obrovský úspěch,“ rozplýval se Balaštík.

Šest sekund před koncem zasadil Pardubicím ránu do vazu. „Snad poprvé v zápase na mě před brankou Pardubice zapomněli, takže jsem si počkal na skvělou nahrávku od Davida Výborného,“ zhodnotil svůj zásah.

Cesta do Mladé Boleslavi byla asi hodně veselá

Pavel Ryšavý